avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Legalitate, moralitate, evolutie sociala, disolutia ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Legalitate, moralitate, evolutie sociala, disolutia societatii

Stiu ca mai demult se spunea ca in noul cod penal, prostitutia si incestul vor fi dezincriminate. Se propunea ca prostitutia si consumul de droguri usoare sa fie legalizate. Sunt de acord, e vorba de un bun simt si de practicitate. Daca un individ nu-mi lezeaza direct drepturile, dece nu ar face orice are chef si placere?

Totusi constat ca societatea a evoluat si involuat in acelasi timp. Avem un mare progres tehnologic, am eradicat niste boli .... si cam atat.

Sigur, exista progrese sociale, precum eradicarea sclaviei in Principatele Romane si in America, trecerea la votul universal, faptul că femeile au același rol în societate ca și barbații. Homosexualii nu mai sunt pedepsiti de codurile penale. Etc.

Dar cumva, am impresia ca asistam la devalorizarea principalelor valori tradiționale. Familia nu mai conteaza, rata de divorturi creste incet dar sigur,natalitatea scade, mortalitatea creste, populatia imbatraneste, o scara clara de valori in societatea occidentala nu mai exista (includ si România in Occident), valorile clasice nu mai exista. Cateva dintre ele au fost inlocuite cu non valori. Nu toate.

Nu prea mai avem principii in societate, scopul suprem e banul si/sau notorietatea obtinute cat mai usor.

Nu ne mai pasa de Nicolae Paulescu (chiar, stie cineva cine a fost?), dar toti o invidiem pe Alina Plugaru si am vrea sa devenim ca ea.

Asta in Romania, desigur, dar exista paralele in orice societate occidentala.

Am in jur de 30 de ani - nu sunt nici tanar, nici batrana- dar deja mi-e groaza de societatea din care fac parte si voi face parte.

Pentru muncă, pentru creație, pentru gandire nu avem niciun imbold. In fond Cioran nu e Vantu, Grigore Moisil nu e Gigi Becali si Ana Aslan nu e Monica Columbeanu.

Aceeasi disolutie a valorilor, a unei scari valorice o vad in oricare alta societate occidentala. Fie ea americana, australiana, franceza sau spaniola.

Cred ca noi ca oameni, de-a lungul epocilor istorice am si evoluat dar am si involuat foarte mult.

Se poate ca statele si societatile actuale sa fie mai bune decat statele din Evul Mediu, decat China lui Mao si Cambodgia lui Pol Pot. Dar nu sunt necesar mai bune decât Republica lui Platon și Roma lui Cesar.
Cel mai recent răspuns: dapyx , utilizator 21:34, 3 Decembrie 2011
Traim intr-un moment din istorie pe care nu multi l-au trait. Traim finalul unui ciclu economic, cultural si geopolitic. Astazi dominatia occidentului apune iar dominatia orientului rasare.

Unul dintre motivele decaderii occidentului (si Romania este parte a occidentului indiferent daca vrem sa credem sau nu) este chiar acesta, anularea valorilor consacrate, valorile sociale, valorile religioase (din care provin cele sociale) si valorile politice.

In Romania, politicienii si oamenii de afaceri au reusit asemenea celor din spatiul ex-sovietic sa compromita chiar si ideea de democratie reprezentativa si capitalism prin actiuni total anti-populare si destinate doar acumularii de averi pe spatele statului. Oligarhia este o problema esentiala a societatii romanesti, alaturi de lipsa societatii civile si de amestecul politicienilor in afaceri si invers.

Am vrea sa traim asa cum am trait odata, dar istoria nu ne va lasa. - JFK
Ultima modificare: Duminică, 27 Noiembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
[ link extern ]
[ link extern ] /
[ link extern ]

personal nu prea cred in astfel de teorii, dar faptul ca devin interzise ma face sa ma mai gandesc...

In final, cercetatorii spun ca:
[ link extern ]

Domnule avocat, si eu am fost de parere ca facem parte din spatiul occidental si ca romanii sunt legati structural de soarta occidentului.

Spuneti ca "dominatia occidentului apune iar dominatia orientului rasare". Perfect de acord, numai ca nu as vorbi de "dominatie" ci de diminuarea importantei SUA si importanta crescanda a tarilor BRIC.

