avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Dureros de real.
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Dureros de real.

Un articol care ar trebui, sa ne dea serios de gandit.

“Occidentul a preluat România în NATO şi UE şi, în numai zece ani, cu o viteză inimaginabilă la scară istorică, a terminat-o !”
de Ilie Serbanescu:

În condiţiile realităţilor încurcate din zilele noastre, cine şi de cine protejează este foarte greu de stabilit. Pentru ţările slabe, de la periferii sau de la întretăierea puterilor, nici nu ştii care administraţie străină este mai rea: aceea eficientă sau aceea mai puţin eficientă?
Actualmente, când tensiunile geopolitice s-au întărâtat atât de aprig după anexarea Crimeei de către Rusia, este extrem de interesant şi de relevant să se ia aminte la cateva experiente din istorie.
Administraţia rusă a fost una slabă şi ineficientă, deşi Rusia a fost puternică şi victorioasă.
A cucerit teritorii, a avut sfere de influenţă şi control extinse. Pe unde a fost a cheltuit însă resurse uriaşe. A adus cum se spune bani de acasă pentru a-şi menţine controlul şi influenţa! Vietnam, Etiopia, Angola, Cuba, Afganistan sunt afaceri politice şi militare de putere şi prestigiu, dar afaceri financiare eşec.
Nici în Europa de Est, Rusia n-a realizat vreo afacere din punct de vedere economic.
A furnizat materii prime pe care le putea plasa oriunde în lume primind la schimb din Europa de Est mărfuri care calitativ nu puteau fi plasate în Occident.
Controlul rusesc în Europa de Est n-a distrus economia locală, i-a întârziat dezvoltarea sau poate n-a racordat-o la progresul tehnologic, dar n-a desfiinţat-o.
La antipozi, s-au situat influenţa şi controlul britanic, francez, belgian, portughez sau oladez.
Imperiul britanic n-a adus bani de acasă, ci a dus bani acasă! A trăit pe seama teritoriilor cucerite, le-a extras seva sistematic şi masiv.
Chiar şi după ce le-a eliberat politic !
Occidentul întreg trăieşte şi acum pe seama fostelor dar şi actualelor colonii devenite periferii de sine stătătoare cu numele.
Este, în ansamblu, produsul unei administraţii eficiente !
Uitaţi-vă la România ! Până spre anul 2000 nici n-a existat pentru Occident. Nu o considera în sfera sa de influenţă.
În contextul slăbiciunilor Rusiei din aceea perioadă, Occidentul a schimbat foaia. A preluat România în NATO şi UE şi, în numai zece ani, cu o viteză inimaginabilă la scară istorică, a terminat-o !
I-a luat sub control resursele naturale, distribuţiile de energie, băncile, pădurile, pământurile, industriile care îi erau de folos (pe restul dându-le la fier vechi), retailul, întregul rulaj al banului. N-a mai rămas nimic important (strategic cum se spune) în mâna românilor !
Din punctul de vedere al controlului economic, românii au ajuns străini în propria ţară: un exemplu, pentru cărţile de istorie, de cucerire cu eficienţă de către străini a unui teritoriu, chiar dacă încă numit ţară!
Dacă Rusia – a cărei ameninţare este abil întreţinută de occidentali, în timp ce colaborează copios cu aceasta – ar încerca să treacă la cârma economiei din România, ar trebui să plătească sub formă de compensaţii investitorilor occidentali poate cât nici nu face, căci aceştia, pe ce au dat vreo 10 miliarde euro, îi vor cere vreo 100 miliarde euro.
Aşa că, în privinţa unor asemenea scenarii, mai uşor cu pianul pe scări!
România nu este Crimeea !
Pentru că a trecut mai întâi pe la occidentali, care i-au luat tot caimacul.

