avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract de inchiriere persoana juridica
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract de inchiriere persoana juridica

Buna ziua. Ma intereseaza sa stiu daca dupa noul cod civil, contractul de inchiriere incheiat sub semnatura privata (fara a fi prezentat la ANAF, deoarece proprietarul este persoana juridica, iar persoanele juridice nu pot inregistra contractele de inchiriere la ANAF, doar cele fizice), are titlu executoriu? Mai exact, ce inseamna acest titlu executoriu: recuperarea datoriilor sau si evacuarea la expirarea contractului? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 16:30, 9 Ianuarie 2012
Conf. prevederilor. art 1516 alin 2, pct.1 Noul Cod Civil"atunci cand fara justificare, debitorul nu isi executa obligatia si se afla in intarziere, creditoul poate (...) sa ceara sau, dupa caz, sa treaca la executarea silita a obligatiei "
Executarea silita este ansamblul de masuri prevazute de lege prin care creditorul realizeaza, cu ajutorul constrangerii de stat, drepturi patrimoniale recunoscute prin hotararea unui organ de jurisdictie sau prin alt titlu, daca debitorul nu-si indeplineste de buna voie obligatiile.
Multumesc pentru raspuns. In acest caz, inteleg, ca acest contract de inchiriere are titlu executoriu, doar pentru recuperarea datoriilor si daune-interese, nu si pentru evacuarea chiriasului din spatiul inchiriat. Executorul judecatoresc poate doar sa ceara plata sumelor datorate, nu si parasirea apartamentului. Va rog sa-mi confirmati. Multumesc
Buna ziua,
Se poate cere si evacuarea din imobil atata timp cat nu si-a respectat obligatiile contractuale.
Va sfatuiesc sa mergeti la un BEJ din circumscriptia localitatii unde aveti apartamentul si sa discutati cu el amanuntele.
Dpvd al meu se poate cere evacuarea din imobil
Toate cele bune!
Cod procedura civila
Art. 372. - Executarea silită se va efectua numai în temeiul unei hotărâri judecătoreşti ori al unui alt înscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu.

Noul Cod Civil
Art. 1.798. - Contractele de locaţiune încheiate prin înscris sub semnătură privată care au fost înregistrate la organele fiscale, precum şi cele încheiate în formă autentică constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele şi în modalităţile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege.

Art. 1.809. -
(2) În privinţa obligaţiei de restituire a bunului dat în locaţiune, contractul încheiat pe durată determinată şi constatat prin înscris autentic constituie, în condiţiile legii, titlu executoriu la expirarea termenului.
Ultima modificare: Luni, 5 Decembrie 2011
romascanu, moderator
Parerea mea este ca si persoanele juridice care incheie contracte de inchiriere cu alte persoane juridice in vederea desfasurarii activitatii lor, pot inregistra contractul de inchiriere la organele fiscale. Am in vedere art. 1.778 al. (3) Noul Cod civil " locatiunea spatiilor destinate exercitarii activitatii unui profesionist este supusa prevederilor prezentei sectiuni (..). ". Este vorba de sectiunea 1 - Dispozitii generale, unde apare si caracterul executoriu derivat din inregistrarea contractelor la organele fiscale- art. 1.798.

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere. clauza privind caracterul de titlu executoriu prin vointa partilor gabrieladina gabrieladina Urmatoarea clauza:\"Prezentul contract reprezinta titlu executoriu prin vointa expresa a partilor\", este legala si ce consecinte implica in cazul in care este ... (vezi toată discuția)
De cand e contractul de inchirere titlu executoriu? alinaione alinaione buna ziua. am un contract de inchiriere facut cu niste chiriasi care nu plaresc chiria. contractul e inregistrat la fisc si e facut in martie 2012. In 2014 am ... (vezi toată discuția)
Caracterul executoriu al contractului de inchiriere georgi_ciungulescu georgi_ciungulescu Buna ziua, Contractul de inchiriere constituie titlu executoriu? Multumesc pentru raspuns. (vezi toată discuția)