avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Explicatie pentru legile de fond funciar
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Explicatie pentru legile de fond funciar

Daca o persoana a depus cereri de constituire a dreptului de proprietate (terenuri necolectivizate) confom legilor fondului funciar a decedat si nu i s-a eliberat titlu de proprietate de catre prefect, - pe numele carei persoane urmeaza a se elibera in prezent titlu de proprietate ?
De asemenea va rog sa-mi spuneti daca pentru eliberarea acestui titlu de prpoprietate este in prealabil absolut necesar semnarea procesului verbal de punere in posesie si cine este indreptatit sa-l semneze avad in vedere ca cel care a depus cererile de constituire a dreptului de proprietate are mai multi succesori .
Care este legea si care sunt articolele din lege care reglementeaza aceste aspecte ?
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 15:04, 1 Decembrie 2014
In cazul in care titularul cererii de retrocedare a decedat , mostenitorii lui vor avea dreptul sa obtina terenurile ce au facut obiectul cererii , facand dovada calitatii lor cu un certificat de calitate de mostenitor. Titlul poate fi eliberat pe numele defunctului si vor avea dreptul toti mostenitorii la succesiune , sau se va elibera pe numele tuturor mostenitorilor daca s-a eliberat certificat de calitate de mostenitor.
Prin constituirea dreptului de proprietate particulară, în sensul Legii nr. 18/1991, se înţelege împroprietărirea unor ca¬tegorii de persoane care nu au avut şi nu au în proprietate alte terenuri sau au adus în cooperativă terenuri sub limita minimă de 0,5 ha stabilită pentru reconstituire. Pot fi împroprietăriţi urmă¬toarele categorii de persoane:
- membrii cooperatori activi care nu au adus teren în cooperativă sau au adus teren mai puţin de 5000 mp.;
- persoanele fizice care, neavând calitatea de cooperatori au lucrat în orice mod în ultimii 3 ani în cooperativă sau asociaţii intercooperatiste, dacă sunt stabilite sau urmează să se stabi¬lească în aceeaşi localitate şi nu posedă terenuri în proprietate;
persoanele care au fost deportate şi nu au avut terenuri în proprietate;
- persoanelor care nu au avut calitatea de membrii cooperatori, de asociaţi, acre în prezent se stabilesc în localitate şi nu deţin proprietăţi în alte localităţi;
- personalului de specialitate din serviciile publice comunale li se poate atribui până la 5000 mp pe perioada cât lucrează, dacă nu au terenuri în altă localitate.
- persoanele care şi-au pierdut total sau parţial capacitatea de muncă şi moştenitorii celor care au decedat ca urmare a participii la lupta pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1939 pot primi în proprietate, la cerere, terenuri în suprafaţa de 10000 mp., în echivalent arabil.
- nu se atribuie prin constituire suprafaţa de teren la care are dreptul, în cazul în care a scăzut suprafaţa de pământ pe localitate.
Constituirea dreptului de proprietate particulară se face din terenurile rămase după stabilirea suprafeţelor de teren ce urmează sa fie atribuite prin reconstituire.
În situaţia în care nu rămâne teren disponibil, pentru constituire dreptului de proprietate particulară s-a procedat la reducerea în cotă proporţională a suprafeţei destinate reconstituirii.
În anumite zone ale ţării, mai ales în cele de câmpie, este posibil ca în unele localităţi să fi existat excedent de su¬prafaţă agricolă. Conform art. 20 din Legea fondului funciar, din terenurile excedentare se putea atribui în proprietate până la 10 ha, în echivalent arabil, fiecărei familii care solicita aceasta în scris şi se obliga să-1 lucreze.
De asemenea, familiile fără pământ sau cu pământ puţin din alte localităţi, dacă solicitau în scris, putea primi în proprietate până la 10 ha teren în echivalent arabil cu obligaţia de a-şi stabili domiciliul în localitatea respectivă şi de a cultiva pământul primit. În această ultimă ipoteză, cei împroprietăriţi aveau obligaţia să renunţe la proprietatea asupra terenurilor din extravilan în altă localitate.
In ceea ce solicitati, intr-o zona necooperativizata, consider ca nu se poate constitui un drept de proprietate privata.
In zonele necooperativizatenici nu au fost constituie comisii locale de stabilire a dreptului de proprietate asupra terenurilor, deoarece lacuitorii acelor localitati erau proprietari de drept dintotdeauna.
In cazul posesiei unor terenuri se poate stabili dreptul real de proprietate Intr-o zona necooperativizata exista alte modalitati de dobandire a terenurilor ... de exemplu uzucapiunea.
Ultima modificare: Luni, 1 Decembrie 2014
BEJENARU PETRU, Expert judiciar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 18/1991 balint stefan balint stefan Buna ziua!Am o intrebare in legatura cu un teren agricol pe care vreau sa-l vand. Este vorba despre un teren primit prin reconstituirea dreptului de ... (vezi toată discuția)
Constituire sau reconstituire dumitru2000 dumitru2000 Avem un teren arabil intravilan intr-o comuna pentru care fostul cooperator a primit titlu - fiind inscris in anexa 2A din Regulament. Evident, fostul ... (vezi toată discuția)
Legea 18/1991 - suprafata solicitata sub limita minima de 0,5 ha Adriana B Adriana B Antecesorul meu a detinut o suprafata de teren agricol de 3000 mp, pentru care eu am inaintat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate, in baza Legii ... (vezi toată discuția)