avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... trecerea copilului din numele mamei in numele tatalui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

trecerea copilului din numele mamei in numele tatalui

Va rog sa ma ajutati, voi avea un copil in afara casatoriei. tatal copilului nu este un tara asa ca voi trece copilul in numele meu de familie, in scurt timp dupa nastere( 3 luni) ma voi castorii cu tatal natural al copilului. Amandoi suntem de acord sa trecem copilul in numele meu si la urma in numele lui Cum trebuie sa procedez pentru a trece copilul in numele tatalui sau? Va rog spuneti-mi ce acte necesita sau unde trebuie sa ma duc. Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 22:32, 7 Octombrie 2008
De ce nu treceti copilul direct pe numele tatalui natural ?
Declararea nasterii se face in termen de 15 zile. Timp berechet as zice pentru ca tatal sa va expedieze printr-un serviciu de curierat rapid o declaratie autentica de recunoastere a copilului pentru a evita ulterioare schimbari de nume (incuviintate de instanta)

Codul Familiei
Art. 62. - Copilul din căsătorie ia numele de familie comun al părinţilor.
Dacă părinţii nu au un nume de familie comun, copilul va lua numele de familie al unuia dintre ei ori numele lor reunite. În acest caz, numele copilului se va stabili prin învoiala părinţilor şi se va declara, odată cu naşterea copilului, la serviciul de stare civilă. În lipsa unei asemenea învoieli, autoritatea tutelară de la domiciliul copilului va hotărî, ascultând pe părinţi, dacă copilul va purta numele unuia dintre ei sau numele lor reunite.

Art. 64. - Copilul din afara căsătoriei dobândeşte numele de familie al aceluia dintre părinţi faţă de care filiaţia a fost mai întâi stabilită.
În cazul în care filiaţia a fost stabilită ulterior şi faţă de celălalt părinte, instanţa judecătorească va putea da încuviinţarea copilului să poarte numele acestuia din urmă.
În cazul în care copilul a fost recunoscut în acelaşi timp de ambii părinţi, se aplică dispoziţiile art. 62 alin. 2.
el este in strainatate la munca si nu poate veni cand voi naste eu, poate venii dupa 2-3 luni
romascanu a scris:

Declararea nasterii se face in termen de 15 zile. Timp berechet as zice pentru ca tatal sa va expedieze printr-un serviciu de curierat rapid o declaratie autentica de recunoastere a copilului pentru a evita ulterioare schimbari de nume (incuviintate de instanta)

unde trebuie sa se duca sa dea declaratie sau de unde o ia
daca tatal biologic(natural) este de acord ca acest copil sa treaca direct pe numele lui, poate da o declaratie la un notar public sau avocat, in tara unde se afla si o trimite urgent prin curier.Se traduce si se foloseste fara nici o problema la biroul de inregistrare a nasterilor.

Alte discuții în legătură

Schimbare nume de familie al copilului mimozi mimozi Cum putem schimba numele de familie a celui mic?trebuie sa va spun ca,la momentul nasterii lui,noi nu eram casatoriti,si am fost de acord ca cel mic sa poarte ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor maryapopescu maryapopescu am un copil de 1 an si este trecut pe numele ambiilor parinti, nu suntem casatoriti. tatal il viziteaza foarte rar,sa nu mai vorbesc de contributia la ... (vezi toată discuția)
Numele de familie al fostului sot spincium spincium Dragi consultanti! Urmatoarea situatie: In urma divortului de fostul meu sot am pastrat numele de familie al acestuia, pentru a avea acelasi nume de ... (vezi toată discuția)