avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... constituire sau reconstituire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

constituire sau reconstituire

Avem un teren arabil intravilan intr-o comuna pentru care fostul cooperator a primit titlu - fiind inscris in anexa 2A din Regulament.

Evident, fostul cooperator a adus pamantul in colectiv inainte de '89.


Acum se pune problema daca este vorba despre o constituire a dreptului de proprietate sau de o reconstituire.

Fostul cooperator este in varsta si vrea sa vanda terenul, insa problema este daca are interdicitie timp de 10 ani de la intabularea in cartea funciara sa vanda sau nu.



Merci

Regulament
art. 13 al. (5) Fostii membri cooperatori, în viata, fie ca au adus sau nu au adus terenuri în cooperativa, sunt înscrisi cu suprafata stabilita de comisie în tabelele cuprinse în anexele nr. 2a) si 2b), iar mostenitorii cooperatorilor decedati sunt înscrisi cu suprafata stabilita în tabelul prevazut în anexa nr. 3.


Text extras din: Regulament 2005 - privind procedura de constituire, atribuţiile şi funcţionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a modelului şi modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum şi punerea în posesie a proprietarilor

ANEXA Nr. 2a)
la regulament


TABEL NOMINAL
cuprinzând fostii membrii cooperatori, în viata, care au adus
pamânt în cooperativa agricola de productie în suprafete mai mari de 0,5
ha de persoana îndreptatita (sot-sotie) si care solicita în scris
stabilirea dreptului de proprietate
Cel mai recent răspuns: dumitru2000 , utilizator 18:41, 25 Noiembrie 2008
Citiţi titlul de proprietate. Acolo scrie dacă atribuirea terenului s-a făcut prin constituire sau reconstituire.

În cazul în care s-a menţionat că este cu titlu de constituire a dreptului de proprietate, vă puteţi adresa instanţei pentru anularea titlului şi emiterea unui nou titlu, conform cu realitatea.

Legea 18

Art. 32. - (1) Terenul atribuit conform art. 19 alin. (1), art. 21 şi art. 43 nu poate fi înstrăinat prin acte între vii timp de 10 ani, socotiţi de la începutul anului următor celui în care s-a făcut înscrierea proprietăţii, sub sancţiunea nulităţii absolute a actului de înstrăinare.
(2) Constatarea nulităţii poate fi cerută în justiţie de către primărie, prefectura, procuror, precum şi de către oricare persoană interesată.


Intrebarea este daca un cooperator a adus in cooperativa teren arabil extravilan 10 ha.

In anul 1996 i s-a dat adeverinta in care i se "reconstituie" 10 ha arabil extravilan si 1 ha arabil intravilan.

Intrebarea este daca cooperatorul poate instraina 1 ha intravilan arabil. #-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Explicatie pentru legile de fond funciar ardeleanulazar ardeleanulazar Daca o persoana a depus cereri de constituire a dreptului de proprietate (terenuri necolectivizate) confom legilor fondului funciar a decedat ... (vezi toată discuția)
Constituire drept de proprietate privata sonia.maria sonia.maria Este posibila constituirea dreptului de proprietate pe terenuri in intravilan in baza legii 18/1991? (vezi toată discuția)
Legea 18/1991 balint stefan balint stefan Buna ziua!Am o intrebare in legatura cu un teren agricol pe care vreau sa-l vand. Este vorba despre un teren primit prin reconstituirea dreptului de ... (vezi toată discuția)