avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sfaturi referitoare la anularea unei anexe a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sfaturi referitoare la anularea unei anexe a contractului de munca

Buna ziua,

Doresc sa va cer sfatul cu privire la situatia prin care am trecut/trec la locul de munca si mai ales cu o anexa la contractul de munca pe care vreau sa o anulez in instanta.

Vreau, mai intai de toate, sa cer anularea in instanta a fisei postului la contractul de munca, insa nu stiu cum anume exact sa ma adresez pentru a ma asigura ca mi se va anula. Voi copia mai jos cateva clauze din fisa postului cu care nu sunt de acord, dar pe care le-am semnat, motivul pentru care doresc sa-mi fie anulata:

"nu voi infiinta o societate comerciala/pfa/fundatie/asociatie avand ca obiect de activitate sustinerea de cursuri de limbi straine, atat pe perioada colaborarii cu aceasta cat si pe o durata de 18 luni de la incetarea prezentului contract."
"in cazul in care prestez cursuri la sediul institutiilor cu care firma are contracte, nu voi incheia contracte in nume propriu (predare de cursuri de limbi straine sau traduceri) cu aceste firme sau cu angajatii lor, atat pe perioada derularii contractului cat si pe o perioada de 18 luni de la incetarea acestuia. Aceasta prevedere se aplica si angajatilor din societatile respective, care nu sunt cursanti directi ai firmei X, ci colegi de serviciu cu acestia."
"nu voi medita/pregati in particular cursanti ai firmei X pe intreaga perioada a colaborarii mele cu aceasta sau pe o perioada de 18luni de la incetarea contractului meu de colaborare."

Eu am predat cursuri de limba engleza si romana angajatilor dintr-o companie. Mi se pare ca aceste conditii imi restrictioneaza libertatea de alegere a locului de munca atat pe piata muncii, atat a mea, dar si a cursantilor mei pentru ca nu mai pot lucra cu mine in cazul in care acestia solicita. Au fost cazuri in care cursantii m-au contactat si mi-au spus ca ei doresc sa continue cursurile cu mine, dar acea fisa a postului pe care am semnat-o imi interzice clar acest lucru, si deoarece stiu ca directoarea scolii ma poate da in judecata daca fac acest lucru, vreau sa obtin anularea actului in instanta. Va rog sa ma indrumati in acest sens.

Mai mult, eu am absolvit Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, apoi master de traducatori, deci am dreptul dat dupa absolvirea cursurilor de a deveni PFA, traducator autorizat. Pana acum nu am aplicat pentru obtinerea acestei autorizatii, dar intentionez. Ori nu cred ca mi se poate interzice acest lucru de catre firma pentru care am lucrat, pentru ca nu are nicio legatura cu activitatea firmei, si cu efortul de a absolvi o facultate depus de mine. Mai mult, in clauza lor mentioneaza si sectorul "traduceri" printre interdictiile mele, dar eu nu avut nicio colaborare de acest gen cu firma respectiva.

In momentul de fata contractul meu este suspendat. Am primit o adresa prin care ma anuntau de acest lucru, neprecizand insa motivul. Motivul tacit se stie si a intervenit in urma unei simple neintelegeri: urma sa merg sa sustin un curs, dar cand am ajuns acolo, am constatat ca acesta fusese amanat de comun acord cu directoarea firmei pentru care lucrez si directorul firmei la care sustineam cursurile. Dar cum pe mine nu ma anuntase nimeni, le-am scris celor pentru care lucrez un mail politicos prin care ii rugam sa ma informeze si pe mine cu privire la anumite decizii care se fac in cadrul firmei si ma afecteaza direct. Astfel, mi s-au suspendat cursurile, cred eu ca si alimentat de faptul ca i rugasem sa fiu inscrisa la cursuri de dezvoltare a tehnicilor de predare (ceea ce era in primul rand in folosul firmei petru care lucram) precum si marire de salariu, lucruri care imi fusesera promise de mult, dar amanate. Nu mai spun ca ei personal imi modificau CV-ul de fiecare data cand aveau o licitatie, cerandu-mi si mie sa-i mint pe potentialii clienti in legatura cu datele din CV si cursurile de specializare pe care le facusem "in scris", dar nu si in realitate.

Contractul a fost semnat pe o pedioada determinata de timp si expira la jumatatea lui decembrie. Nu vreau sincer decat sa obtin acea anulare a fisei de post, pentru ca imi va afecta activitatea mea de acum incolo daca nu o obtin: cum spuneam, in primul rand nu pot sa devin PFA. Nu mai spun ca eu eram trecuta in contract cu doar 1ora lucrata pe saptamana, cu un salariu de 90ron, iar eu lucram mult, mult mai mult, acestea ramanand nedeclarate de catre firma in cauza la inspectoratul de munca. Mi s-a spus ca pot sesiza autoritatilor si aceasta neregula, mai ales ca am dovezi semnificative in acest sens, dar nu cred ca mai are rost mai ales ca contractul expira curand. Apoi, nu stiu daca expira de la sine sau are nevoie ca una dintre parti sa solicite incheierea lui, si nici nu stiu cum ar fi mai bine pentru mine.

Nu ma intrebati sincer de ce am semnat acel contract in defavoarea mea, pot spune ca eram inca o studenta pe bancile facultatii, incantata de primul loc de munca, mai ales ca directoarea m-a asigurat ca de acele clauze nu se va tine cont, dar imi dau seama acum cat de importante sunt, mai ales ca imi interzic practic sa mai desfasor activitati in campul de munca conform specializarii mele, timp de 18luni incepand din decembrie anul curent.
Va multumesc!


Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 17:43, 30 Noiembrie 2011
Daca nu aveti incheiata clauza de neconcurenta in CIM sau prin act aditional la CIM nu ar trebui sa va faceti griji. Clauzele expuse de dv. nu au ce cauta in fisa postului, sunt nule.

Art. 21
(1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
(3) Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.

(4) Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii.

Art. 23
(1) Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial de munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.


Trebuie sa existe un motiv al suspendarii altfel este un motiv pentru dv. de a va adresa ITM.
Daca CIM inceteaza din initiativa angajatorului clauza de concurenta nu mai are efect.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Noiembrie 2011
ContSters42179, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un contract de confidentialitate Mihai Nicolcioiu Mihai Nicolcioiu Buna ziua, Angajatorul ma obliga sa semnez un document prin care ma angajez ca doi ani de la parasirea firmei in care lucrez acum, sa nu ma angajez intr-o ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii-despre clauza de fidelitate/confidentialitate ema.1 ema.1 Am un contract cu un angajator. Contractul dateaza de un an de zile. De cateva zile am primit de la angajator un fel ciudat de schita a fisei postului(n-am ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta Balea s Balea s Buna ziua, am pe contractul de munca clauza de neconcurenta de care nu mi s-a zis la semnarea contractului. Am lucrat la acea firma 7 ani pe postul de agent ... (vezi toată discuția)