avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1961 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Solutie de prescriere
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Solutie de prescriere

In anul 2007 s-a emis o hotarare judecatoareasca de recuperare a unui debit in sarcina mai multor persoane, suma care s-a impartit in mod egal tuturor vinovatilor. Deciziile de imputare s-au intocmit si trimis catre persoanele vinovate cu sume mai mici acestea:sorry: fiind intre timp incasate. In final a ramas o suma nerecuperata in contabilitate. Ce se poate face pentru stingerea acesteia? :sorry:
Cel mai recent răspuns: ContSters228228 , utilizator 10:26, 1 Decembrie 2011
Cei care sunt in drept sa incaseze si suma nerecuperata trebuie sa ia o decizie. Daca renunta sa o revendice, vor intocmi o hotarare in acest sens. Daca nu, in contabilitate nu se va inregistra nimic in acest sens. Va ramane un sold la un cont care va fi inventariat ca atare...
Decizia trebuie luata in baza unui act normativ. De asta aveam nevoie sa trec acolo ...
Incepand cu data de 1 ianuarie 2010, odata cu intrarea in vigoare a Ordinului ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009, ce abroga Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005, s-a modificat si modalitatea de inregistrare in contabilitate a datoriilor/creantelor prescrise.

Pentru scoaterea din evidenta a datoriilor si creantelor prescrise, entitatile vor trebui sa faca dovada ca au intreprins toate demersurile legale pentru decontarea acestora. De asemenea, daca potrivit vechilor reglementari, datoriile/creantele prescrise se inchideau prin contul 117 "Rezultatul reportat", noile reglementari prevad ca acestea se inchid prin conturile de venituri si cheltuieli, respectiv contul 658 "Alte cheltuieli de exploatare" si contul 758 "Alte venituri din exploatare", in cursul exercitiului financiar.

Acte normative aplicabile:
Pct. 187 din Reglementarea contabila conforma cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009 Capitolul VII Functiunea conturilor din Reglementarea contabila conforma cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009 Art. 16 si 17 din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescriptia extinctiva Art. 40 5 indice2 din Codul de procedura civila

[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proceduri dupa inmatriculare firma; tip contabilitate dona77 dona77 Dupa inmatricularea unui SRL, in afara de depunerea Declaratiei 010 la administratia financiara mai sunt necesare si alte demersuri? De ex., trebuie obtinuta o ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare szotyori szotyori Pentru a inregistra in contabilitate un calculator de exemplu pe care l-am adus de acasa cand am infintat firma, ce trebuie sa fac? (vezi toată discuția)
Repartizare dividende herculeroco herculeroco Buna ziua, am si eu doua intrebari. Am o societate comerciala si am avut ceva profit pe 2008, dar in 2007 am avut pierderi. Trebuie sa acoperim intai ... (vezi toată discuția)