avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

certificat de mostenitor

Buna,
am o rugaminte:
In anul 1984 a fost facut un certifcat de mostenitor care suna in felul urmator:
1.Masa succesorala:
Proprietate extratabulara,cota 1/2 parte dintr-o casa situat pe terenul fiind dobandit cu titlul de mostenire ,nedovedit titlul dobandirii,iar construciile au fost dobandite cu titlul de construire ,astfel ca celelalte cota de 1/2 parte din constructii formeaza dreptul sotiei supravetuitoare,din bunurile comune , comunitatea de bunuri fiind sistata prin decesul sotului.
2.Natura succesiunii si mostinitorii:In baza art. 669 cod civil XY fiu,ii revine masa succesorala in intregime.
3.Au renuntat la succesiune:sotia supravetuitoare,si cele doi copii,prin declaratii de renuntare.
Pot cere intabularea dreptului de proprietate in cartea funciara cf.certificatului de mostenitor.
Intrebarea mea este:dupa acest certificat ,cine este mostenitorul legal : XY fiul sau si sotia supravetuitoare si in ce parte???
Inca ceva:daca acest act nu a fost inregistrat pana acum nici la primarie si nici la carte funciara are inca valabilitatea si ce avem de facut????
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cabinet de Avocat Todorese Doina , Avocat 17:42, 26 Noiembrie 2011
Singurul mostenitor este fiul XY care mosteneste partea tatalui de 1/2 din imobil iar sotia supravietuitoare detine 1/2 din imobil.

Certificatul este inca valabil. Inregiatrati certificatul in cartea funciara.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Noiembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Sotiei ii revin 1/2 partea ei din comunitatea de bunuri.
Lui XY ii revine intreaga masa succesorala care este formata din cealalta parte de 1/2.
Consider ca este valabil certificatul deoarece este eliberat de un notar.
certificatul de mostenitor nu isi pierde niciodata valabilitatea acesta constata succesiunea efectuata , fiul XY se poate inscrie in baza acestui certificat succesoral la cartea funciara asta daca nu facut-o notarul deja odata cu efectuarea succesiunii legale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sotie supravetuitoare dupa decesul sotului vasyviasu vasyviasu Sunt sotie supravetuitoare dupa sotul meu decedat curand , daca mie mi revine dreptul legal dupa sot asa cum prevede legea 25% din mostenire si mai sunt inca 4 ... (vezi toată discuția)
Cum pot afla cati bani avea decedatul in cont la momentul decesului si la ce banci? alexandrapopescu1989 alexandrapopescu1989 Intrucat sunt fiul decedatului din prima casatorie relatiile noastre in ultimii ani nu au fost foarte stranse. In acest context nu stiu ce sume de bani au fost ... (vezi toată discuția)
Bun inainte de casatorie - dupa decers proprietar. ContSters118550 ContSters118550 cand s-a legiferat casatoria ,sotul detinea un autoturism ,intre timp a decedat ,sotia are drptul de proprietate prin deschidere succesiune ? (vezi toată discuția)