avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stagiul de cotizare - certificare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stagiul de cotizare - certificare

-Depunerea declaratiilor
Persoanele juridice sau fizice la care isi desfasoara activitatea asiguratii sunt obligate sa depuna lunar la casele de asigurari alese in mod liber de asigurati Declaratie nominale privind obligatiile ce le revin fata de fondul national unic de asigurari de sanatate si dovada platii contributiilor.
Stagiul de cotizare se certifica asiguratilor anual, din oficiu, de catre CNPAS, prin casele teritoriale de pensii. – si catre ING ?!
De asemenea, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, prin organismele sale, are dreptul de a aplica masurile de executare silita pentru incasarea sumelor cuvenite bugetului asigurarilor sociale de sanatate si a majorarilor de intarziere.
Art. 36.
(1) Vechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea drepturilor de şomaj prevăzute de Legea nr. 1/1991 privind protecţia socială a şomerilor şi reintegrarea lor profesională, republicată, cu modificările ulterioare, până la data întrării în vigoare a prezentei legi se asimilează cu stagiul de cotizare.
(3) Certificarea stagiului de cotizare realizat anterior intrării în vigoare a prezentei legi se face de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.
• Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2009 este de 1.693 lei, conform art. 16 alin. (2) din Legea nr. 19/2009.

intrebare. unde este vina salariatului ca achitare a ca obligatii dupa 3 ani desi au fost retinute.. ??
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:59, 30 Decembrie 2011
Nu va suparati, dar nu prea se intelege ce ati postat, e un amestec de prevederi legale cu privire la contributii greu de urmarit.

Inteleg ca au fost totusi contributii retinute de angajator si neachitate. Puteti reclama acest lucru.
Vedeti si articolul aparut azi "Ce faci daca angajatorul nu iti plateste contributiile la sanatate".
ca salariat mi s-au retinut darile sociale, dar nu se regaseste 3 ani cotizati.
cine este obligat sa achite dupa 3 ani de la concediere >??
Angajatorul este cel care este obligat sa va plateasca contributiile datorate bugetului de stat ... in acest sens , vedeti art.40 alin.2 C.mun. : Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
.....
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
......
Ultima modificare: Vineri, 30 Decembrie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca am 6 luni lucrate pot beneficia de prenatal? elena_sava_4u elena_sava_4u Imi doresc foarte mult un copil si as vrea sa stiu daca pot beneficia de pre-natal,tinand cont ca am 6 luni lucrate.Astept rasp. dv. Multumesc! (vezi toată discuția)
Demisia la zi aiuricitm aiuricitm Buna seara Ma poate ajuta cineva cu un sfat??? As vrea sa demisionez conform art. 79 al.8 pentru ca angajatorul nu mi-a platit contributiile la stat din luna ... (vezi toată discuția)