avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... mansardare bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

mansardare bloc

Sunt posesorul a 2 apartamente la etajul 4 a unui bloc si doresc sa fac o mansarda cu extinderea de apartamente.De la primarie mi s-a spus ca am nevoie de acordul a 2/3 din locatari, insa alte surse spun ca as avea nevoie de acordul tuturor locatarilor.Ati putea cumva sa ma lamuriti si pe mine???
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 17:01, 29 Noiembrie 2011
Avand in vedere faptul ca acoperisul blocului face parte din proprietatea comuna, fiecare proprietar avand dreptul la o cota parte din acesta, aveti cu siguranta nevoie de acordul tuturor vecinilor si mai mult chiar, trebuie sa faceti act de vanzare cumparare cu asociataia de proprietari pentru spatiul pe care doriti sa construiti.
potrivit legii 170 din 16 iulie 2010, este necesar doar acordul a 2/3 din locatari.Atunci pentru ce a fost aprobata aceasta lege???In cazul meu ar fii o singura persoana care s-ar opune...si care locuieste la parterul acestui bloc si care s-a opus de fiecare data la izolatia blocului, fiind nevoit sa o platesc din buzunarul meu!Doresc construirea acoperisului pe benii mei, insa cu drept de folosire!Ce s-ar putea intampla in cazul in care as incepe constructia fara acordul lui?
Ultima modificare: Marți, 29 Noiembrie 2011
nita21, utilizator
Pentru lucrarea pe care vreti sa o faceti va trebuie o multime de avize si aprobari.
De la asociatia de proprietari va trebuie acordul a 2/3 dintre proprietari si a tuturor celor aflati la ultimul etaj, afectati direct de aceasta lucrare.
Pentru ca prin mansardare se va modifica acordul de asociere, iata ce scrie in Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 8. - (1) Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere este necesar acordul a cel putin 2/3 din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.
(2) Orice modificare sau completare se inregistreaza la judecatoria care a emis incheierea judecatoreasca de infiintare, fara alte formalitati.

In plus de asta, in cazul in care obtineti terasa prin contract de vanzare-cumparare de la proprietarii scarii respective, atunci aceasta se face, evident, cu acordul tuturor proprietarilor.

Rezumand problema:
- daca cumparati terasa, va trebuie acordul tuturor deoarece trebuie sa cumparati cota-parte indiviza a tuturor proprietarilor de pe scara respectiva aferenta terasei si asta nu se poate face fara acordul fiecaruia;
- daca numai luati in concesiune terasa, atunci va trebuie acel 2/3 acordul proprietarilor si al celor de la ultimul etaj.
Si daca tot nu este de acord, cum as putea sa-l oblig sa contribuie si el la izolatia blocului?
Nu dv. trebuie sa-l obligati, ci asociatia de proprietari. Si nici aceasta nu actioneaza prin obligare, ci contracteaza lucrarea si apoi cheltuielile cu aceasta reparatie se repartizeaza pe liste.
Daca nu va plati, ii va ramane restanta pentru care, dupa 90 de zile de la scadenta, va putea fi chemat in judecata, tot de catre asociatie.
Vorbim de toate acestea daca e vorba despre hidroizolatia terasei care nu presupune modificarea formei acesteia.

Initial ati pus intrebarea despre mansarda, ceea ce schimba radical modul de abordare. Pentru construirea acesteia trebuie sa luati pe cont propriu toate demersurile.

@JuristTM
Contractul de vanzare-cumparare se face cu fiecare proprietar in parte deoarece acesta isi vinde cota-proprie indiviza, mentionata in actul sau de proprietate.
Asociatia nu poate vinde nimic pentru ca ea, ca persoana juridica, nu are in proprietate nimic, rolul ei este doar de reprezentare a proprietarilor.
Ultima modificare: Marți, 29 Noiembrie 2011
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Acoperis mansarda pe bloc miha_silvi miha_silvi Am si eu o intrebare: am cumparat un apartament situat la mansarda unui bloc si acum avem ceva probleme cu acoperisul. Am anuntat ceilalti locatari despre ... (vezi toată discuția)
Pot transforma in mansarda podul de deasupra apartamentului meu ? zoia2011 zoia2011 Am cumparat un apartament cu 2 camere la ultimul etaj al unui bloc din Bucuresti care se afla un curs de construire. Dupa ce m-am mutat am inceput sa am ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis mansarda bloc cristian82 cristian82 Buna ziua, acum aproximativ un an ne-am mutat in apartamentul situat la mansarda unui bloc cu 6 etaje. Blocul este o constructie din anii \'90, iar ... (vezi toată discuția)