avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezmostenirea - aplicarea articolelor 1074-1076 NCC la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezmostenirea - aplicarea articolelor 1074-1076 NCC la o situatie de fapt

Buna ziua,

Sunt vaduva, sotul meu a murit in 2004 si nu am dezbatut mostenirea. El are o fiica dintr-o casatorie anterioara, noi nu am avut copii impreuna. El a facut testament autentic in favoarea mea, pentru toate bunurile pe care le detinea cat si pentru jumatatea lui din apartamentul proprietate comuna. Acel testament valoreaza acum dezmostenire indirecta, in conditiile NCC? Citind art 1074 - 1076 si 1086-1090, am inteles ca fiica sotului meu ar putea avea cota de mostenire redusa, de la 3/4 la 1/2. Am interpretat corect dispozitiile NCC si am calculat corect cotele?
Va multumesc tare mult, toate cele bune!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 09:53, 29 Noiembrie 2011
In cazul dvs. nu se aplica noul cod civil ci codul civil care era valabil in momentul decesului.

Nu exista aproape nici o modificare cu privire la rezerve succesorale. Fica sotului va putea sa ceara reductiunea libertatilor excesive pana la limita rezervei. Ati interpretat corect
Ultima modificare: Luni, 28 Noiembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Fiica sotului va trebui sa dovedeasca in instanta ca a acceptat mostenirea.Daca nu demonstreaza ca a facut acte de acceptare tacita sau expresa atunci degeaba ataca testamentul.
Inteleg.. Ea este stabilita in strainatate si ultima data ne-a vizitat in 2003, inaintea mortii sotului. Este deja decazuta din drepturi? Mentionez ca pe langa telefoane, dupa moartea sotului (in 2004) i-am trimis scrisori sa o chem acasa sa dezbatem mostenirea (am copii dupa ele si confirmari de primire).
Multumesc mult!
Nu este inca decazuta din drepturi, instanta trebuie sa constate faptul ca este straina de succesiune, dupa acea dvs. mostentiti tot, asta cu conditia ca rudele sotului sa nu fi acceptat in termen mostenirea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezerva succesorala kunanca kunanca Buna ziua. Va rog sa-mi explicati un lucru. E vorba despre art. 1088 si 1090 din cap 4 - Rezerva succesorala. Mi se pare ca se contrazic. . 1090 stipuleaza ca ... (vezi toată discuția)
Mostenire si cota parte. hdanny hdanny Socrul si soacra mea detin doua proprietati. Un apartament si o casa. Soacra a decedat. Socrul meu vrea sa deschida succesiunea. Sotia mea mai are o sora. ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)