avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificare salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificare salariu

Din cate stiu, orice modificare a CIM se realizeaza doar cu acordul salariatului si totusi....se poate modifica salariul anhajatului pe carea de munca fara acordul acestuia? e vorba de o marire.
Cat de legal este scaderea salariului unui angajat, cu act aditional la contract? Precizez ca nu e vb de sanctiune, retrogradare...in temeiul carei legi se poate face acest lucru? multumesc.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 22:51, 26 Martie 2009
In acelasi context completez si eu cu urmatoarele date:
Din cauza situatiei economico-financiare actuale si a inregistrarii de pierderi ale firmei la care lucrez, angajatorul a luat decizia de a ne micsora salariile tuturor angajatilor la 50%, inscriind aceasta modificare si pe carnetele de munca. Deocamdata ne-a comunicat doar verbal aceasta decizie. Nici la noi nu este vorba de retrogradare, sanctiune etc.
Precizez ca toti avem contracte individuale de munca semnate, inregistrate la ITM iar carnetele de munca au modificarile inregistrate la zi. Contractul individual de munca - initial - prevede o perioada nedeterminata de munca, norma intreaga de 8 ore/zi, un salariu impozabil de 1592 RON si 21 zile CO/an.
Inteleg de la angajator ca va trebui sa semnam un aditional la contractul de munca existent pentru noua suma (acei 50% care mai raman) si 4 ore.
Ce implicatii deriva din semnarea acestui aditional?
Ce suma va fi trecuta pe cartea de munca? Jumatate din cei 1592 RON?
Ce implica acele doar 4 ore vis a vis de vechimea in munca (neintreupta pana acum)?
Exista o alta varianta legala de a micsora salariile, fara modificarea din carnetul de munca ? Ceva gen realizat doar 50 %, respectiv - platit doar 50 % (tot asa cum atunci cand realizarile sunt mai mari si exista posibilitatea de a lua mai mult decat salariul de baza).
Pe de alta parte, daca gasesc un job cu alte 4 ore, ce se intampla cu vechimea in munca? Se cumuleaza cele 2 joburi cu cate 4 ore fiecare si astfel se revine la o norma intreaga?
Multumesc si eu.
Contractul de munca cu timp partial nu va afecteaza vechimea ci doar suma cotizata.Puteti sa cumulati si mai multe contracte part time.Toate contributiile platite din aceste salarii vor contribui la marirea sumei cotizate.
Multumim pentru raspuns dar tot nu m-ati lamurit....in baza carui temei legal se micsoreaza salariul? orele de munca raman aceleasi
Orice modificare salariala se face prin act aditional la CIM , ceea ce inseamna acordul partilor.
Nu exista un temei legal in privinta micsorarii salariului, este acordul partilor contractante, adica angajator si angajat.
Orice micsorare a salariului nu se poate face sub limita salariului minim pe economie.
2007_rozi a scris:

Orice modificare salariala se face prin act aditional la CIM , ceea ce inseamna acordul partilor.
Nu exista un temei legal in privinta micsorarii salariului, este acordul partilor contractante, adica angajator si angajat.
Orice micsorare a salariului nu se poate face sub limita salariului minim pe economie.

Si as mai adauga, conform functiei pe care o detine.

Alte discuții în legătură

Retrogradare functie Vioreld Vioreld stie careva cum pot retrograda din functie un director general si sa-i micsorez si salariul? va multumesc. (vezi toată discuția)
Retrogradare din functie!!! florinache florinache Buna ziua, Sunt angajat la o societate cu contract de munca perioada nedeterminata, ca tehnician retele, nu mi s-a comunicat nici o fisa de post la ... (vezi toată discuția)
Modificare functie Andrei Gica Andrei Gica Buna ziua, Pt a schimba functia unui angajat din sofer in muncitor necalificat, este suficienta semnarea unui act ad la CIM cu acordul partilor? Invers era ... (vezi toată discuția)