avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general repartizare dividende
Discuție deschisă în Contabilitate în general

repartizare dividende

Buna ziua, am si eu doua intrebari. Am o societate comerciala si am avut ceva profit pe 2008, dar in 2007 am avut pierderi. Trebuie sa acoperim intai pierderile pe 2007, iar apoi sa distribuim ce mai ramane sau nu exista o ordine anume? De asemnea, as dori sa stiu daca exista vreo limitare, in ceea ce priveste cuantumul, pentru fondul de rezerva, pentru ca as dori ca o parte din profit sa il transfer in fondul de rezerva.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cosmin Antohe , Contabil 21:52, 18 Decembrie 2009
Potrivit art. 19 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, modificata si completata prin Legea nr. 259/2007, in contabilitate, profitul sau pierderea se stabileste cumulat de la inceputul exercitiului financiar. Inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli se efectueaza, de regula, la sfarsitul exercitiului financiar.

Rezultatul definitiv al exercitiului financiar se stabileste la inchiderea acestuia.

Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale.

In contabilitate, pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit Hotararii Adunarii Generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.

De asemenea, conform pct. 222 (4) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005, sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 = 106. In anul urmator, profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia in contul 117, de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii legale.

Conform pct. 258 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1752/2005, in notele explicative trebuie sa se prezinte separat propunerea de repartizare a profitului net pe destinatii, astfel:

· sumele repartizate la rezerve;
· sumele repartizate pentru acoperirea pierderilor contabile din anii precedenti;
· dividende;
· alte repartizari.

fac o precizare referitor la ordin 1752/2005 cu modificarile si completarile ulterioare a fost abrogat de Ordin nr. 3055 din 29/10/2009
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 766 din 10/11/2009
pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene
Art. 16. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.080 şi nr. 1.080 bis din 30 noiembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare.
248 - (1) În contabilitate, profitul sau pierderea se stabileşte cumulat de la începutul exerciţiului financiar.
(2) Rezultatul exerciţiului se determină ca diferenţă între veniturile şi cheltuielile exerciţiului.
(3) Rezultatul definitiv al exerciţiului financiar se stabileşte la închiderea acestuia şi reprezintă soldul final al contului de profit şi pierdere.
(4) Repartizarea profitului se înregistrează în contabilitate pe destinaţii, după aprobarea situaţiilor financiare anuale. Repartizarea profitului se efectuează în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(5) Sumele reprezentând rezerve constituite din profitul exerciţiului financiar curent, în baza unor prevederi legale, se înregistrează prin articolul contabil 129 "Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve". Profitul contabil rămas după această repartizare se preia la începutul exerciţiului financiar următor celui pentru care se întocmesc situaţiile financiare anuale în contul 117 "Rezultatul reportat", de unde urmează a fi repartizat pe celelalte destinaţii hotărâte de adunarea generală a acţionarilor sau asociaţilor, cu respectarea prevederilor legale. Evidenţierea în contabilitate a destinaţiilor profitului contabil se efectuează după adunarea generală a acţionarilor sau asociaţilor care a aprobat repartizarea profitului, prin înregistrarea sumelor reprezentând dividende cuvenite acţionarilor sau asociaţilor, rezerve şi alte destinaţii, potrivit legii.
(6) Închiderea conturilor 121 "Profit sau pierdere" şi 129 "Repartizarea profitului" se efectuează la începutul exerciţiului financiar următor celui pentru care se întocmesc situaţiile financiare anuale. Ca urmare, cele două conturi apar cu soldurile corespunzătoare, în bilanţul întocmit pentru exerciţiul financiar la care se referă situaţiile financiare anuale.
(7) În contul 117 "Rezultatul reportat" se evidenţiază distinct rezultatul reportat provenit din preluarea la începutul exerciţiului financiar curent, a rezultatului din contul de profit şi pierdere al exerciţiului financiar precedent, precum şi rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile.
249 - (1) Pierderea contabilă reportată se acoperă din profitul exerciţiului financiar şi cel reportat, din rezerve, prime de capital şi capital social, potrivit hotărârii adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor, cu respectarea prevederilor legale. În lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acoperă pierderea contabilă este la latitudinea adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor, respectiv a consiliului de administraţie.

OMFP 3055/2009 intra in vigoare la data de 01.01.2010.
La aceasta data este in vigoare OMFP 1752/2005,deci la acest moment acestea sint prevederile legale aplicabile.=D>
ce este abrogat nu mai este in vigoare!
am aceeasi parere ca si @dnlvc: 3055 intra in vigoare cu 01.01.2010 iar pina atunci aplicam 1752
:)

Alte discuții în legătură

Inregistrare corecta? loredana.m loredana.m Buna seara, imi poate spune cineva daca este corecta urmatoarea inregistrare contabila: 455=117 117=121? cu aceasta inregistrare as dori sa sting pierderea ... (vezi toată discuția)
Repartizarea profitului Emil P Emil P Buna seara! Va rog sa ma ajutati si sa-mi transmiteti care sunt modalitatile de repartizare a profitului la un s.r.l.. ... (vezi toată discuția)
Pierdere BICOS BICOS SE POT INCHIDE CONTURILE 117 CU 455? (vezi toată discuția)