avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Din Martor Faptuitor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Din Martor Faptuitor

Am dat o declaratie de martor intr-un caz penal in urma unei citatii.
Acum sunt chemat la politie in calitate de Faptuitor.

Cum procedez? Ma prezint la politie fara avocat, solicit amanare (se poate?)
Citatia de la politie a venit ieri, iar azi trebuie sa fiu acolo. Este incredibil
Va rog respectuos sa ma ajutati cu indrumari.

Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 30 Noiembrie 2011
chucho, utilizator
Cel mai recent răspuns: sorin cercel , utilizator 08:30, 7 Decembrie 2011
Ati gresit cand ati dat o declaratie politiei.
Daca in acea declaratie au fost de fapt raspunsuri la intrebarile politistilor nu trebuia sa o semnati cu "titlu declarativ" ,ci politistul trebuia sa intocmeasca un "proces verbal de interogatoriu" (daca ar fi avul dreptul sa o faca), unde este specificata atat intrebarea cat si raspunsul.
De stiut un lucru esential este faptul ca intr-o declaratie ,organul NU are voie sa puna intrebari sau sa dicteze ,sugereze....etc !
UNICA intrebare permisa de lege in luarea unei declaratii (admis ca doriti sa o dati) ,este :....."Ce aveti de declarat referitor la....?".
Este posibil deci ,raspunzand intrebarilor tendentioase sa va autoincriminati. In acea declaratie nefiind scrisa si intrebarea care a dus la enuntarea acelei "fraze incriminatoare" (ipotetic vorbind),lasa loc multor interpretari.
Incercati sa reveniti asupra declaratiei ,daca aceasta a fost data ca raspunsuri la intrebarile politistilor si pot fi interpretate in mod eronat, solicitand un "proces verbal de interogatoriu" (daca calitatea pe care o aveti in dosar permite acest lucru) ,unde sa fie scrisa mai intai intrebarea si pe urma raspunsul .Si nu trebuie scrisa de dumneavoastra ,iar antetul sa fie scris clar "proces verbal de interogatoriu". Daca vi se cere sa o semnati ,cititi cu atentie fiecare cuvant din intrebare si raspunsul exact pe care l-ati dat si aveti dreptul la o copie.
O "declaratie" ,asa cum ii spune si numele ,reprezinta o vointa a dumneavoastra si in nici un caz nu puteti fi constrans pentru a face acest lucru si cu atat mai grav sa vi se puna intrebai ,transformand "declaratia" intr-un "interogatoriu".
Daca aveti posibilitatea prezentati-va insotit de avocat.
Daca nu aveti aceasta posibilitate, va prezentati singur si solicitati un termen scurt pentru a va angaja un aparator, avand in vedere ca ati primit citatia ieri.
sorin cercel a scris:
Ati gresit cand ati dat o declaratie politiei.
"...."O "declaratie" ,asa cum ii spune si numele ,reprezinta o vointa a dumneavoastra si in nici un caz nu puteti fi constrans pentru a face acest lucru si cu atat mai grav sa vi se puna intrebai ,transformand "declaratia" intr-un "interogatoriu".


Cateva precizari

In urma unei citatii din partea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Buc, am dat o declaratie de martor la sfarsitul lui August 2011. Declaratia de martor data de mine, se refera la un accident rutier, accident in urma caruia un om a murit

Ieri, 29.11.2011 am gasit lipit pe usa o citatie de la Ploitie, in calitate de Faptuitor, pentru ziua de astazi 30.11.2011. M-am prezentat, fara avocat. Lucratoarea de la politie la insistentele mele a spicuit evaziv din dosar, afland astfel ca sunt acuzat cum ca as fi martor mincinos in cazul accidentului rutier de mai sus. NU am declarat absolut NIMIC.

Am solicitat lucratoarei de la politie sa consemneze, intr-un Proces Verbal ca m-am prezentat si ca nu am nimic de declarat, iar aceasta mi-a raspuns ca un Proces Verbal implica alte proceduri si ca oricum se elibereaza intr-un singur exemplar??? Astfel,

refuzand intocmirea unui Proces Verbal, a scris de mana pe citatie ca revine pe data de 12.12.2011. Voi reveni cu un avocat

Cat despre Vointa mea, vointa unui cetatean liber intr-o tara libera nu pot de cat sa spun ca am fost tarat in toata treaba asta impotriva vointei mele si desi sunt un cetatean liber, sunt nevoit sa ma aflu in locuri unde nu doresc sa ma aflu (parchet/ politie) si sa fac lucruri pe care nu mi le doresc (declaratii si accesorii ale acestora)

Stranie libertate, ciudata lume....
Ultima modificare: Miercuri, 30 Noiembrie 2011
chucho, utilizator
destul de urat ceea ce ti se intampla................si eu am o problema si politia se da peste cap ..............ar trebui sa se faca ceva in acest sens,nevinovati si cei de la politie nu le pasa,numai decat sa rezolve cazurile( care si asa sunt multe pentru ca ei nu au capacitatea mintala necesara) chiar daca o fac fara sa cunoasca purul adevar.eu am fost odata la politie si intradevar nu stiau sa complecteze un proces verbal si ce acte mai trebuie,tot intreba si dadea telefoane ce trebuie sa faca...........RUSINEEE
Intre timp am mai primit o citatie
De la Curtea de Apel, sa ma prezint pe 08.12 la ora fixa (pe 12.12 cum ziceam, program prestabilit la Politie)

Voi fi acolo, cu avocat, asa cum am fost informat ca trebuie...

desi, daca justetea Justitiei ar exista, atunci
probabil ca nu ar mai calca in vietile omenilor cu bocancul din latrina,

zic asta, ca poate aveam ceva mai bun de facut la data respectiva si ca poate si resursele financiare alocate avocatului puteau fi plasate mult mai fericit, de exemplu intr-un cadou de craciun, fiului meu, sau poate mamei lui....

S'aveti grija ce vedeti si ce auziti - Lectie invatata!
Reversul medaliei - Sa NU ne miram ca nimeni nu ne baga in seama, atunci cand avem nevoie de ajutor...

Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2011
chucho, utilizator

Alte discuții în legătură

Caz penal emil69 emil69 buna ma numesc emil,sunt citat intr-un caz penal (inselaciune pe net) am fost chemat de un procuror pentru declaratie,se poate asa ceva si ce mi se intampla? (vezi toată discuția)
Martor up - accesul la dosar dis80 dis80 Buna ziua, Mi s-a solicitat declaratia ca martor intr-un dosar de frauda deschis impotriva unui client al bancii. Eu nu am aflat de aceasta decat dupa ce ... (vezi toată discuția)
Citatie politie fan123 fan123 Buna ziua, Daca ma puteti ajuta cu un sfat va rog, va prezint problema sumarizata: Am primit o citatie pe numele meu. Dupa ce am sunat la numarul de telefon ... (vezi toată discuția)