Insanity66 a scris:
Este lovitura preemptiva (sa lovesti primul cand este clar ca vei fi atacat) legala in Romania? Daca da, ce elemente din punct de vedere al legii trebuie sa existe pentru a motiva asa ceva?
Pentru a intelege mai clar, desi nu-mi place sa postez mesaje scolaresti, va voi enumera conditiile cu privire la aparare, cele in care apararea poate fi considerata ca fiind una legitima:
Conditiile apararii.
Pentru a fi legitima, apararea trebuie sa indeplineasca mai multe conditii:
sa se realizeze printr-o fapta prevazuta de legea penala;sa fie precedata de atac; sa fie indreptata impotriva agresorului, sa fie necesara pentru inlaturarea atacului, sa fie proportionala cu atacul.. Apararea se realizeaza printr-o fapta prevazuta de legea penala. Daca s-a savarsit o fapta prevazuta de legea penala se cerceteaza conditiile in care aceasta a avut loc, daca sunt indeplinite conditiile cu privire la atac pentru a putea decide daca a fost savarsita in legitima aparare.
-
Apararea sa fie precedata de atac. Aceasta conditie are in vedere desfasurarea apararii dupa inceputul atacului, cand acesta devine actual.
Simpla presupunere ca agresorul va deslantui un atac nu da dreptul la o aparare legitima.
-
Apararea sa se indrepte impotriva agresorului pentru a inceta atacul si a salva valorile periclitate. Apararea se poate indrepta impotriva vietii, sanatatii, libertatii agresorului, dar nu impotriva bunurilor sale.
-
Apararea sa fie necesara pentru inlaturarea atacului.Necesitatea apararii se apreciaza atat sub raportul intinderii in care aceasta poate fi facuta cat si sub raportul intensitatii.
Apararea este necesara si atunci cand infractiunea s-a consumat, dar exista posibilitatea inlaturarii ori diminuarii efectelor
-
Apararea sa fie proportionala cu gravitatea atacului. Aceasta conditie ce priveste proportionalitatea dintre atac si aparare se degaja din dispozitiile art. 44 al c.p. Proportionalitatea dintre aparare si atac nu este de ordin matematic si nu presupune echivalenta mijloacelor. Proportionalitatea apararii cu gravitatea atacului presupune respectarea unei echivalente intre actul de aparare si cel de atac, astfel ca la un atac indreptat impotriva integritatii corporale se poate riposta cu o fapta de aparare ce priveste integritatea corporala a agresorului.
Daca apararea este vadit disproportionata fata de gravitatea atacului si de imprejurarile in care acesta a avut loc, fapta este savarsita cu depasirea limitelor legitimei aparari.
In literatura juridica penala se vorbeste si despre legitima aparare putativa, adica acea situatie in care cel care se apara doar are impresia ca va fi atacat, dintr-o eroare, si ca atare loveste presupusul agresor.