avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale INSOLVENTA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

INSOLVENTA

Potrivit legii, insolventa sau falimentul reprezinta acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile.
Falimentul este iminent atunci cand se dovedeste ca debitorul nu va putea plati la scadenta datoriile exigibile angajate, cu fondurile banesti disponibile la data scadentei.
Se considera ca se poate declara falimentul atunci cand debitorul, dupa 30 de zile de la scadenta, nu a platit datoria sa fata de unul sau mai multi creditori. Asadar, neachitarea unui debit timp de 30 de zile de la scadenta instituie o PREZUMTIE DE INSOLVABILITATE. In consecinta, AM DREPTUL legal sa introduc o cerere de deschidere a falimentului, nu? Chiar daca sa zicem ca debitorul nu este insolvabil, ci doar nu vrea sa ne plateasca, eu il consider insolvabil din moment ce nu ne achita datoria, nu am bilantul lui.......nu stiu ce se intampla in cadrul firmei lor si cum isi gestioneaza capitalul,
Problema mea ar fi urmatoarea: firma impotriva careia doresc sa depun cerere de declansare a procedurii insolventei mai face plati, chiar si in urma cu 5 zile a achitat 200 ron, desi debitul depaseste cu mult plafonul minim pentru care am dreptul sa cer deschiderea procedurii. Am astepta mai bine de un an sa ne achite datoria daca continua sa faca plati atat de mici. Am auzit de cazuri de respingere a cererii ptr creante de zeci de mii de euro doar pentru ca debitorul achitase in ultimele 2 zile o chirie de 200 euro!!! Faptul ca inca mai face plati ma poate impiedica in mod vadit sa mi se admita cererea? Ma gandesc ca ar trebui sa nu mai faca plati cu minim 30 zile inainte ca eu sa depun cererea....
Care ar fi sfaturile voastre? Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: DAIANA_ , utilizator 19:47, 9 Octombrie 2008
Sa intelegem ca nu doriti sa va judecati cu debitorul ci doriti sa introduceti direct o cerere de deschidere a procedurii insolventei? Daca am inteles corect si anume ca debitorul va tot face plati, atunci aveti toate sansele sa va fie respinsa cererea privind insolventa si in concluzie cred ca cel mai bine ar fi sa formulati o cerere intemeiata pe OG 5/2001 si dupa aceea sa il introduceti in executare silita, insa dvs. trebuie sa luati o hotarare in functie de actele de la dosar si de situatia financiara a debitorului:sorry:
Daca deschideti procedura ce avantaje aveti ? ... Va inscrieti la masa credala si debitorul va fi executat mai greu decat daca apelati la somatia de plata si executarea silita a creantei dvs !
Oricum dumneavoastra decideti, in functie de creanta si de realitatea spetei ce va intereseaza.
De retinut un debitor blocat sa mai faca bani , inseamna blocajul propriei dumneavoastre creante !

Alegeti variantele pertinente !

Va multumesc pentru raspunsuri si pentru interesul pe care reusiti sa-l acordati fata de problemele/ nelamuririle altora. Cred (si am mai spus-o) ca raspunsurile voastre vin din pasiunea pe care o aveti fata de " partea legala a lucrurilor " si din cunostintele pe care le-ati fundamentat atat de bine de-a lungul timpului , incat puteti fi didactici si atitudinea asta va vine de la sine.....cred ca reactia naturala a unui cunoscator este aceea de a impartasi din cunostintele lui.....e un lucru minunat care vine in ajutorul nostru, a celor invatacei exact atunci cand avem cea mai mare nevoie.....va multumesc inca o data pentru asta.

Ceea ce vreau eu de fapt sa fac este sa merg la sigur....sunt sigura ca introducand o astfel de cerere, pana la termenul pentru administrarea probatoriului debitorul sigur ar face plata.....Vazand ce suma a acumulat, m-am gandit ca nu mai are sens sa merg pe somatie, pentru ca nu cred ca s-ar speria asa usor, si daca au un jurist in spate cu atat mai mult e posibil sa prefere sa faca plata tot cand vor ei........eventual de abia la finele procesului si de abia dupa primirea hotararii in cele intre 10- 25 de zile de la comunicare......

Chiar daca somatia in sine e cea mai usoara actiune, se stie ca si aceasta poate fi tergiversata.... se poate cere termen pt aparator, apoi cine stie,....pt ca aparatorul nu e in tara.....si uite cum se duc mai bine de 2 luni. Apoi urmeaza infatisarea care nu coincide poate cu pronuntarea, si apoi in fine, dupa pronuntarea sentintei...pana o primesc mai poate dura o luna...se stie cat dureaza si redactarea hotararii.....

Cam din aceste motive ma gandeam sa merg pe cererea de faliment, dorind ceva care sa poate fi luat foarte in serios de catre debitor. Si de aceea doream sa stiu daca este imperativ ca platile sa fi incetat cu un anume timp inaintea depunerii cererii introductive. Adica revin, daca au un jurist, si daca aceasta e o conditie majora, (desi nu o vad expres stipulata in lege), poate in continuare nu se vor speria, juristul informandu-i ca cererea mea ar fi sortita esecului. Dumneavoastra ati face plata sumei integrale (ex: 25.0000 ron ) daca cineva ar introduce cererea impotriva dumneavoastra dupa ce ati facut o plata in ultimele 2 saptamani de 200 ron ? Vi s-ar parea ca sunteti amenintati? Sau considerati ca cererea oricum urmeaza a fi respinsa?
Si apropo: daca ei nu mi-ar plati dupa depunerea cererii si cererea mi-ar fi respinsa, mai pot merge pe somatie? Nu cred ca ar fi o problema, pt ca a mea creanta ramane aceeasi: certa, lichida si exigibila.
Isi mai poate da cu pararea cineva? :)
Sa inteleg ca nu e nimeni interesat de problema insolventei? ..... chiar daca nu sunt persoane interesate ...e imposbil sa nu fie macar persoane pricepute.
Pe mine chiar ma ajuta cateva pareri pentru ca sunt in cauza si.....chiar am nevoie de pareri....experiente.... va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferenta dintre insolventa si insolvabilitate cristian A. cristian A. Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti intr-o problema! Care este diferenta dintre un SRL intrat in insolventa si un SRL intrat in insolvabilitate ? Va multumesc !!! (vezi toată discuția)
Procedura de insolventa diana n diana n Buna seara! Am o intrebare la care nu am gasit un raspuns care sa ma lamureasca: sunt angajata unei firme careia unul dintre creditori i-a deschis proces din ... (vezi toată discuția)
Deschidere procedura insolventa debit 250 ron nmmm nmmm in cazul in care lichidatorul numit de registru constata ca societatea supusa lichidarii are debit doar 200 ron catre DGFPS si asociatul nu poate fi gasit este ... (vezi toată discuția)