avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... autoaparare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

autoaparare

Este lovitura preemptiva (sa lovesti primul cand este clar ca vei fi atacat) legala in Romania? Daca da, ce elemente din punct de vedere al legii trebuie sa existe pentru a motiva asa ceva?
Cel mai recent răspuns: Insanity66 , utilizator 15:16, 9 Decembrie 2011
Va multumesc pentru raspunsuri:)
Insanity66 a scris:

Este lovitura preemptiva (sa lovesti primul cand este clar ca vei fi atacat) legala in Romania? Daca da, ce elemente din punct de vedere al legii trebuie sa existe pentru a motiva asa ceva?

Pe scurt da. Atentie insa la explicatiile colegilor. Conteaza conditiile si interpretarea lor.

- Apararea sa fie precedata de atac.

Startul unu atac atac se considera cand s-a miscat un obiect sau o mana chiar si 1mm pe o traiectorie posibila de atac.
Deci avem multa interpretare. In anumite situatii e necesara si expertiza (care nici nu stiu sa se faca la noi in tara la asa ceva).

Insanity66 a scris:

Cred ca inteleg, dar ca sa fiu sigur, atacul care precede apararea trebuie sa fie fizic, sau daca cineva zice ca intentioneaza sa ma bata si se apropie pana cand eu sunt in raza lui de lovire se considera atac iminent?
Alta situatie: cineva pe care nu il cunosc se misca de parca ar vrea sa imi ajunga in spate si continua chiar si dupa ce eu mi-am schimbat orientarea si il am din nou in fata. Logic, este clar ca intentioneaza sa atace.

Nu trebuie sa fie fizic, dar atentie la ce se poate considera sau nu tentativa.
Simpla pozitionare in spate, nu tine de atacul in sine ci de o posibila tactica premergatoare unui atac. Dar daca s-a pozitionat in spate si a ridicat vreun obiect contondent, sigur se poate considera atac.

Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2011
BX, utilizator
Dar daca doar se tine dupa tine pe strada si tu grabesti pasul si il grabeste si el si te tot intreaba lucruri gen "esti smecher?".
Oricum problema este ca, daca ma aflu in raza lui de lovire si el da, nu prea am ce face deja.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depasirea limitelor legitimei aparari cryingangel cryingangel Imi poate da cineva, va rog, un exemplu pentru depasirea limitelor legitimei aparari si pentru depasirea limitelor starii de necesitate.Multumesc anticipat.:\"> (vezi toată discuția)
Autoaparare alin0286 alin0286 as dori sa va intreb daca folosirea unui pistol neletal intr-un incident in care esti agresat poate fi considerata autoaparare...sau mai exact in ce conditii ... (vezi toată discuția)
Accident provocat intentionat (ipotetic) ionut_b ionut_b Buna ziua! Va deranjez cu o alta dilema. Povestea este imaginara si se deruleaza astfel: Dupa ceva diferente de opinii cu un alt sofer din trafic, aflandu-ma ... (vezi toată discuția)