avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termenul 10 ani din lg 18
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termenul 10 ani din lg 18

Cunoaste cineva daca exista o decizie din 2008 sau 2007, data de Inalta Curte, in Sectii Unite, cu privire la aplicarea unor prevederi din legea 18/1991 privind constituirea/reconstituirea dreptului de proprietate (si termenul de 10 ani de interdictie de instrainare)?
Am inteles ca ar exista, insa nu stiu mai multe detalii si nu o pot identifica (gasi).


Art. 32. - (1) Terenul atribuit conform art. 19 alin. (1), art. 21 şi art. 43 nu poate fi înstrăinat prin acte între vii timp de 10 ani, socotiţi de la începutul anului următor celui în care s-a făcut înscrierea proprietăţii, sub sancţiunea nulităţii absolute a actului de înstrăinare.
(2) Constatarea nulităţii poate fi cerută în justiţie de către primărie, prefectura, procuror, precum şi de către oricare persoană interesată.

Cel mai recent răspuns: raluca_ana , utilizator 22:43, 17 Septembrie 2009
buna. Daca aflii ceva m-ar interesa si pe mine pentru ca am citit o multitudine de interpretari ale acestui articol. In practica judecatoreasca am constat ca aceasta interdictie se calculeaza diferit. Exista in practica - termenul curge din anul urmator datei la care a fost emis procesul verbal de punere in posesie , de la data eliberarii adeverintei sau inscrierii in cartea funciara. Caut si eu si te anunt
Ceea ce urmeaza nu e, practic, un raspuns... Ideea este: aveti titlu de constituire sau reconstituire drept de proprietate? Cred ca e o distinctie... Va rog sa intelegeti ca abia acum o ora (aprox) am citit pt prima data ac lege, deci e posibil sa fi inteles aiurea dispozitiile...
Art. 32 alin.1 din Legea nr. 18/1991 prevede nulitatea absoluta pt actul de instrainare incheiat fara respectarea interdictiei referitoare la implinirea celor 10 ani de la inceputul anului urmator celui al inscrierii proprietatii...; se dispune interdictia de vanzare pt cei care au primit teren cf dispoz art.19, 21 si 43...
Art. 19 vizeaza membrii coop activi care n-au adus teren in coop agricola sau au adus mai putin de 5000 mp; pe cei care n-au avut calitatea de coop, dar au lucrat in coop si li se atribuie teren la cerere;
Art. 21 se refera la cei carora li s-a atribuit in proprietate teren (deci, n-au avut ei sau inaintasii lor, dar au cerut din excedentul din zona...);
Art.43 se refera la pers care se obliga sa se mute in zone montane, unde vor primi teren...

Astfel, inteleg ca toti aceia care au avut teren in proprietate – pe vremuri! – si au fost obligati sa le „ofere” cooperativelor agricole de productie, dupa ce si-au reconstituit dreptul de proprietate asupra terenurilor respective nu sunt obligati sa le pastreze timp de 10 ani; le pot vinde inainte... Nu s-ar putea deduce aceasta?

Scuze pt revenire: celor vizati in art. 19, 21, 43 li se constituie un drept de proprietate, celorlalti li se reconstituie drt de proprietate.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Octombrie 2008
trope_doi, utilizator
Interdictia de instrainare priveste numai imobilele dobandite prin CONSTITUIRE.
Corect se calculeaza de la data intabularii in CF/ registru de transcriptiuni a dreptului de proprietate, si nu de la eliberarea titlului, punere in posesesie etc - cum gresit se accepta in unele zone ale tarii.
La intrebarea initiala nu pot sa-ti dau un raspuns exact despre decizia Curtii, dar trebuie sa cauti pe pagina www.scj.ro si vei gasi cu siguranta daca ai rabdare:))
Este interesant să citesti DECIZIA Nr. XXI ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ªI JUSTIŢIEdin 12 decembrie 2005 publicată in Monitorul Oficial, Partea I nr. 225 din 13/03/2006
In acest sens, este concludent art. 58 alin.1 din Legea nr. 7/1996, care prevede că: „Înscrierile făcute în conformitate cu actele normative în vigoare în registrul de transcripţiuni şi inscripţiuni, în cărţile funciare şi în cărţile de publicitate funciară, înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi, îşi vor produce şi după această dată efectele prevăzute, cu excepţia cazurilor în care drepturile de proprietate şi celelalte drepturi reale au fost afectate în orice mod prin efectul legii”.
Mai mult, exista un art. in codul de procedura civila (Art. 715. - (1) Înscrierea privilegiilor şi ipotecilor se va face în registrul judecătoriei unde se află situat bunul nemişcător, potrivit rânduielilor arătate în codicele civil.
(2) În caz când actul a cărui înscriere se cere este autentificat tot la judecătoria*) situaţiei nemişcătorului, se va înscrie în registru numai ordonanţa de înscriere.).





Diana Persa a scris:

Interdictia de instrainare priveste numai imobilele dobandite prin CONSTITUIRE.
Corect se calculeaza de la data intabularii in CF/ registru de transcriptiuni a dreptului de proprietate, si nu de la eliberarea titlului, punere in posesesie etc - cum gresit se accepta in unele zone ale tarii.
La intrebarea initiala nu pot sa-ti dau un raspuns exact despre decizia Curtii, dar trebuie sa cauti pe pagina www.scj.ro si vei gasi cu siguranta daca ai rabdare:))
...sunt curios cum argumentezi cele spuse...intabularea in cf e o optiune si nu o obligatie...sunt proprietar si daca nu ma intabulez...si mai mult, sunt proprietar de la data emiterii titlului...

Alte discuții în legătură

Inscrierea dreptului de proprietate in registrul de inscriptiuni si transcriptiuni? raluk_b raluk_b Buna ziua, Am o problema urgenta... Vreau sa cumpar cu credit ipotecar o casa. Aceasta casa este construita pe o bucata de teren ce provine de la un ... (vezi toată discuția)
Problema. cumparare apartament constructie noua mihapet mihapet Buna ziua. Anul trecut am facut un pre-contract de vanzare cumparare pentru un teren in bloc nou. Acum am primit un mail din care am dedus ca acel teren este ... (vezi toată discuția)
Constituire sau reconstituire dumitru2000 dumitru2000 Avem un teren arabil intravilan intr-o comuna pentru care fostul cooperator a primit titlu - fiind inscris in anexa 2A din Regulament. Evident, fostul ... (vezi toată discuția)