avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua, am si eu cateva probleme la care as dori sa gasesc raspuns.Sora mea a decedat in urma cu 6 luni.Ea si cumnatul nu au avut copii.Acum cumnatul ne-a instiintat ca trebuie sa dezbatem succesiunea.Ei detin impreuna mai multe bunuri mobile si imobile.Noi suntem doi frati si tata care traieste.Cumnatul ne-a sfatuit sa mergem la un notar si sa facem un act prin care sa reiasa ca nu avem pretentii dupa urma sorei mele..Asta insemnand presupun ca renuntam la toate drepturile care ne revin.Verbal ne-am inteles ca vom imparti la trei(eu, fratele si cumnatul), un singur imobil(apartament) restul ramanand cumnatului. Acum daca noi semnam acel act prin care sa reiasa ca nu avem pretentii, noi mai putem spera ca primim si acea 1/3 din imobil? Si cam ce drepturi avem ca urmasi dupa sora? .Nu doresc sa ne judecam pentru aceasta mostenire ci sa ajungem la intelegere pe cale amiabila.
Va multumesc anticipat si astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 14:56, 23 Ianuarie 2012
În concurs cu colaterali privilegiaţi adică dv.str fraţii defunctei şi ascedenţii privilegiaţi adică părinţii defunctei indiferent de nr lor, soţul supravieţuitor are un drept de 1/3 din masa succesorala .deci diferenţa este a dv.stră fraţii împreună cu tatăl. Dacă renunţaţi la succesiune în faţa unui notar sau instanţă de judecată nu mai aveţi nici un drept. Sfatul meu este să nu semnati acea declaraţie de renunţare dacă aveţi pretenţia să primiţi ceva. Puteţi merge la notar dacă nu doriţi la instanţa să solicitaţi să vi se constate calitatea de moştenitor iar împărţirea bunurilor o puteţi face cum doriţi nu este obligatoriu să o faceţi potrivit cotelor cuvenite prin lege. Poate fi mai mult sau mai puţin. Numărul sau instanţa de judecată doar ia act de voinţa moştenitorilor.
Cum pot sa demonstrez calitatea de mostenitor daca nu detin nici un act al sorei mele(certificat de nastere, certificat de deces) si nici nu pot obtine aceste acte de la cumnatul meu? Si in cazul in care au trecut cele 6 luni si nu am dezbatut succesiunea, se pierde dreptul de mostenitor? As vrea sa gasesc o cale de mijloc sa nu abuzam dar nici sa fim dati la o parte asa cum cred ca vrea cumnatul meu.Ce ma sfatuiti sa fac?
Da, dreptul de opţiune succesorala se prescrie in termenul de 6 luni. Cumnatul dv.stră poate invoca acest lucru. Dar dacă puteţi dovedi că aţi făcut orice act de acceptare a succesiunii, atunci puteţi înlătura această sancţiune. Cu privire la actele de stare civilă atât dv.stră cât şi tatăl puteţi merge la evidenţa populaţiei şi să solicitaţi aceste acte. In calitate de moştenitori le puteţi obţine. Mergeţi la primărie şi întocmiţi anexa 24 şi menţionaţi acolo că sunteţi moştenitori, şi doriţi să dezbateti succesiunea. După mine, cred că nu forţaţi nota, ptr că aşa aţi convenit împreună cu cumnatul, dacă şi dumnealui era sincer atunci când aţi vorbit .
Va multumesc mult pentru raspunsuri.Daca in termen de 6 luni se prescrie dreptul de succesiune asta inseamna ca noi nu mai avem nici un drept si toate proprietatile raman cumnatului, el putand oricand sa dispuna de ele? Adica le poate vinde oricand fara a mai cere acordul nostru? Iar nepotii din partea sotiei , respectiv sorei mele ,mai au vre-un drept in cazul acesta?
Termenul de acceptare a mostenirii este de 6 luni in cazul dvs. Deci daca in acest termen nu acceptati mostenirea prin declaratie la notar riscati sa fiti declarati straini de succesiune si astfel sotul sa primeasca tot.

Sotul nu poate vinde nimic fara dezbaterea succesiunii

Alte discuții în legătură

Declaratie acceptare succesiune 1206 1206 Buna ziua, Sotul meu a murit acum 2 luni. Mostenitorii dupa el sunt: eu si fratele lui. Fratele vrea sa renunte la succesiune dar am inteles ca daca o face in ... (vezi toată discuția)
Unic mostenitor? alanda alanda Ma numesc Adrian Ionescu si am o rugaminte daca ma puteti lamuri intr-o privinta: sunt intr-un proces de mostenire in calitate de parat cu cumnatul meu. Sora ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - dezbatere succesiune ionita-victorita ionita-victorita sora mea a decedat in octombrie 2011,ramanand sotul. dupa deces nu ne-am inteles cu sotul sa ne dea lucrurile personale ale surorii mele. Mentionez ca ei nu ... (vezi toată discuția)