avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua, am si eu cateva probleme la care as dori sa gasesc raspuns.Sora mea a decedat in urma cu 6 luni.Ea si cumnatul nu au avut copii.Acum cumnatul ne-a instiintat ca trebuie sa dezbatem succesiunea.Ei detin impreuna mai multe bunuri mobile si imobile.Noi suntem doi frati si tata care traieste.Cumnatul ne-a sfatuit sa mergem la un notar si sa facem un act prin care sa reiasa ca nu avem pretentii dupa urma sorei mele..Asta insemnand presupun ca renuntam la toate drepturile care ne revin.Verbal ne-am inteles ca vom imparti la trei(eu, fratele si cumnatul), un singur imobil(apartament) restul ramanand cumnatului. Acum daca noi semnam acel act prin care sa reiasa ca nu avem pretentii, noi mai putem spera ca primim si acea 1/3 din imobil? Si cam ce drepturi avem ca urmasi dupa sora? .Nu doresc sa ne judecam pentru aceasta mostenire ci sa ajungem la intelegere pe cale amiabila.
Va multumesc anticipat si astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 14:56, 23 Ianuarie 2012
Va multumesc mult pentru toate raspunsurile primite.Problema e ca nu am facut in acest termen de 6 luni nici acceptarea nici renuntarea la mostenire.Termenul acesta de 6 luni este fix? Adica nu se accepta de ex. 6 luni si o saptamana? Renuntarea la dreptul de mostenitor unde se poate face in orice localitate sau numai la ultimul domiciliu al decedatului?Va intreb toate acestea pentru ca tatal meu este netransportabil si trebuie adus notarul acasa(asta numai daca mai e cazul intrucat au trecut 6 luni de la decesul sorei mele).Daca am pornit actiunea in instanta pentru dezbaterea succesiunii in aceste conditii ce sanse avem? Ce cheltuieli presupune dezbaterea succesiunii?
Termenul este fix, 6 luni de la decesul defunctului. Succesibilul nu devine strain de succesiune decat daca o alta persoana solicita instantei sa constate ca este strain de succesiune. Pana atunci este succesibil
buna ziua .
cheltuielile privind dezbaterea partajului succesoral in instanta sunt in cuantum de 3% din valoarea masei succesorale + 50 lei pentru constatarea calitatii de mostenitor, pentru fiecare succesor in parte .
daca cumnatul dvs. este rau intentionat, intr-adevar poate sa va declare straini de succesiune . depinde insa de mai multi factori acest lucru, cum ar fi de exemplu data introducerii actiunii de partaj succesoral in instanta .
cel mai bine ar fi sa cereti o consultatie unui avocat /notar pentru a vi se spune cu certitudine daca s-a prescris dreptul dvs. de a accepta succesiunea sau nu .
in functie de acest criteriu veti vedea ce este de facut pe mai departe .
daca sunteti inca in termen nu vad de ce ati renunta la dreptul legal de a mosteni parte din averea surorii dvs.
de ce sa impartiti doar un imobil ? daca sora dvs. ar fi dorit ca sotul dansei sa beneficieze de toata averea sa ar fi intocmit un testament in acest sens.
e doar o parere .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie acceptare succesiune 1206 1206 Buna ziua, Sotul meu a murit acum 2 luni. Mostenitorii dupa el sunt: eu si fratele lui. Fratele vrea sa renunte la succesiune dar am inteles ca daca o face in ... (vezi toată discuția)
Unic mostenitor? alanda alanda Ma numesc Adrian Ionescu si am o rugaminte daca ma puteti lamuri intr-o privinta: sunt intr-un proces de mostenire in calitate de parat cu cumnatul meu. Sora ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - dezbatere succesiune ionita-victorita ionita-victorita sora mea a decedat in octombrie 2011,ramanand sotul. dupa deces nu ne-am inteles cu sotul sa ne dea lucrurile personale ale surorii mele. Mentionez ca ei nu ... (vezi toată discuția)