avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... autoaparare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

autoaparare

Este lovitura preemptiva (sa lovesti primul cand este clar ca vei fi atacat) legala in Romania? Daca da, ce elemente din punct de vedere al legii trebuie sa existe pentru a motiva asa ceva?
Cel mai recent răspuns: Insanity66 , utilizator 15:16, 9 Decembrie 2011
Da, poate exista legitima aparare si in situatia in care loviti primul, dar numai daca atacul era iminent, spre exemplu daca acea persoana se indrepta spre dvs cu o bata in mana. Detaliati speta pt a ne da cu parearea despre legitima aparare pt ca s-au scris teze de doctorat pe aceasta tema si ca sa va explicam in detaliu cand este si cand nu este legitima aparare am
prinde anul nou aici pe forum.
De asemenea, sunt nenumarate topicuri depre legitima aparare, le puteti citi si pe acelea.
Ultima modificare: Joi, 1 Decembrie 2011
ContSters178374, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Insanity66 a scris:

Este lovitura preemptiva (sa lovesti primul cand este clar ca vei fi atacat) legala in Romania? Daca da, ce elemente din punct de vedere al legii trebuie sa existe pentru a motiva asa ceva?

Pentru a intelege mai clar, desi nu-mi place sa postez mesaje scolaresti, va voi enumera conditiile cu privire la aparare, cele in care apararea poate fi considerata ca fiind una legitima:
Conditiile apararii.
Pentru a fi legitima, apararea trebuie sa indeplineasca mai multe conditii:
sa se realizeze printr-o fapta prevazuta de legea penala;sa fie precedata de atac; sa fie indreptata impotriva agresorului, sa fie necesara pentru inlaturarea atacului, sa fie proportionala cu atacul.. Apararea se realizeaza printr-o fapta prevazuta de legea penala. Daca s-a savarsit o fapta prevazuta de legea penala se cerceteaza conditiile in care aceasta a avut loc, daca sunt indeplinite conditiile cu privire la atac pentru a putea decide daca a fost savarsita in legitima aparare.
- Apararea sa fie precedata de atac. Aceasta conditie are in vedere desfasurarea apararii dupa inceputul atacului, cand acesta devine actual. Simpla presupunere ca agresorul va deslantui un atac nu da dreptul la o aparare legitima.
- Apararea sa se indrepte impotriva agresorului pentru a inceta atacul si a salva valorile periclitate. Apararea se poate indrepta impotriva vietii, sanatatii, libertatii agresorului, dar nu impotriva bunurilor sale.
- Apararea sa fie necesara pentru inlaturarea atacului.Necesitatea apararii se apreciaza atat sub raportul intinderii in care aceasta poate fi facuta cat si sub raportul intensitatii.
Apararea este necesara si atunci cand infractiunea s-a consumat, dar exista posibilitatea inlaturarii ori diminuarii efectelor
- Apararea sa fie proportionala cu gravitatea atacului. Aceasta conditie ce priveste proportionalitatea dintre atac si aparare se degaja din dispozitiile art. 44 al c.p. Proportionalitatea dintre aparare si atac nu este de ordin matematic si nu presupune echivalenta mijloacelor. Proportionalitatea apararii cu gravitatea atacului presupune respectarea unei echivalente intre actul de aparare si cel de atac, astfel ca la un atac indreptat impotriva integritatii corporale se poate riposta cu o fapta de aparare ce priveste integritatea corporala a agresorului.
Daca apararea este vadit disproportionata fata de gravitatea atacului si de imprejurarile in care acesta a avut loc, fapta este savarsita cu depasirea limitelor legitimei aparari.
In literatura juridica penala se vorbeste si despre legitima aparare putativa, adica acea situatie in care cel care se apara doar are impresia ca va fi atacat, dintr-o eroare, si ca atare loveste presupusul agresor.

Cred ca inteleg, dar ca sa fiu sigur, atacul care precede apararea trebuie sa fie fizic, sau daca cineva zice ca intentioneaza sa ma bata si se apropie pana cand eu sunt in raza lui de lovire se considera atac iminent?
Alta situatie: cineva pe care nu il cunosc se misca de parca ar vrea sa imi ajunga in spate si continua chiar si dupa ce eu mi-am schimbat orientarea si il am din nou in fata. Logic, este clar ca intentioneaza sa atace.
Cum ati putea dovedi unei instante intentia prezumtivului atacator doar prin pozitia lui in spatele dvs.?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este greu de dovedit ceea ce spuneti dvs, este greu de dovedit si legitima aparare si cand sunt indeplinite conditiile enumerate mai sus de legally_aid, dar un atac preventiv este aproape imposibil.

Alte discuții în legătură

Depasirea limitelor legitimei aparari cryingangel cryingangel Imi poate da cineva, va rog, un exemplu pentru depasirea limitelor legitimei aparari si pentru depasirea limitelor starii de necesitate.Multumesc anticipat.:\"> (vezi toată discuția)
Autoaparare alin0286 alin0286 as dori sa va intreb daca folosirea unui pistol neletal intr-un incident in care esti agresat poate fi considerata autoaparare...sau mai exact in ce conditii ... (vezi toată discuția)
Accident provocat intentionat (ipotetic) ionut_b ionut_b Buna ziua! Va deranjez cu o alta dilema. Povestea este imaginara si se deruleaza astfel: Dupa ceva diferente de opinii cu un alt sofer din trafic, aflandu-ma ... (vezi toată discuția)