avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tatal meu ne da afara din casa! ce putem face?! Va rog ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tatal meu ne da afara din casa! ce putem face?! Va rog sa ma sfatuiti...

Suntem o familie cu 2 copii. tatal meu a cumparat de la vechiul ICRAL acum multi ani apartamentul cu 2 camere in care stam acum. In urma cu 12 ani, parintii mei au divortat, si mama mea a renuntat sub amenintare la jumatate din casa cu rasplata financiara fictiva. Apoi temporar, parintii mei s-au impacat aprox 5 ani, pana cand tatal meu a plecat in Spania acum 7 ani. Intre timp, noi am stat in aceasta casa, si toate cheltuielile au fost suportate de noi, tatal meu trimitand bani din cand in cand, pana acum 1 an, de cand nu a mai trimis nimic. Acum s-a intors in tara si vrea sa vanda apartamentul si pe noi sa ne dea afara. Ce putem face? VA rog mult sa ma sfatuiti.
Stiam k si in caz de concubinaj, dupa 5 ani, mama mea poate primi 50% din valoarea apartamentului. este valabil? SI cum putem proceda? Unde?
Imi pare rau pentru voi, dar partea cu concubinajul este o aberatie.
Din pacate, daca in urma cu 12 ani s-a instrumentat partajul intre parinti, si tatal a ramas proprietar unic pe apartament, nu are ce sa mai faca mama: spuneti ca sulta (diferenta de bani) platita de tata a fost fictiva- cum puteti demonstra? A dat mama o declaratie notariala cum ca a primit banii respectivi de la tata? Obtineti un extras CF de informare de la Cartea Funciara si vedeti daca mai este sau nu notata sulta in favoarea mamei asupra apartamentului. Exista o sentinta civila in baza careia s-a facut partajul?
In orice caz, daca tatal apare unic proprietar nu-l puteti impiedica sa vanda, in imobil aveti statutul de simplii tolerati. Nu aveti un contract de nici un fel. In instanta daca tatal incearca sa vanda, puteti obtine doar c-val imbunatatirilor necesare aduse imobilului- dvs scrieti de "toate cheltuielile" dar inteleg ca de fapt e vorba de cheltuielile de intretinere etc, care oricum erau in sarcina dvs daca i-ati folosit locuinta.
Daca vinde imobilul puteti sa-l sicanati neeliberandu-l, dar noul proprietar va poate da in judecata si evacua fortat fara prea mare greutate.
Ce varsta aveti cei 2 copii, nu ati specificat? Daca sunteti minori exista sansa de a invoca dreptul de intretinere in sens larg prin asigurarea locuintei de care nu dispuneti...sunteti totusi copiii lui!

Incercati sa discutati cu tatal dvs, vorba buna mult aduce, situatia juridica pare intru totul de partea lui.
Din pacate... aveti dreptate. Tatal meu este proprietar, noi nu mai suntem minori.. Deci contravaloare imbunatatirilor aduse imobilului.. Abia anul trecut am renovat tot apartamentul... Asta este, nu avem ce sa facem. Va multumesc mult pentru sfat.
In acest caz ar trebui sa ii cereti in justitie contravaloarea imbunatatirilor.
Il puteti incurca cumva si sa il tineti pe loc.
Va trebui sa dovediti cu acte banii investiti.

avocat Claudiu Lascoschi
buna ziua!indraznesc sa va deranjez cu o intrebare care necesita raspuns rapid.acum 13 ani parintii mei s-au mutat din pitesti,la tara in casa parinteasca a tatului meu.la momentul respectiv traiau amandoi bunicii.intre timp bunica din partea tatului a murit.In momentul de fata in curte se afla doua case.In cea mica locuiesc parintii mei si bunica din partea mamei,iar in cea mare bunicul din partea tatalui cu sora tatalui meu si fiica acesteia.Mai tot timpul au existat neintelegeri iar acum bunicul s-a hotarat sa ii dea afara din casa si din curte.Mentionez ca de-a lungul acestor 13 ani tatal meu a platit impozitele aferente casei si curtii .este posibil acest lucru si ce se poate face?nu exista nicio solutie pentru ca acestia sa ramana in continuare in casa?se poate deschide o taxa de succesiune atata timp cat bunicul traieste?multumesc anticipat!
Puteti face succesiunea doar dupa bunica, iar daca imobilul este dobandit de ambii bunici in timpul casatoriei lor, din jumatatea care a apartinut bunicii decedate sotul ei (bunicul) va mosteni 1/4, iar copiii (impreuna) restul de 3/4. Cealalta jumatate este a bunicului, cota de bun comun a sotului supravietuitor.

Alte discuții în legătură

Succesiunea dupa 16 ani adriela6 adriela6 Va rog frumos sa ma ajutati. Tatal meu a murit in urma cu 16 ani si a avut o casa impreuna cu mama. Noi suntem 2 surori. Eu stau in casa parintilor si sora mea ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am eu, tatăl meu vânzându-și proprietatea? valenovaly valenovaly Bună ziua, am și eu o mare nelămurire. Mama și tatăl meu s-au despărțit în anul 2011 după o căsnicie de 17 ani, au divorțat dar mama nu a făcut ... (vezi toată discuția)
Mostenire olympya olympya buna ziua! va rog ,sa ma lamuriti intr-o problema legata de o succesiune.Este vorba de casa bunicilor (bun comun) si cei doi copii ai lor.Bunicul si unul din ... (vezi toată discuția)