avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diminuarea salariului prin acordul partilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diminuarea salariului prin acordul partilor

In principiu, este valid actul aditional prin care se micsoreaza salariul de baza, sau se afla sub incidenta art. 38 - Codul Muncii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:49, 10 Decembrie 2008
se modifica felul/locul muncii?
Nu, celelalte elemente ale contractului raman neschimbate.
Salariul de baza se poate modifica, de comun acord, fara a intra sub incidenta art.38 din Codul muncii.
Conditia este ca acest salariu sa nu fie mai mic decat cel minim legal. In acest ultim caz intram sub incidenta art.38 - daca salariatul renunta la salariul minim si accepta un salariu mai mic.
Discutia, insa, este de principiu, pentru ca in realitate se intampla mai rar. Daca salariatul avea un salariu de baza de 7.000 lei si, datorita unor probleme din unitate, acesta se micsoreaza la 6.000 lei, nu vad o problema deosebita.
Ar fi interesant care este motivul micsorarii salariului.
Micsorarea unui salariu trebuie motivata. Nu se va putea micsora salariul , chiar si prin acord fara sa existe o motivatie buna. Ceva gen s-au redus artibutiile detinute, numarul de ore de program, s- a redus volumul de munca............. etc.
Ionut B a scris:

In principiu, este valid actul aditional prin care se micsoreaza salariul de baza, sau se afla sub incidenta art. 38 - Codul Muncii?


Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor. Prin urmare, este valid actul aditional prin care se micsoreaza salariul de baza.
Art.38 C.mun. se refera la renuntarea la drepturi, de exemplu, daca prin actul aditional salariatul ar fi renuntat la salariu sau la alte drepturi prevazute de lege atunci actul respectiv este lovit de nulitate.
Nu cred ca exista vreo prevedere legala in ceea ce priveste motivarea micsorarii salariului.

Se practica acest gen de acte. Spre exemplu, se face act aditional de modificare a salariului (se mareste). Dupa incheierea lui, salariatul se duce si ia credit de la banca, apoi urmeaza actul aditional de micsorare a salariului.

Alte discuții în legătură

Modificare salariu rrramor rrramor Din cate stiu, orice modificare a CIM se realizeaza doar cu acordul salariatului si totusi....se poate modifica salariul anhajatului pe carea de munca fara ... (vezi toată discuția)
Modificarea formei de salarizare in cadrul societatii si micsorarea salariilor Mihail Hritcu Mihail Hritcu Societatea X are incheiat la nivel de unitate C.C.M. Avand in vedere actuala situatie economica, conducerea societatii doreste modificarea formei de salarizare ... (vezi toată discuția)
Reducere salarii , legal??? Monica H. Monica H. o societate privata, poate dispune reducerea salariilor mai mari de 1500 lei cu 5-10%???? in ce baza? este legal?? atat timp cat la nivel de societate exista ... (vezi toată discuția)