avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul energie termica

Buna ziua,
Ma intereseaza modalitatea de calcul a energiei termice in apartament in cazul in care nu mai doresc calculul acesteia prin repartitoare.
Mentionez ca locuiesc intr-un bloc in care sunt montate repartitoare si ajung sa platesc de 3 ori mai mult decat vecinul care se afla pe locul al doilea la consum, in conditiile in care suprafata aparamentului unde locuiesc este mai mica.
In urma reclamatiilor facute la firma care a montat repartitoarele ni s-a calculat coeficienti mai mari decat inainte si nu ni s-a pus la dispozitie modalitea de calcul individualizata pentru apartamet sa sa vedem de unde au ajuns la asemenea calcule.
Ma intereseaza cum se plateste in cazul in care renuntam la plata contorizata in apartament. Cam cat ar ajunge costul energiei termice in aceste conditii?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:28, 29 Noiembrie 2011
Daca iesiti din sistemul contorizat, veti plati o caldura rezultata din insumarea maximelor inregistrate pe scara dv. de la calorifere similare cu ale dv. si un plus de 10%, plus caldura la comun pe care o plateste toata lumea proportional cu cota-parte indiviza.

Nu veti mai plati comisionul de calcul.
@NEACSU IONEL
Ord. ANRSC nr. 343/2010
Art. 17. - (1) Numărul total de unităţi de consum aferent fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie, alimentat din reţeaua internă de distribuţie a agentului termic, care sunt considerate ca fiind fără repartitoare de costuri conform art. 5 alin. (3), se determină proporţional cu suprafaţa echivalentă termic a corpurilor de încălzire din spaţiul fără repartitoare ori, în lipsa acesteia, cu suprafaţa utilă a apartamentului. Unităţile de consum alocate se corectează cu factorii de amplasare.
Va multumesc pentru raspuns!
Am citit ordinul dar de la asociatia de proprietari ni s-a spus(invocand prevederile Legii 230/2007) ca nu este in masura sa ne lamureasca, deoarece si de acest calcul se ocupa tot firma care efectueaza citirea repartitoarelor si repartizarea cheltulielilor.
Este legal si normal ca o firma la ale carei servicii vreau sa renunt sa se ocupe in continuare de repartizarea cheltuielilor?
Este si legal, este si normal, ca firma sa continue sa calculeze caldura daca asociatia nu renunta la acest mod de calcul contorizat.

Dv. personal nu renuntati la serviciile firmei sau, daca vreti, expresia renuntarii directe la serviciile acestei firme este faptul ca nu ati mai plati comisionul de calcul, ci dv. va situati in cadrul calculului global pe scara intr-o alta categorie - aceea a celor necontorizati.

In cadrul programului de calcul se porneste de la datele globale din factura care sunt repartizate apartamentelor pe baza consumurilor declarate/estimate/necontorizate.
Algoritmul de calcul din acest program are prevazut si incadrarea celor estimati, dar si a celor necontorizati, astfel incat factura de caldura sa fie inchisa prin insumarea tuturor valorilor privind caldura de la toate apartamentele care se incalzesc sau sunt adiacente sistemul centralizat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatii de proprietari- modul de repartizare a consumurilor de energie termica roxana moldovan roxana moldovan Din toate normele si ordinele existente nu apare o fumulra de calcul al cheltuielilor aferente consumurilor de energie termica aferente apartamentelor detinute ... (vezi toată discuția)
Căldură pausal Georgi91 Georgi91 Bună ziua! Cum se calculează plata pentru căldură la un apartament ( pausal)? Admistratorul spune că în funcție de materialul din care este făcut ... (vezi toată discuția)
Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)