avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... speta - nerespectarea hotararii judecatoresti?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

speta - nerespectarea hotararii judecatoresti?

Un creditor are de recuperat in urma unei sentinte penale, in urma careia a fost si condamnat cu suspendare, suma de 8000 de euro. Aceasta a fost investita cu formula executorie a fost pusa in executare. Acum dupa ce s-a achitat 1/4 din suma debitorul nu mai plateste. Nu are ce sa execute executorul.
As putea face o plangere penala pentru neexecutarea unei hotarari judecatoresti?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 09:36, 3 Decembrie 2011
Borza a scris:

debitorul nu mai plateste. Nu are ce sa execute executorul.

Pentru a primi raspuns,detaliati circumstantele in care "debitorul nu mai plateste",se sustrage sau executorul nu a mai evidentiat bunuri ce pot fi executate?

Debitorul nu mai plateste-pana la acest moment a achitat o patrime din suma supusa executarii. Acum refuza sa mai plateasca. Acesta nu mai are bunuri mobile sau imobile pe numele sau.
Inainte de a fi condamnat a instrainat bunul imobil mamei sale. Eu nu am fost informat de catre clientul meu indeajuns in sensul ca acesta mi-a prezentat o conventie facuta inainte de a fi condamnat paratul in care acesta se obliga sa plateasca de bunavoie o suma de..... Eu am luat de buna aceasta si am inaintat o actiune pauliana dupa care surpriza am ajuns la dosarul de executare care era pe suma data in sentinta penala.
Incurcaturi.
Ca sa ies din situatia aceasta am spus ca poate e bine sa inaintez o plangere penala.
Multumesc
Nu, nu este incidenta infractiunea mentionata de dvs., ,, nerespectarea hotararilor judecatoresti,,.
Insa , ar putea fi aplicabil art . 84 Cod penal , in anumite conditii.
Potrivit textului art. 84 din Codul penal, revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei închisorii poate fi dispusa atunci când, pâna la expirarea termenului de încercare, persoana condamnata, cu rea credinta, nu-si îndeplineste obligatiile civile stabilite în sarcina sa prin hotarârea de condamnare.
Se poate prezuma ca nu exista rea credinta, insa, daca s-ar dovedi reaua-credinta, condamnatului i-ar putea fi revocat beneficiul suspendarii conditionate a ex. pedepsei , pe acest considerent.
Borza a scris:

Acum refuza sa mai plateasca. Acesta nu mai are bunuri mobile sau imobile pe numele sau.

Daca debitorul nu mai are bunuri cu care sa fie excutat,de unde apreciati ca refuza sa mai plateasca?
Pentru ca nu a mai platit de 1 an de zile nici o rata esalonata. La solicitarea debitorului s-a dispus esalonarea sumei respective.

Alte discuții în legătură

Executarea silita zuzulici74 zuzulici74 Care sunt etapele ce trebuiesc parcurse de executorul judecatoresc in cadrul unei executari silite? (vezi toată discuția)
Recuperare despagubire civila din proces penal codrut222 codrut222 Buna ziua Acum ceva timp masina mea a fost sparta si devastata. Autorul a fost prins in cele din urma iar eu m-am constituit parte civila in procesul penal ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli judiciare - modalitati de plata mario999 mario999 Buna ziua ma numesc Mario am 17 ani si de curand am fost eliberat sub supraveghere mai precis am primit 2 ani cu incercare si 1 an cu executare.Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)