avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Penalitati intarziere constructie - antreprenor ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Penalitati intarziere constructie - antreprenor general in Insolventa

Buna ziua,

In 2009 am semnat contract de construire de mandat pentru construire locuinta prin credit ipotecar printr-un program al unei agentii nationale. De asemenea am semnat contract construire cu un antreprenor general selectat de agentie.

Prin contractul de Mandat, am imputernicit Agentia in a ma reprezenta
(...) in relatiile cu Proiectantul si Antreprenorul General, in vederea executiei si finalizarii lucrarilor, pentru ca acestea sa fie realizate conform proiectului tehnic si autorizatiei de constructie, LA TERMEN si in conformitate cu CONDITIILE de CALITATE stabilite prin contractul de construire."

De asemena un alt articol al Contractului de Mandat prevede:
partile sunt obligate sa respecte clauzele prezentului contract, fiind raspunzatoarede daune-interese ce ar putea decurge din nerespectarea acestora
.

prin Contractul de Construire incheiat cu Antreprenorul General, acesta se obliga
(...) va preda beneficiarului pe baza unui proces verbal de predare-primire, in termen de 24 luni de la emiterea ordinului de incepere a lucrarilor, temen in care sunt INCLUSE si perioadele de timp friguros
si un alt art prevede nepredarea locuintei la termenul stabilit prin prezentul contract din cauze imputabile Antreprenorului General, acesta va plati penalitati de 0.15% pe zi de intarziere, din valoarea contractului, pana la predarea efectiva a acesteia
.

Pe scurt, lucrarile au inceput, dar s-au oprit (datorita diversilor factori economici, etc). Antreprenorul General si-a declarat insolventa in Feb / Mar 2010, dar a continuat sa lucreze in santier (cu resurse limitate, si intr-un ritm scazut). Am sesizat Mandatarul in numeroase randuri si am primit confirmari inclusiv in Aprilie 2010 ca lucrarile sunt in garfic si ca termenul va fi respectat (ci toate ca la acel moment constructia era la rosu). Apoi, Mandatarul a initiat proces de schimbare al Antreprenorului General, dar se pare ca nu a adus suficiente probe, astfel incat procesul a suferit mai multe termene si in cele din urma locuinta a fost finalizata si predata.

Laund in considerare faptul ca emiterea Ordinului de incepere a lucrarilor a fost dat in 26.06.2008 (deci termenul de finalizare era 26.06.2010), iar procesul verbal de predare-primire a fost semnat in Iulie 2011, va rog sa ma sfatuti cum as putea sa actionez pentru a dobandi din partea Antreprenorului General sau Mandantarului (care consider ca nu mi-a reprezentat interesele din acest punct de vedere, si de asemenea in partea de CALITATE a constructiei) a penalitatilor de intarziere, care la valoarea contractului de cca 29400 Eur, s-ar ridica la peste 17.000Eur.

Suntem 60 de proprietari in aceasta situatie, iar alti 40 nu si-au primit / receptionat inca locuinta pentru care au platit avans si rate pentru creditul ipotecar, onorandu-si toate obligatiile contractuale. Pentru ei inca se construieste...

va multumesc,
Daniel

Alte discuții în legătură

Subventie oug 51/2006 dan_ph dan_ph Buna ziua, in 2009 am semnat prin ANL (programul de construire prin credit ipotecar) un contract de construire pentru o garsoniera, si apoi am depus actele ... (vezi toată discuția)
Receptie locuinte nelu.balici nelu.balici In anul 2005, 241 persoane, in calitate de beneficiari, am semnat individual contracte de constructie cu Antreprenorul General \"S.C.South PacificConstructii ... (vezi toată discuția)
Proces penalitati intarziere predare locuinta anl pagubitANL pagubitANL Am cumparat in 2008 cu credit ipotecar un apartament ANL in cartierul Henry Coanda. Imobilul este construit cat de cat, dar nu exista sperante de ... (vezi toată discuția)