avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1341 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Platforma cu numere straine expirate
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Platforma cu numere straine expirate

Buna ziua,
Am o intrebare cunoscatorilor de aici. Varul meu a condus un autovehicul cu o platforma cu numere de inmatriculare(germania) expirate, dupa ce a cumparat-o(platforma) pe o distanta de cativa metri. A fost oprit de politie si evident i-a fost retinut permisul, dar pe o perioada nedeterminata si fara dovada de circulatie(practic a fost nevoit sa isi abandoneze masina). Din cate am inteles este caz penal si poate dura foarte mult timp pana la solutionare.
Intrebarea mea este: Cum se procedeza in acest caz avand in vedere ca are domiciliul in Constanta, iar el a fost oprit de politie in Popesti-leordeni? Se mai poate obtine dovada pentru circulatie, eventual pentru a putea iesi din tara?
Cel mai recent răspuns: Ionut222 , utilizator 17:43, 8 Decembrie 2008
Buna ziua,

Ma aflu intr-o situatie similara, doar ca eu am condus o masina venind din Germania cu numere expirate de cateva ore in momentul in care m-a oprit Politia. Nu are sens sa dau detalii de ce am ajuns in situatia asta, ca poate nu e asa de interesant, dar pot sa spun la ce sa se astepte. Se intocmeste un dosar penal de catre Politia de pe raza localitatii unde a fost oprit, se da o dovada de circulatie provizorie care nu se poate prelungi (ceea ce mi se pare ilogic) si se retine permisul de conducere pe 3 luni. Dosarul este trimis, cam dupa 30 de zile de la eveniment, la Biroul de Cercetari Penale care propune inceperea sau neinceperea urmaririi penale (asta dupa ce te cheama sa mai dai o declaratie), care la randul lor il trimit la Parchet pentru a fi instrumentat de un procuror. Pana ajunge la procuror dureaza cam 2 luni. In faza asta sunt eu cu dosarul la Parchet in asteptarea repartizarii la un procuror.
Ce mi se pare absolut aberant, este ca nu te poti folosi de un drept constitutional si anume prezumtia de nevinovatie pana la solutionarea dosarului. Cu alte cuvinte esti cercetat, nu s-a dat verdictul nevinovat sau nu, dar tu nu ai dreptul sa conduci. O alta problema este ca se considera infractiune circulatia pe drumurile publice cu un autovehicul cu numere expirate, dar in legislatie nu se face referire la asa ceva. Ei te incadreaza la circulatia pe drumurile publice cu un autovehicul cu numere false sau neinregistrat (ceea ce nu este in cazul de fata). Cazul de fata ar trebui tratat ca si o contraventie si sanctionat cu amenda. Mai mult decat atat, nu ai dreptul sa dai examen dupa 30 de zile si sa-ti recuperezi permisul de conducere, scurtand astfel sanctiunea de la 90 de zile la 30 de zile, pentru ca fapta este tratata ca si infractiune, nu contraventie. Dupa 90 de zile indiferent de situatia dosarului se recupereaza permisul de conducere, iar cel mai probabil se da o amenda administrativa de la 2 la 10 milioane, care nu se inscrie in cazier.
Cu alte cuvinte esti legat de maini si de picioare 90 de zile, fara a putea sa te aperi.
si eu sunt in aceasi situatie.stii sigur ca dupa 90 de zile trebuie sa-ti primesti permisul inapoi?pe ce te bazezi?ce lege?e cineva pe forum care are deja 4 luni si nu si-a luat permisul.in curand o sa am si eu 3 luni, sper sa fie asa cum zici
Nu ma bazez pe vreo lege, ci pe ce mi-a spus cel de la Cercetari Penale cand am dat declaratia. Mi-a spus ca perioada de 90 de zile incepe din momentul expirarii dovezii si chiar daca dosarul nu este solutionat, pot ridica permisul de conducere de la serviciul circulatie dupa aceste 90 de zile. El a zis ca propune neinceperea urmaririi penale, urmand ca procurorul sa decida daca este cazul sa inceapa urmarirea penala sau nu. Din experienta lui pentru astfel de situatii nu se da inceperea urmaririi penale, ci doar o amenda administrativa de la 2 la 10 milioane. Procurorul mai poate dispune restituirea permisului de conducere inaintea termenului de 90 de zile, doar daca sunt circumnstante atenuante, situatie la care sper si eu sa se ajunga, dar dosarul nu a fost repartizat inca vreunui procuror, chiar daca au trecut deja 60 de zile.
Daca solutioneaza cazul cu amenda administrativa nu mai poate decide restituirea permisului inainte de termen. O poate face doar daca considera acuzarea ca neintemeiata. Astea sunt vorbele celui de la Cercetari Penale.

