avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

formare profesionala

Buna ziua,

un contract de adaptare profesionala este o forma speciala de formare profesionala. Partile stabilesc ca adaptarea sa aiba loc timp de 3 luni, iar angajatul sa ramana la angajator timp de 1 an de la data angajarii (deci cele 3 luni se includ). Cum trebuie stabilita suma care se achita de angajat in cazul in care acesta doreste incetarea cim mai repede de 1 an? mai exact, ce elemente se iau in considerare? Se poate stabili la nivelul a 2 salarii ale angajatului, fara sa se identifice componenta sumei respective?
Cel mai recent răspuns: suciu_diana , utilizator 13:36, 4 Decembrie 2011
Contractul de adaptare profesionala se incheie potrivit art. 204 din Codul muncii, "in vederea adaptarii salariatilor debutanti la o functie noua, la un loc de munca nou sau in cadrul unui colectiv nou", "o data cu incheierea contractului individual de munca sau, dupa caz, la debutul salariatului in functia noua, la locul de munca nou sau in colectivul nou, in conditiile legii".

Atat practica judiciara, cat si doctrina au statuat ca, contractul de adaptare profesionala, reglementat de art. 204 si urm. C.mun. nu presupune efectuarea unor cheltuieli, angajatorul nefind indreptatit sa ceara restituirea cheltuielilor ocazionate de adaptarea salariatului, deoarece la incheierea contractului el s-a obligat la suportarea acestor cheltuieli.
Codul Muncii in art 198 spune ca angajatii care au beneficiat sa stagii de formare profesionala, suportate de angajator, au obligatia respectarii termenului convenit prin actul aditional. Bun si atunci daca angajatul pleaca mai devreme de perioada de 1 an, asa cum am mentionat, angajatorul nu este pagubit? Nu ar trebui sa existe o posibilitate de compensare a informatiilor si indrumarilor date de angajator si pe care angajatul le va folosi pentru un tert?
Ar trebui sa vedeti mai intai care sunt cheltuielile facute de catre angajator cu adaptarea acelui salariat ... in acest caz, se poate vorbi concret de o anumita suma de bani si nu de stabilirea uneia aleatorie .. in acest caz, in cazul unui litigiu instanta constatând că suma stipulată de comun acord de către părţi este disproporţionată faţă de cheltuielile efectiv dovedite de către angajator si poate să dispună reducerea acestei sume la o sumă care rezultă din actele depuse şi din probele administrate.
Bun, va multumesc pentru ajutor.:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de adaptare profesionala oana1 oana1 Buna ziua! Ma poate ajuta cineva cu un model de contract de adaptare profesionala? Va multumesc anticipat. Oana (vezi toată discuția)
Cursuri calificare Daniela2172 Daniela2172 Buna Ziua, ma poate ajuta si pe mine cineva cu o lamurire referitor la cursurile de calificare ce pot fi facute in cadrul unei intreprinderi si sunt valabile ... (vezi toată discuția)
Prevederi contract de adaptare profesionala loriel loriel Buna ziua, Va adresez 2 intrebari: 1. Conform art.201-204 din Codul Muncii, un angajator poate incheia un contract de adaptare profesionala \"odata cu ... (vezi toată discuția)