Buna ziua, am pe contractul de munca clauza de neconcurenta de care nu mi s-a zis la semnarea contractului. Am lucrat la acea firma 7 ani pe postul de agent vanzari. În aceea clauza a contractului are specificata o arie geografică, postul "agent de vânzări" precum și specificatia "alte activități specifice" . Cred totuși că mi-a îngrădit destul de mult dreptul de muncă și după părerea mea clauzele sunt abuzive . Mi s-a specificat pe decizia de încetare cm acele clauze si repet încă o dată, de care nu am fost informat la semnarea contractului, asa că nu știu cât de legală e.
Luati legatura urgent cu un avocat (recomandat sau de forum) caruia sa-i transmiteti CIM si decizia de incetare a acestuia deoarece, in numite conditii, clauza de neconcurenta poate fi declarata nula absolut.
Din informatiile prezentate de dvs, la prima vedere, pare ca ar fi nula, insa poate mai erau si alte informatii de precizat pe care ati omis sa le spuneti sau ati considerat ca nu sunt esentiale.
In urma studierii CIM-ului, ne putem da seama exact care este situatia si ce sanse sunt.
Codul Muncii
Art. 21 .
(1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă. (2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
......
Art. 22
(1) Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 alin. (1) lit. c), e), f), g) si i), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Clauza de neconcurenţă nu poate avea ca efect interzicerea în mod absolut a exercitării profesiei salariatului sau a specializării pe care o deţine.
La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru muncă instanţa competentă poate diminua efectele clauzei de neconcurenţă.