avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... act aditional la cotractul de munca - pregatire ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

act aditional la cotractul de munca - pregatire profesionala

Buna ziua,

Am si eu o problema si as avea nevoie de sfaturile dumneavoastra . Sunt angajat la o firma care m-a obligat sa semnez un act aditional dupa ce am facut un stagiu de "formare profesionala" . Aceasta formare profesionala a constat intr-o deplasare in alta tara , unde firma respectiva are fiala ( de fapt in romania este o filiala a firmei respective :) ) . Acolo am stat 25 de zile lucratoare , 6 saptamani , stand pe langa colegii de acolo si "invatand de la ei " . Nu am primit niciun atestat , diploma , sau ceva de genul acesta . In actul aditional scrie , mai bine citez din el direct , pentru mie mi se pare clar ca este o ambiguitate , de aceea as dori sfatul dumneavoastra:
in situatia in care angajatorul include intr-o forma de scolarizare / stagiu de practica si formare profesionala precum si in cazul specializarii sale in tara/strainatate angajatul nu poate avea initiativa incetarii contractului pe timp de 2 ani de la data absolvirii instruirii profesionale, daca suma cheltuita pentru acestea depaseste 500 de euro .
In caz contrat , angajatul va achita contravaloarea studiilor si a logisticii conform art 195 , aliniat 3 din legea 53/2003 codul muncii .
Problema este ca nu am primit nicio diploma, iar acest articol ace referire doar la stagiile de pregatire ce au durat mai mult de 60 de zile . Intrebarea mea este daca acest act poate fi nul in cazul meu datorita faptului ca se face referire la art 195 , la peste 60 de zile , iar deplasarea a durat doar 25 de zile lucratoare .
Multumesc
Cel mai recent răspuns: adrian.d , utilizator 10:41, 6 Octombrie 2008
Dupa cum relatati dvs. situatia, nu va este aplicabil art.195 alin.1 şi nici alin.3. Mai mult decât atât în actul aditional se prevede o perioadă de 2 ani, desi art.195 alin.1 prevede "o perioada de cel putin 3 ani."... Ceea ce nu înseamna ca acest act aditional nu poate fi valabil în situaţia cand ati participa la cursuri sau stagii de pregatire profesionala desfasurate conform prevederilor art.194-195 din codul muncii.:)
multumesc frumos , dar mai am o nelamurire . am inteles ca daca particip la cursuri conf art 194-195 acest act este valabil , dar pentru perioada de stagiu de 25 de zile pe care am facut-o acest act este valabl? daca imi dau demisia mai devreme de 2 ani , dupa cat inteleg din actul aditional nu trebuie sa platesc nimic, deoarace practic este un viciu de procedura :) sau cum se numeste nu? va multumesc mult
si vroiam sa mai precizez ca acest act aditional , cel putin din copia pe care eu o am , pare a nu fi inregistrat la ITM, dar din ce am citit nu trebuie sa fie neaparat inregistrat pentru a fi valabil .
Din ceea ce am citit in primul mesaj... semnarea actului aditional a intervenit DUPA asa-zisa scolarizare a dvs... Asa ca, pe langa faptul ca acea scolarizare nu e in concordanta cu prevederile Codului muncii, nu vad cum ar opera pt. trecut... Neretroactivitate?
problema este ca pe actul aditional nu este trecut nicio data , nimic si nu pot dovedi asta , plus nu este inregistrat la ITM . merci frumos

Alte discuții în legătură

Clauza de scolarizare in cim tiliuta tiliuta buna ziua, asi dori sa stiu in ce situatie ma aflu daca incalc o clauza de scolarizare pe care o am prevazuta in cim :``angajatul dispune de formare ... (vezi toată discuția)
Demisie in caz de formare profesionala xxandra xxandra Buna, sunt in urmatoarea situatie: sunt angajata la o firma, si am semnat contract aditional contractului de munca in care scrie ceva de genul "salariatul care ... (vezi toată discuția)
Act aditional la contract??? Raluca_B Raluca_B Firma organizeaza program de training….si ma pune sa semnez un act aditional cum ca daca plec timp de 2 ani platesc contravaloarea cursului. Eu particip ... (vezi toată discuția)