Buna ziua. Anul trecut am facut un pre-contract de vanzare cumparare pentru un teren in bloc nou. Acum am primit un mail din care am dedus ca acel teren este ipotecat. Va trimit mai jos mailul.
Potrivit dispozitiilor Legii 18/1991:
Art 31- (1) Terenul atribuit conform art. 19 alin. (1), art. 21 si art. 43 nu poate fi instrainat prin acte intre vii timp de 10 abi, socotiti de la inceputul anului urmator celui in care s-a facut inscrierea proprietatii, sub sanctiunea nulitatii absolute a actului de instrainare.
Terenul de 5000mp extravilan a fost dobandit in proprietate prin constituirea Titlului de proprietate nr. 20.04.1993
Intrucat acesta a fost inscris in Registrul de transcriptiuni in anul 2002, nu au trecut cei 10 ani prevazuti de art. 32 alin 1, prin urmare acest teren nu putea fi instrainat pana in anul 2013.
Propietarul actual (antreprenorul blocului) l-a achizitionat in 2006.
Puteti sa-mi dati mai multe detalii despre ce anume se vorbeste in acest mail? Putem pierde casa? Ce este de facut?
pe scurt si fara sa fi studiat succesiunea de documente care au fost intocmite cu privire la acest teren si raportat la cele expuse de catre dvs. rezulta ca, intr-un caz fericit, contractul final de vanzare-cumparare in forma autentica va putea fi perfectat fara probleme doar la expirarea perioadei de interdictie respectiv anul 2013. (nu este vb de ipoteca)
Recomandare: inainte de a mai semna ca "primarul" astfel de documente, consultati un avocat care va poate sfatui cu privire la riscurile la care va expuneti intr-o astfel de situatie, costurile sunt considerabil mai mici decat pierderea unei locuinte sau clarificarea acestor aspecte ulterior pe cale de instanta.
;)
din descrierea dvs rezulta ca terenul a fost dobandit de vanzatorul antreprenorului dvs in 1993. antreprenorul l-a cumparat in 1996, deci dupa 13 ani de la constituire. articolele mentionate instituie interdictia de 10 ani de la constituire - intrarea in patrimoniul persoanei- si nu de la transcriere, care-i cu totul altceva