Totusi, cam toate tarile din orient au imprumutat si insusit modelul cultural occidental, e deja vorba de o criza de identitate si o lipsa de valori la nivel planetar.

Probabil ca vom trai perioade destul de tulburi din punct de vedere social, cel putin pana nu vor aparea niste valori clare si demne de respectat iar mie ca tanar nu-mi face catusi de putina placere faptul ca traiesc in societatea in care traiesc.
Ultima modificare: Duminică, 4 Decembrie 2011
Ares-3, moderator
Aici nu este vorba numai de caderea importantei SUA, ei vor continua sa aiba o influenta dominanta asupra lumii si in noua configuratie multi-polara. E adevarat, nu vor mai avea acea putere si dominatie hegemonica de dupa 1991 dar vor avea o importanta globala aproape la fel de mare.

Problema care ar trebui sa ne intereseze este daca Europa va putea sa isi recapete valorile sociale si culturale care au construit Europa si chiar actuala Uniune. Intrebarea este daca Europa se va afla intre polii sociale, economici, politici si culturali ai secolului XXI si daca da, in ce forma.

Avem la baza Europei principii mult mai solide decat au americanii, rusii, brazilienii, indienii sau chinezii. Europa a realizat in ultimul secol mai mult decat au reusti altii in 300 de ani. Dupa 2 razboaie modiale care au anihilat tot continentul, europenii au reusit sa isi revina, sa reconstruiasca si sa redevina „prima putere economica a lumii”. Au reusit sa reuneasca continentul si sa duca la o uniune politica si economica mai mare ca oricand in istorie.

Aceasta criza sistemica se va finaliza ori cu o Europa si mai unita, ori cu o Europa care nu va mai conta. Nu stiu daca as vrea o lume in care valorile europene sa nu mai conteze, o lume in care modul de viata european sa nu mai fie urmat.

Sustin globalizarea dar pe baze puternice, pe baza unor valori drepte si in care omul de rand sa conteze.
@ Alex_Munteanu
[Editat - va rog nu mai citati in intregime mesaje care sunt pe aceeasi pagina sau chiar inaintea raspunsului dvs. Este suficient sa precizati utilizatorul, daca doriti va adresati unuia singur, sau eventual sa citati fragmentul din mesaj la care vreti sa faceti referire. Multumesc.]

Sunt in general de aceeasi opinie cu dumneavoastra dar am mici puncte de vedere diferite. Si anume: Europa nu este unita, nu este un spatiu unitar nici macar economic darmite politic. Se pare ca pluteste ideea de "Statele Unite ale Europei" - visata de mine de multi ani, reluata de Basescu si in mod mult mai important, de Angela Merkel si Sarkozy.

Problema noastra, a europenilor, este ca nu actionam si gandim in mod unitar, unele tari trag hais si altele cea, in general suntem niste fantose ale americanilor, nu avem vointa proprie. Unii mai joaca si cu rusii, contrar intereselor generale, urmarind interesele proprii.

Si eu mi-as dori ca Europa sa aiba un glas unitar, sa ajunga sa conteze si sa-si faureasca propriul destin. Deocamdata suntem dezbinati si mai mult decat atat, lacheii Americii si ai altora.


In fine, eu ma refeream la o criza a societatii occidentale care deja ne afecteaza si care se va accentua. Lipsa de valori reale, egoismul in crestere, etc.
Ultima modificare: Duminică, 4 Decembrie 2011
Ares-3, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dureros de real. POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Un articol care ar trebui, sa ne dea serios de gandit. “Occidentul a preluat România în NATO şi UE şi, în numai zece ani, cu o viteză inimaginabilă ... (vezi toată discuția)
Intalnirea de la davos. POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Despre criza care bantuie lumea s-a vorbit mult in ultimul timp si se va mai vorbi. Subiectul intalnirii de la Davos, din acest an, a fost tocmai despre ... (vezi toată discuția)
Circula pe internet. fiecare cititor isi poate forma o parere proprie. POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Pro european .... pro adevar. Adevaruri istorice. Chiar daca e adevarat ce se spune aici asta nu face sa dispara coruptia galopanta, minciuna si lipsa de ... (vezi toată discuția)