avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... declaratie acceptare succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

declaratie acceptare succesiune

Buna ziua,
Sotul meu a murit acum 2 luni. Mostenitorii dupa el sunt: eu si fratele lui. Fratele vrea sa renunte la succesiune dar am inteles ca daca o face in primele 6 luni de la deces va intervenii urmatoarea clasa de mostenitori ( copii lui), drept pentru care vrem sa asteptam sa treaca 6 luni de la deces. Noi nu avem copii.
Intrebarea mea este: ca eu sa dau o declatatie de acceptare a succesiunii in primele 6 luni de la deces ce acte imi trebuie si cu ce ma va ajuta aceasta declaratie.
Cel mai recent răspuns: olarasu ileana , utilizator 09:31, 3 Decembrie 2011
1) Daca data decesului este anterioara datei de 1 octombrie a.c., atunci termenul de optiune succesorala este de 6 (sase) luni de la data decesului. Incepand cu 1 octombrie 2011, termenul de optiune (acceptare/renuntare) este de 1 (un) an.

2) Renuntarea facuta de cumnatul dvs. nu permite copiilor sai sa vina la mostenirea sotului dvs. Acest lucru ar fi fost posibil in alte conditii decat cele prezentate de dvs.

Art. 697 din vechiul cod spune ca partea renuntatorului profita coerezilor sai. Cu alte cuvinte, partea renuntatorului revine celor deja chemati la succesiune; in cazul de fata partea fratelui nu poate reveni altei persoane decat sotiei supravietuitoare.

Partea care i s-ar fi cuvenit renuntatorului ar reveni descendentilor sai doar daca acesta ar fi unicul mostenitor al defunctului. Dar, atat timp cat existati dvs. (sotie supravietuitoare), partea cumnatului renuntator va revine in exclusivitate.

3) Mergeti la notar si dezbateti succesiunea. Va recomand sa dezbateti succesiunea in termen de 2 (doi) ani de la data decesului, intrucat in acest interval dezbaterea succesiunii este scutita de plata impozitului de 1% din valoarea bunurilor.
Ultima modificare: Joi, 1 Decembrie 2011
Mihaela Luminita VATAVU, Avocat
ellaw a scris:

in cazul de fata partea fratelui nu poate reveni altei persoane decat sotiei supravietuitoare.



Nu

In acest caz, (nu si alte cazuri care ar parea ca seamana, pentru ca tocmai comentam zilele trecute o alta speta in care raspunsul era exact pe dos) daca SINGURUL frate al defunctului renunta la mostenire, atunci sotia supravietuitoare a defunctului va concura cu nepotii de frate ai defunctului.

Nepotii de frate (rude de gradul III) ar fi fost inlaturati de la mostenire daca ar mai fi existat un alt frate sau sora a defunctului (ruda de gradul II) care sa accepte mostenirea.
Ori in aceasta speta pare ca nu exista un alt frate/alta sora a mortului.


Nepotii de frate fac parte tot din clasa a II-a de mostenitori legali (subclasa colateralilor privilegiati = fratii si surorile defunctului precum si descendentii lor, pana la al patrulea grad inclusiv cu defunctul).
In speta aceasta, daca fratele defuntului renunta, nepotii de frate pot veni la mostenire in nume propriu (n-au nevoie de reprezentare, deci renuntarea tatalui lor nu-i afecteaza)
Ultima modificare: Joi, 1 Decembrie 2011
romascanu, moderator
Buna ziua tuturor!
Daca Dvs.va intelege-ti cu cumnatul ,mergeti in instanta cu proces civil de iesire din indiviziune.Prezentati instantei la primul termen "acord de mediere".Acordul de mediere se face la un mediator din localitatea dvs.Consultati lista meditorilor din localitatea dvs.si apelati la cel mai convenabil privind taxele pe care le percepe(atentie conf.legislatiei consultarea unui mediator se acorda gratuit).
Acordul de mediere prezentat instantei va va scuti de plata taxei judiciare.
Acordul de mediere dat in fata mediatorului va cuprinde impartirea masei succesorale exact cum vreti sa o impartiti intre dvs.si cumnatul dvs.,iar instanta va respecta intocmai acest acord.
Cele relatate mai sus vi le-am expus pentru ca si eu am trecut anul acesta prin dezbaterea unei succesiunii si exact asa am procedat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune camym camym Buna ziua, am si eu cateva probleme la care as dori sa gasesc raspuns.Sora mea a decedat in urma cu 6 luni.Ea si cumnatul nu au avut copii.Acum cumnatul ne-a ... (vezi toată discuția)
Mosenirea -problema saraciei ADRIANA STEFANIA ADRIANA STEFANIA O sa incep prin a spune ca in urma cu 6 saptamani fratele soacrei mele a murit din cauza unui infart la varsta de 55 de ani .Casatorit in urma cu 5 ani de zile ... (vezi toată discuția)
Succesiunea si noul cod civil sorinflorentin sorinflorentin Buna ziua, Este cineva la curent cu noul cod civil? Ma interesează in special despre succesiune in caz de deces. Mulțumesc (vezi toată discuția)