avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea 18/1991
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea 18/1991

Buna ziua!Am o intrebare in legatura cu un teren agricol pe care vreau sa-l vand. Este vorba despre un teren primit prin reconstituirea dreptului de proprietate cf. legii 18/1991 de catre bunicul meu. Bunica este scrisa pe titlul de proprietate ca mostenitor. Bunicul a primit terenul respectiv in 1945, ca participant la razboi.Dupa revolutie terenul a fost lucrat de I.A.S., noi primind anual parte din recolta. Ulterior, prin 2000 l-am primit inapoi. Pe titlul de proprietate apare anul 2002. Am auzit ca timp de 10 ani nu poate fi vandut. E adevarat?Lamuriti-ma, va rog! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: aNdreiD , utilizator 21:51, 18 Iunie 2007
Conform legii 18/1991-
Art. 31
Terenul atribuit conform art. 18 alin. 1, art. 20 si art. 39 nu poate fi instrainat prin acte intre vii timp de 10 ani socotiti de la inceputul anului urmator celui in care s-a facut inscrierea proprietatii, sub sanctiunea nulitatii absolute a actului de instrainare. Constatarea nulitatii poate fi ceruta in justitie de catre primarie, prefectura, procuror, precum si de orice persoana interesata.
Art. 17
Terenurile din extravilan aduse sau preluate in orice alt mod in patrimoniul cooperativei de la cooperatori sau alte persoane care au decedat si nu au mostenitori, precum si terenurile pentru care nu s-au formulat cereri de restituire ramin la dispozitia comisiei. Toate terenurile cooperativei care nu sunt atribuite conform art. 13-16, precum si terenurile extravilane proprietatea statului aflate in folosinta cooperativei, ramin, de asemenea, la dispozitia comisiei, urmind a fi atribuite altor persoane indreptatite, potrivit prevederilor prezentei legi. Terenurile neatribuite, ramase la dispozitia comisiei, trec in domeniul privat al statului, urmind a fi puse la dispozitia celor care doresc sa intemeieze sau sa dezvolte exploatatii agricole, prin inchiriere, concesiune sau vanzare, in conditiile legii. Persoanelor prevazute la alin. 3 li se pot atribui, in 1991, fara plata, terenurile intrate in domeniul privat al statului, conform prevederilor legii. In vederea administrarii acestor terenuri se va infiinta, prin lege, Agentia pentru Dezvoltare si Amenajare Rurala. pana la preluarea in administrare de catre agentie, terenurile vor fi administrate de primarii.
Art. 18
Membrilor cooperatori activi care nu au adus teren in cooperativa sau au adus teren mai putin de 5.000 mp, precum si celor care, neavind calitatea de cooperatori, au lucrat in orice mod ca angajati in ultimii 3 ani in cooperativa sau asociatii cooperatiste, li se pot atribui in proprietate loturi din terenurile prevazute la art. 17, daca sunt stabiliti sau urmeaza sa se stabileasca in localitate si nu detin teren in proprietate in alte localitati. Suprafata atribuita in proprietate se va determina tinind seama de suprafata terenurilor, numarul solicitantilor si suprafata atribuita celor care au adus pamint in cooperativa.
Art. 20
In localitatile cu excedent de suprafata agricola, cu deficit de forta de munca in agricultura, din terenurile prevazute la art. 17 se poate atribui in proprietate teren pana la 10 ha in echivalent arabil tuturor familiilor care solicita in scris si se obliga sa lucreze aceasta suprafata. Familiile fara pamint sau cu pamint putin din alte localitati, care solicita in scris, pot primi in proprietate pana la 10 ha teren in echivalent arabil, cu obligatia de a-si stabili domiciliul in comuna, oras sau municipiu, dupa caz, si de a cultiva pamintul primit, renuntind la proprietatea avuta in localitatea lor, din extravilan.
Art. 39
In zona montana - defavorizata de factori naturali cum sunt: clima, altitudinea, panta, izolarea - se poate atribui in proprietate, la cerere, o suprafata de teren de pana la 10 ha in echivalent arabil familiilor tinere de tarani care provin din mediul agricol montan, au priceperea necesara si se obliga in scris sa-si creeze gospodarii, sa se ocupe de cresterea animalelor si sa exploateze rational pamintul in acest scop. Terenurile prevazute la alineatul precedent se acorda din resursele de pamint aflate la dispozitia primariilor. Atribuirea in proprietate a terenurilor se face prin decizia prefecturii la propunerea primariilor.

Daca va incadrati in art 18 lit 1 art 20, 39 nu puteti sa vindeti. Sper ca v-am ajutat cat de cat :D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 18_1991 si decretul-lege 1990 serviciuapasarichioi serviciuapasarichioi As dori sa aflu si eu care este regimul juridic al unui teren mostenit succesiv din perioada 1959 pana in prezent. Pentru asta doresc sa aflu interpretarea ... (vezi toată discuția)
Legea 18/1991 - suprafata solicitata sub limita minima de 0,5 ha Adriana B Adriana B Antecesorul meu a detinut o suprafata de teren agricol de 3000 mp, pentru care eu am inaintat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate, in baza Legii ... (vezi toată discuția)
Constituire sau reconstituire dumitru2000 dumitru2000 Avem un teren arabil intravilan intr-o comuna pentru care fostul cooperator a primit titlu - fiind inscris in anexa 2A din Regulament. Evident, fostul ... (vezi toată discuția)