avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de inchiriere. Clauza privind caracterul de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de inchiriere. Clauza privind caracterul de titlu executoriu prin vointa partilor

Urmatoarea clauza:"Prezentul contract reprezinta titlu executoriu prin vointa expresa a partilor", este legala si ce consecinte implica in cazul in care este legala?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 14:20, 5 Septembrie 2012
Acea clauza este nula de drept, contravenind normelor legale in vigoare. Legea mentioneaza in mod limitativ care sunt titlurile executorii, iar contractul de inchiriere in niciun caz nu poate fi titlu executoriu.
Legea spune cu totul altceva decat afirma dl avocat :
art. 1.798 NCC – Contractele de locaţiune încheiate prin înscris sub semnătură privată care au fost înregistrate la organele fiscale, precum şi cele încheiate în formă autentică constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele şi în modalităţile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege;


Ca si consecinte : Nu trebuie dat in judecata locatarul ptr neplata chiriei ci pus in executare silita. Se face cerere la executor care va solicita incuviintarea executarii silite. la judecatoria care reprezinta instanta de executare si va declansa executarea silita a bunurilor locatorului pana la recuperarea in intregime a sumei datorate cu titlu de chirii.

Doar daca e vorba de un contract incheiat inainte 01.10.2011, atunci nu ar fi titlu executoriu.
Ultima modificare: Vineri, 10 August 2012
ContSters214341, utilizator
pentru ca acest contract sa aiba caracter executoriu trebuie sa-l inregistrati la ANAF, conform prevederilor NCC sau sa-l autentificati la notar.

Noul Cod Civil ("NCC") consacra caracterul de titlu executoriu al contractelor de inchiriere incheiate in forma autentica, precum si al celor incheiate prin inscris sub semnatura privata dar inregistrate la organele fiscale, in ceea ce priveste obligatia de plata a chiriei (art. 1798 NCC) si obligatia de restituire a bunului care face obiectul contractului (art. 1809 alin. 2 si 3 si art. 1816 alin. 3 NCC).


Noul Cod Civil
Art. 1.798. - Contractele de locaţiune încheiate prin înscris sub semnătură privată care au fost înregistrate la organele fiscale, precum şi cele încheiate în formă autentică constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele şi în modalităţile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege.

Art. 1.809. -
(2) În privinţa obligaţiei de restituire a bunului dat în locaţiune, contractul încheiat pe durată determinată şi constatat prin înscris autentic constituie, în condiţiile legii, titlu executoriu la expirarea termenului.


Consecintele acestei reglementari sunt importante, intrucat locatorul nu mai trebuie sa obtina o hotarare judecatoreasca pentru pretentiile sale, ci poate porni direct executarea silita impotriva chiriasului de rea-credinta (fie pentru neplata chiriei, fie pentru predarea bunului la incetarea contractului).


;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita fdl fdl Poate fi evacuata o societate de catre executor fara a avea o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila? (vezi toată discuția)
De cand e contractul de inchirere titlu executoriu? alinaione alinaione buna ziua. am un contract de inchiriere facut cu niste chiriasi care nu plaresc chiria. contractul e inregistrat la fisc si e facut in martie 2012. In 2014 am ... (vezi toată discuția)
Contractul de inchiriere - titlu executoriu virgo19 virgo19 Buna ziua, Am citit undeva ca, conform NCPC, contractul de inchiriere inregistrat la anaf constituie titlu executoriu. Vreau sa stiu daca este adevarat. Am ... (vezi toată discuția)