avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntare la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntare la succesiune

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Acum doi ani, dupa decesul soacrei mele, s-a procedat la efectuarea succesiunii intre socrul meu si cele doua fiice ale sale. Succesiunea s-a facut la notar si a constat doar in eliberarea respectivelor certificate de mostenire in care se precizeaza cotele parte ce revin fiecaruia. Deci nu s-a efectuat si punerea in posesie.
In momentul de fata, cele doua fiice vor sa renunte la cotele lor parti in favoarea tatalului lor.
Notarul ne-a spus ca acest lucru nu este posibil decat dupa punerea efectiva in posesie si numai prin act de donatie din partea fiicelor catre tata.
Intrebare: daca ceea ce a spus notarul e adevarat, ce alta cale de renuntare exista, fara a recurge la punerea in posesie?
Multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 18:06, 8 Octombrie 2008
ascultati ce spune notarul
Daca nu exista alta cale, ce presupune punere in posesie? Cum se face aceasta si ce taxe, etc. presupune?
Multumesc!
Fiicele defunctei fiind moştenitori sezinari, nu au de ce să ceară trimiterea în posesie. ele pot intra în stăpînirea bunurilor îndată după deschiderea succesiunii şi chiar fără atestarea calităţii lor prin certificatul de moştenitor (art.653 alin.1 Cod civil)

Eliberarea certificatului de moştenitor atestă bunurile asupra cărora moştenitoarele au devenit proprietari prin succesiune şi întinderea drepturilor lor asupra acelor bunuri. Un asemenea certificat ar fi suficient chiar şi pentru moştenitorii nesezinari pentru a intra în posesia bunurilor.

Ceea ce este adevărat din ceea ce vi s-a spus este că fiicele nu mai pot renunţa la succesiunea odată acceptată. Pot însă încheia un act de partaj (ieşire din indiviziune) prin care să atribuie tatălui lor, fie cu titlu oneros (contra bani) fie cu titlu gratuit, cotele părţi din bunurile în cauză.

Taxele depind de natura actului pe care îl vor încheia.

Liviu S.Bordaş
Mi se pare cam ciudat sa nu fie stabilite cotele... Trebuie completat certificatul intai...
AVLIL a scris:

Mi se pare cam ciudat sa nu fie stabilite cotele... Trebuie completat certificatul intai...



S-au stabilit. O spune chiar userul, în primul mesaj.
Poate că masa succesorală nu a fost stabilită, dacă au solicitat doar un certificat de calitate de moştenitor. Ceea ce nu prea cred, dar e posibil.

grobianu, ce fel de certificat a eliberat notarul? Conţine şi bunurile din averea defunctei?

Alte discuții în legătură

Descendent renuntator lolo0112 lolo0112 in cazul in care la mostenire vin sotia supravietuitoare si un descendent care renunta la mostenire, ramane unic mostenitor sotia supravietuitoare, sau in ... (vezi toată discuția)
Eliberare certificat de calitate de mostenitor ContSters213694 ContSters213694 Situatie: X a decedat, ramanand sotia supravietuitoare (Y) si fiica acestuia (Z) dintr-o casatorie anterioara ca mostenitoare. Succesiunea s-a deschis la ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters48919 ContSters48919 in cazul in care s-au scurs cele 6 luni de la deces (data deschiderii succesiunii) iar unii dintre mostenitori nu au facut dovada acceptarii (tacita sau ... (vezi toată discuția)