Citeam mai devreme situatia celui cu 4 luni si am vazut discutia contradictorie cu un domn avocat. Sincer nici eu nu-i dadeam dreptate, deoarece am de la un alt avocat precedente ajunse in instanta, in care acuzatia a fost considerata nefondata deoarece, citez din decizie:
"S-a retinut ca lipseste latura obiectiva a infractiunii, cat timp numerele provizorii atasate masinii condusa de inculpat nu pot fi considerate false, au corespondent in evidentele serviciului de circulatie al politiei, scopul legii ce vizeaza inregistrarea autovehiculelor pe drumurile publice fiind indeplinit, inculpatul nefacand manopere de inducere in eroare a acestui serviciu de evidenta, nu se poate retine in sarcina sa savarsirea vreunei actiuni ce se constituie in latura obiectiva a infractiunii aratate, eventual fapta savarsita de inculpat constituie contraventie".
Eu cred ca art. 85 paragraful 1 si 2 este dat pentru alte fapte (dovada este decizia de mai sus data de Curtea de Apel Oradea), nu pentru cazurile noastre, iar noi suferim din cauza unui vid legislativ.
asta incercam si eu sa-l conving pe acel avocat, eu ma certam cu el, dar se pare ca nu a inteles...
eu am intrebat la cercetari penale la politie daca pot primi permisul inapoi dupa 90 de zile, mi-au zis ca nu, permisul se retine pana la finalizarea cercetarii.ce sa mai zic...daca stie cineva vreo lege care poate fi invocata il rog sa ne ajute.
multumesc.
si inca o chestie, eu deja am numele procurorului care se va ocupa, desi dosarul inca nu a plecat de la cercetari penale.Am aflat numele procurorului in baza unui nr de inreg de pe dovada.
[ link extern ]

"Conducerea unui autovehicul sau tractarea unei remorci atunci când dovada înlocuitoare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare este eliberata fara drept de circulatie sau durata acesteia a expirat."

Aici trebuia sa fim incadrati, nu la art.85 paragraful 1 si 2, iar pedeapsa este amenda de la 210 la 280ron cu 4 puncte penalizare, fara retinerea permisului de conducere. Eu zic ca masura luata este un abuz.

Daca poate cineva de specialitate sa-si puna parerea ar ajuta foarte mult.

Alte discuții în legătură

Suspendare permis auto plus testare decarrera decarrera Am condus masina unei prietene si avea numerele de inmatriculare provizorii expirate.Am fost oprit de un echipaj de politie si am primit o amenda de 360 de lei ... (vezi toată discuția)
Recuperare permis auto RaluAlexCip RaluAlexCip Pe 04 noiembrie am intrat cu masina intrun taxi care a franat brusc la trecere. In taxi o doamna a acuzat dureri cervicale, a venit salvarea, la spital nu a ... (vezi toată discuția)
Dosar penal pentru incalcarea art. 85, alin. (1) si (2) cod rutier terence terence Am un dosar penal din data de 12/01/2012 pentru numere rosi expirate,mentionez ca am primit dovada fara drept de circulatie,pina in acest moment nu am facut ... (vezi toată discuția)