avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezerva succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezerva succesorala

Buna ziua. Va rog sa-mi explicati un lucru. E vorba despre art. 1088 si 1090 din cap 4 - Rezerva succesorala. Mi se pare ca se contrazic. . 1090 stipuleaza ca liberalitatile acordate sotului supravietuitor nu pot depasi un sfert din mostenire. Sintem 3 frati si sotia supravietuitoare a tatalui nostru, care i-a lasat prin testament tot (imobile si mobile). Cum ramane cu art.1090?
Cel mai recent răspuns: kunanca , utilizator 13:23, 22 Martie 2012
Trebuie sa fie interpretat in conformitate cu art. 972 al cod civil, de o parte, prin care sotia are drept la un sfert ca rezervatar, daca nu exista testament, si pe alta, art. 975 prin care descendenti au in concurs cu sotul supravietuitor, indiferent de numarul lor, trei sferturi din mostenire. Aceasta distribuire este doar pe partea rezervata, impotriva vointa defunctului. De alta parte, art. 1076 prin care dezmostenirea a mostenitori legale este supusa nulitate absoluta sau relativa. In asa fel incat daca defunctul n-a lasat cel putin jumatate de mosteniri celor 3 frati si sotia (luate impreuna pentru ca sotul mosteneste alaturi -in concurs- de ceilalti mostenitori (art. 971 CC), este anulabil. De parte ceea libera (disponibila), adica de cealalta jumatate, sotul doar poate primi un sfert din mosteniri (luata intreg) sau daca un mostenitor rezervatar -de fapt cele 3 frati ar fi primit doar 13,33% (pentru ce sunt 4 fiind ce sotia intra si ea in aceasta socoteala)- se ia in considerare aceasta parte. Desi, in concluzia, sotia doar are drept la 26, 66% din mostenirea si ceilalti 3 frati 73, 34%.
Ultima modificare: Joi, 22 Martie 2012
Alvaro Liniers, Avocat
Va multumesc mult. Deci, la deschiderea succesiunii, la notar, putem cere anularea testamentului sau reductiunea liberalitatilor?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune adevar2014 adevar2014 Buna, as avea nevoie de ceva sfaturi, Am un avocat dar stiti poate nu-i destul de sincer cu mine, pentru ca daca imi zice nu mai merg la proces si asa nu mai ... (vezi toată discuția)
Soț și soție, căsătoriți de peste 20 ani, fără copii. ... 123cor123 123cor123 Soț și soție, căsătoriți de peste 20 ani, fără copii. Soțul nu are alți frați, unic moștenitor al părinților si posesor al unei proprietăți ... (vezi toată discuția)
Rezerva succesorala nu va mai depasi jumatate din mostenire romascanu romascanu Art. 1.086. - Rezerva succesorală este partea din bunurile moştenirii la care moştenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva ... (vezi toată discuția)