Sunt vaduva, sotul meu a murit in 2004 si nu am dezbatut mostenirea. El are o fiica dintr-o casatorie anterioara, noi nu am avut copii impreuna. El a facut testament autentic in favoarea mea, pentru toate bunurile pe care le detinea cat si pentru jumatatea lui din apartamentul proprietate comuna. Acel testament valoreaza acum dezmostenire indirecta, in conditiile NCC? Citind art 1074 - 1076 si 1086-1090, am inteles ca fiica sotului meu ar putea avea cota de mostenire redusa, de la 3/4 la 1/2. Am interpretat corect dispozitiile NCC si am calculat corect cotele?
Va multumesc tare mult, toate cele bune!
In cazul dvs. nu se aplica noul cod civil ci codul civil care era valabil in momentul decesului.
Nu exista aproape nici o modificare cu privire la rezerve succesorale. Fica sotului va putea sa ceara reductiunea libertatilor excesive pana la limita rezervei. Ati interpretat corect
Fiica sotului va trebui sa dovedeasca in instanta ca a acceptat mostenirea.Daca nu demonstreaza ca a facut acte de acceptare tacita sau expresa atunci degeaba ataca testamentul.
Inteleg.. Ea este stabilita in strainatate si ultima data ne-a vizitat in 2003, inaintea mortii sotului. Este deja decazuta din drepturi? Mentionez ca pe langa telefoane, dupa moartea sotului (in 2004) i-am trimis scrisori sa o chem acasa sa dezbatem mostenirea (am copii dupa ele si confirmari de primire).
Multumesc mult!
Nu este inca decazuta din drepturi, instanta trebuie sa constate faptul ca este straina de succesiune, dupa acea dvs. mostentiti tot, asta cu conditia ca rudele sotului sa nu fi acceptat in termen mostenirea.
Rezerva succesorala
kunanca
Buna ziua. Va rog sa-mi explicati un lucru. E vorba despre art. 1088 si 1090 din cap 4 - Rezerva succesorala. Mi se pare ca se contrazic. . 1090 stipuleaza ca ... (vezi toată discuția)