avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurarea de sanatate nesalariati
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurarea de sanatate nesalariati

Va rog sa imi explice cineva daca se poate de ce scrie pe dovada de asigurat ca este valabila 3 luni de la data eliberarii atunci cand asigurarea e platita din mana in cazul nesalariatilor, cand de fapt in mod normal ea trebuie platita lunar? Adica 2 luni ai asigurarea de sanatate gratuita? Nu mi se pare posibil. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: BogdanAlexandru135 , utilizator 20:25, 11 Aprilie 2014
Motivatia pentru cele 3 luni de valabilitate o gasiti in prevederea de mai jos, din Ordinul nr. 617/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate:


ART. 20
(1) Dovada calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate se realizează printr-un document justificativ - adeverinţă, eliberat de CAS, potrivit fiecărei categorii de persoane, pe baza următoarelor documente:.......

ART. 41
(1) În cazul plăţilor în numerar efectuate de persoanele fizice, obligaţia la fond se consideră plătită la data înscrisă în documentul de plată eliberat de organele sau persoanele abilitate ale caselor de asigurări.
(2) Pentru neachitarea la termenul de scadenţă de către angajatorii şi asiguraţii care au obligaţia plăţii contribuţiei, aceştia datorează după acest termen majorări de întârziere, potrivit prevederilor legale în materie de colectare a creanţelor fiscale.
(3) Termenul de prescripţie a dreptului de stabilire, a dreptului de a cere executarea silită şi a dreptului de a cere compensarea sau restituirea contribuţiei se stabileşte în acelaşi mod cu cel prevăzut pentru obligaţiile fiscale.
(4) Persoanele care înregistrează restanţe la plata contribuţiei lunare, trimestriale sau anuale de asigurări sociale de sănătate, în termenul de prescripţie prevăzut la alin. (3), beneficiază numai de pachetul minimal de servicii până la plata contribuţiei în condiţiile art. 28-31. Diminuarea are loc după 3 luni de la ultima plată a contribuţiei datorată fondului.
(4^1) Persoanele prevăzute la alin. (4) care încep să plătească contribuţia curentă la fond au dreptul la pachetul de bază de servicii medicale de la data începerii plăţii contribuţiei, urmând ca sumele restante să fie recuperate de CAS şi ANAF, în condiţiile legii şi ale prezentelor norme metodologice, inclusiv accesoriile aplicate pentru creanţele bugetare.
(5) În situaţia în care persoanele care sunt asigurate fără plata contribuţiei sau cu plata contribuţiei din alte surse nu mai îndeplinesc condiţiile pentru a fi încadrate în una dintre aceste categorii, documentul prevăzut la art. 20 îşi încetează de drept valabilitatea, iar aceste persoane beneficiază numai de pachetul minimal de servicii până la plata contribuţiei în condiţiile art. 28-31. Diminuarea are loc după 3 luni de la pierderea calităţii de asigurat fără plata contribuţiei sau cu plata contribuţiei din alte surse.
Multumesc! :D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cas pentru student cu prelungire studii 1 semestru ztrahanache ztrahanache Sunt student in an terminal si voi depune cerere la facultate de prelungire a studiilor cu 1 semestru (cu taxa) ca sa imi dau 1 restanta si licenta. Am pana ... (vezi toată discuția)
Calitatea de asigurat dupa incetarea cim pe perioada determinata rezso rezso In timpul concediului medical mi-a incetat CIM pe perioada determinata. Am inteles ca casa plateste indemnizatia dupa incetarea CIM. Calitatea de asigurat se ... (vezi toată discuția)
Este vreo problema in acest caz? miron32 miron32 Tocmai ce am fost concediat dar apar in baza de date a Casei de Asigurari de Sanatate ca asigurat medical.Am cerut medicului de familie bilet de trimitere si ... (vezi toată discuția)