[ link extern ] /
Cel mai recent răspuns: lee_vue , utilizator 22:01, 2 Octombrie 2014
romania de cand a intrat in ue, an de an, plateste (cotizeaza ca membru) mai mult decat incaseaza ("absoarbe":rolleyes: fonduri ue) (pe net, finantam noi p-alde germania, franta:slap:...

daca o tinem tot cu d-alde basescu, boc, mru, ponta, nu stiu de ce dreacu nu ne retragem d-acolo (din ue).

ca asa cum a fost/e, suntem d-aia de furam de la noi si dam la altii.
cand am sa-l aud pe "maestrul Serbanescu" ca debiteaza ceva constructiv, pozitiv, optimist..., am sa-l urmaresc cu placere. Dar, dupa ce a criticat puternic din postura de economist, trecand prin functia de ministru (fara a face ceva remarcabil), de ani buni este "comentator-analist", pozitie din care critica orice, vede numai rau, dezastre economice...
Cred ca pentru anumiti oameni, asa cum este si personajul in discutie, este firesc sa vada totul in negru.
Poate sunt eu optimist si de aceea vad partea buna si vad ca romanii traiesc mult mai bine in ultimii 25 de ani fata de cum au trait in '80-'90.
pai daca imparti consumul total de bere, consumul total de vin, consumul total de tigari, consumul total de cafea, consumul total de carne, consumul total de energie, consumul total de...din 90 la numarul populatiei din 90...

si imparti tot consumurile alea de sus, dar din 2014, la numarul populatiei din 2014...

rezulta un consum de d-alea de mai sus per locuitor in 2014, infinit mai mic decat consumul per locuitor din 90...

in ce consta romanii traiesc mult mai bine in ultimii 25 de ani fata de cum au trait in '80-'90.?
Va pot da sute de dovezi prin exemple concrete, practice. Putem discuta de situatia materiala a romanilor, de libertatile, de oportunitatile, de deschiderea spre lume, de partea spirituala, de posibilitatile de pregatire...
Astazi iata doar doua aspecte:

In anii 80 romanul de rand, avand un slariu mediu de 2000 lei, aduna vreo 5 ani 50 mii lei si-i depunea ca avans pentru asi cumpra o Dacia 1300. Dupa alti 4-5 ani intra romanul in posesia mult asteptatei masini. Astazi romanul de rand, cu salariul mediu de 2000 lei isi cumpara doar cu un avans de 5-10% masina, intrand in posesia ei in 1-3 zile fara sa astepte inca 4-5 ani, cu plata diferentei in rate 5-7 ani, timp in care se foloseste de masina.

In anii 80 romanul de rand se putea uita la TV doua ore pe zi in care de regula se preamarea conducatorul iubit si-ale sale realizari. Astazi poti alege intre zeci sau sute de posturi TV foarte diverse, romanesti sau straine..

In anii 80 trebuia sa obtii viza de la "organe" pentru a merge intr-o excursie in cea mai apropiata tara, iar in multe nu aveai nici o sansa sa ti se permita a pleca. Astazi circula romanii in toate tarile europene fara restrictii sau aprobarea cuiva si pleaca romanii in aproape orice colt al lumii.
Cand am timp va mai amintesc si altele, cu toate ca sunt convins ca le stiti.
eu cred ca nu se merita ca unu', in continuu si descrescator, zi de zi, sa manance, bea, fumeze, incalzeasca iarna... la 2/3, 1/2, 1/3... fatza de '90 de dragul (la schimb cu posibilitatea) de a se uita la televizor, in condtitiile in care, oricum, consumul ala, per locuitor, de referinta ('90), era penibil de mic, tindea spre zero (era cartelat, sa se ajunga la toti).

acum, in 2014, e o chioraiala de matze si dardait de frig in masa la romani.

(CIFRELE consumului fizic (kg/litri/buc/kw...) de bunuri vitale per locuitor indica descrestere fatza de '90)

lumea in '90 astepta altceva, cu totu' si cu totu', cu totu' si cu totu' altceva... (nu posibiltatea de a-si lua lumea in cap, adica sa fuga de romania)

Alte discuții în legătură

Legalitate, moralitate, evolutie sociala, disolutia societatii dapyx dapyx Stiu ca mai demult se spunea ca in noul cod penal, prostitutia si incestul vor fi dezincriminate. Se propunea ca prostitutia si consumul de droguri usoare sa ... (vezi toată discuția)
Crimeea - viitor tinut rusesc ? POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Ucraina, planul secret al lui Putin de Edward Luttwak Anunţat de mult, planul rus pentru împărţirea Ucrainei merită un răspuns mai serios decât ... (vezi toată discuția)
Alocatii - elev in spania bita93 bita93 Copii care invata in spania au dreptul la alocatie? (vezi toată discuția)