avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... imputare inventar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

imputare inventar

Buna Ziua
La firma cu care am colaborat pe baza unui contract de prestarii servici s-a facut un inventar, deoarece urma sa imi schimb locul de munca. Acest"inventar" s-a facut cu usile deschise ceea ce inseamna ca pe perioada inventarierii s-au eliberat produse. Deoarece stocul varia ca urmare a eliberarii produselor supuse inventarierii nu s-au numarat produsele in ordinea rafturilor ci s-au numarat in ordinea din listele de inventar, practic cautam un produs in toata unitatea. La sfarsitul inventaruli s-au operat in calculator doar diferentele in plus si respectiv in minus, minusul fiind mult mai mare. Timp de o saptamana dupa finalizarea inventarului s-a renumarat diferentele si s-au mai gasit produse care nu erau introduse in gestiune, si s-au introdus in calculator, insa minusul a continuat sa fie mare.
Conducerea firmei a luat decizia de a se imputa acest minus si ne-a trimis un tabel cu sumele ce urmeaza a fi imputate si niste angajamente de plata. Aceste sume au fost calculate in functie de venituri(salarii). Deoarece eu aveam trecut in contractul de colaborare venitul real am de platit cel mai mult, restul angajatilor lucreaza practic la negru deoarece pe contractul de munca e trecuta o suma mai mica decat primesc ei. Se banuieste ca cineva nu scoate bon pe casa de marcat.
De asemenea factura emisa de mine(pentru prestarea serviciilor) a fost anulata de catre cei din conducere deoarece nu vor sa ma plateasca pentru munca depusa cu pretextu imputarii . Nu vor sa imi mai inapoieze formularul 2 dar conatbilul meu mi-a dat o copie a facturii emise.
Acestea fiind spuse firma cu care am colaborat are temeiul legal necesar de a ma da in judecata pentru recuperarea pagubei?Inventarul poate fi considerat ca fiind valabil?
Mentionez ca era o gestiune comuna
Au dreptul sa nu imi inapoieze formularul 2 al facturii?
Daca nu am nici 0 vina in producerea pagubei imi pot imputa suma de bani mentionata de ei?
Cum pot sa ma apar in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: burgundy , utilizator 12:29, 29 Noiembrie 2011
Nu am inteles aspectul de colaborare.Ati fost gestionar prin ctr. de colaborare? Trebuie precizat daca ati avut intocmit si proces verbal de predare/ primire a gestiunii
Prin contractul de colaborare,pe langa functia de baza,figurez si ca gestionar.
Nu mi s-a intocmit un proces verbal de predare primire a gestiunii.
In prima faza faceti contestatie, invocand nerespectarea legii, privind predarea/primirii gestiunii, de unde stiati ce ati preluat?Colegii juristi ne ajuta mai departe dpdv al procedurii.
Multumesc pentru interes si raspuns.
Am sa adaug cateva informatii :
-la angajare nu am primit un proces verbal pentru gestiune
-la o perioada dupa angajare a trebuit sa fac un inventar,acest inventar a fost facut in mod normal dupa parerea mea : au fost sigilate intrarile si nu s-au vandut produse pe timpul inventarului ;nici la acest inventar nu am primit vreun proces verbal de predare primire gestiune.
-la plecarea din firma a mai fost necesar un invetar pentru a preda situatia celui ce avea sa ma inlocuiasca;acesta este inventarul despre care va intrebam daca a fost facut legal,in urma acestui asa zis invetar mi se cere sa achit cam jumatate din suma care a iesit minus (cu toate ca gestiunea era comuna);am semnat la finele inventarului ca am luat la cunostinta de diferentele din gestiune,dar am adaugat o nota explicativa,cum ca nu sunt de accord cu felul in care s-a efectuat invetarul;nu am semnat decizia de imputare primita la cateva saptamani dupa eveniment.
Asa cum am precizat,conducerea firmei doreste sa ma dea in judecata.sau cel putin asa ameninta verbal momentan,probabil au si ei un avocat al firmei la care se consulta si cauta sa stranga probe impotriva mea;sau poate vor sa ma intimideze sa renunt la plata ultimului salariu.
Fie ca are vreo importanta legala sau nu,tin sa precizez ca nu am furat nici un leu sau produse din gestiune,iar din "ancheta" personala minusurile ar fi putut fi generate de furturi ale clientilor de pe rafturi(nu cred ca verifica cineva imaginile de pe camere),furturi ale angajatilor (nu se scoate bon la vanzare si se introduc banii direct in buzunar) sau un lucru pe care l-am descoperit recent - faptul ca reglajele de stocuri se pot face "remote" prin reteaua intranet de cate persoane de la IT sau cei care se ocupa de aceasta parte,ma pot trezi cu produse pe stoc pe care nu le-am comandat etc.(ma pot gandi ca cineva mi-ar fi furat din gestiune prin mijloace informatice si nu neaparat fizice).
As vrea sa imi recuperez banii de pe ultima luna de munca intrucat sunt destul de multi DAR imi este teama ca e posibil sa raman si fara banii munciti si sa ma trezesc ca am de plata si minusul din gestiune si mai stiu eu poate sa ajunga la urechile noului angajator - care cine stie ce parere gresita o sa isi faca despre mine.
Mai stiam un lucru - faptul ca pot fi dat in judecata in termen de doua luni de la eveniment - lucru de care nu sunt sigur..Sa astept doua luni dupa care sa incerc sa imi obtin banii?
Cum credeti ca ar trebui sa procedez?
in primul rand nu am inteles clar, ce statut aveati, de salariat cu contract de munca sau de conventie civila?Din cate stiu eu, dar poate gresesc, gestionar nu puteti fi decat in calitate de salariat, conform Legii 22/1969(inca in vigoare).Dupa mine s-au incalcat mai multe conditii ale legii si daca sunteti dat in judecata, nu cred ca veti pierde.Totodata salariul il puteti recupera si prin instanta daca nu vi-l da.Daca nu aveti garantie materiala( in urma unui contract de garantie incheiat intre parti) din care sa vi se opreasca debitul, conform codului muncii, nu vi se poate retine din salariu debitul decat cu acceptul dvs si in valoare de 1/4 din salariu. Nu disperati, daca sunteti corect, angajatorii nu se ghideaza dupa povestile altora.

Alte discuții în legătură

Lipsa foarte mare la inventar crisulici21 crisulici21 lucrez de 10 ani la o firma cu materiale de constructii ca gestionar iar anul acesta ma scos lipsa 100 de milioane. bani pe care nu i-am furat eu .tin sa ... (vezi toată discuția)
Inventariere si decizie de imputare Tania  D Tania D va rog sa ma ajutati cu un raspuns suntem o firma de retail am facut un inventar s-a constat un minus la invetarul respctiv , iar intrebarea este cum poate fi ... (vezi toată discuția)
Gestiune magazin ContSters286120 ContSters286120 Buna.Ma poate ajuta cineva va rog cu o informatie?Daca la angajarea intr-un magazin nu se face un inventar de predare a gestiunii de catre fostul gestionar sau ... (vezi toată discuția)