avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cost total succesiune / recomandare notariat / alte ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cost total succesiune / recomandare notariat / alte mici intrebari

Buna ziua. Impreuna cu mama mea avem de facut o succesiune in urma decesului tatalui meu.

Mostenirea ar consta in 2 apartamente, in Bucuresti ambele, unul de 2 camere in cartierul Floreasca si unul de 3 camere in cartierul Pantelimon. Data decesului : 20.12.2011

Intrebarile mele ar fi urmatoarele :

1. Care ar fi costul total al succesiunii si cum se calculeaza mai exact ? Variaza de la un birou notarial la altul in functie de preturile din catalogul fiecarui birou notarial in parte ? Daca da, mi-ati putea recomanda 2-3 birouri notariale cu cele mai mici preturi de catalog ? Mai exista si alt plata variabila sau doar evaluarea bunurilor ?

2. Motivul pentru care postez este de fapt ca in curand se implineste 1 an de la deces. Am citit pe internet raspunsuri diferite pentru care costul total al succesiunii creste cu foarte mult ( cel putin 60% din ce am citit, prin alte locuri am auzit ca dublu, s.a.m.d. ) odata ce trece ba 1 an, ba 2 ani de la deces. Am luat legatura cu un notar acum ~ 2 luni si mi s-a spus ca dupa 2 ani, insa vreau sa ma asigur de aceea intreb, fiindca totusi vorbim de o suma serioasa de bani. Conform legislatiei actuale deci, acea taxa apare de 1 an sau 2 ? Si apropo ce despre ce taxa este vorba mai exact, care intervine de 1 an sau 2 ? Impozit la stat sau... ce ?

3. Am evaluat dupa capu' meu cele 2 apartamente la suma totala de 500.000 RON ( ~ 60.000 EURO fiecare adica ) si folosind calculatorul de pe acest site

[ link extern ]

am ajuns la 2 rezultate :

a) Succesiune realizata in mai putin de 2 ani : 2810 RON

b) Succesiune realizata in mai mult de 2 ani : 7810 RON, de unde 5000 RON reprezinta cica impozit.

Dintr-un calcul simplu am realizat ca 5000 RON ar insemna de fapt fix 1% din valoarea bunurilor ( pe care eu le-am evaluat la 500.000 RON ), este corect ? Acea taxa care intervine dupa 2 ani ( sper ca pana la urma este vorba de 2 ani, si nu de 1 singur an ), este de 1% din valoarea bunurilor ?

Acestea ar fi intrebarile mele. Multumesc anticipat tuturor celor care imi vor raspunde concret si precis la aceste intrebari. Raman recunoscator !

P.S. In cazul in care exista cineva care ar putea aproxima cu oarecare exactitate valoarea celor 2 imobile, pot intra in detalii in cazul ambelor ( etaj, confort, decomandare, suprafata, utilitati, etc. ).
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Decembrie 2011
TzapInferno, utilizator
Cel mai recent răspuns: IustitiaLegea , utilizator 22:38, 2 August 2012
TzapInferno a scris:


Mostenirea ar consta in 2 apartamente, in Bucuresti ambele, unul de 2 camere in cartierul Floreasca si unul de 3 camere in cartierul Pantelimon. Data decesului : 20.12.2011


1. Fiecare notar isi stabileste tarifele in functie de zona, valoare, etc. Nu va putem recomanda un notar pentru ca ar insemna sa facem reclama.

Eu personal va recomand o alta optiune de dezbatere a succesiunii mai ieftina dar ceva mai lunga.

Mergeti la judecatoria Sectorului 2 si depuneti o cerere de dezbatere a succesiunii. Cererea sa fie depusa ori de dvs. ori de mama.

La primul termen faceti o tranzactie in fata instantei si astfel veti fi scutite de la plata taxei de timbru.

Asa iesiti foarte ieftin

2. Daca dezbateti mostenirea dupa 2 ani veti avea de plata si un impozit de 1% din mostenire catre stat.

Later edit: Luati in considerare cand evaluat imobilele daca ele sunt bunuri comune sau proprii ale defunctului. Daca sunt comune, ele vin la succesiune doar in proportie de 1/2.



Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Decembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Alex_Munteanu a scris:
Asa iesiti foarte ieftin


Estimativ, cam ce ar insemna mai exact ? Comparativ cu suma de 2.650 RON estimata asa... oritentativ, la prima vedere la notarul la care ar urma ( sau nu ) sa fie facuta succesiunea, suma estimata intr-adevar doar pentru cele 2 imobile, pe langa acestea ar mai fi 2 locuri de veci + niste actiuni care insa au o valoare imfima in raport cu cele 2 imobile. Deci probabil ca per total suma ar varia undeva intre 2.700 - 2.800 RON. Prin metoda propusa de dvs., cam care ar si suma totala ? Si inca ceva, discutam despre un demers care ar functiona sigur 100%, fara riscuri ? Si cam pe ce durata s-ar lungi ?

Multumesc pentru raspuns(uri) !
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Decembrie 2011
TzapInferno, utilizator
Costuri: aprox. 350 lei fara avocat

Durata: 1-3 luni
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Decembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Inteleg. Suna foarte bine. Singura intrebare care mai ramane este : Discutam despre un demers care ar functiona sigur 100%, fara riscuri ?
Nu vad ce riscuri ar putea aparea. Asta cu conditia sa fi acceptat expres sau tacit mostenirea in termen.

Alte discuții în legătură

Succesiune; dreptul de mostenire al sotului supravietuitor stanley stanley Suntem doi frati proveniti din prima casatorie a tatalui nostru, care recent a decedat. In urma decesului sau a ramas sotia vaduva din a doua casatorie a ... (vezi toată discuția)
Taxe mostenire sarbu_george2006 sarbu_george2006 am mostenit ,in urma decesului ambilor parinti,un apartament cu doua camere,evaluat la 60.000euro.cat veste taxa de mostenire?:( (vezi toată discuția)
Taxa de timbru intr-o mostenire rezolvata prin mediere toppp toppp In cazul in care in urma unei medieri cei 2 mostenitori se inteleg ca unul sa renunte la partea lui contra unei sume de bani, daca se merge cu acordul in ... (vezi toată discuția)