avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozitarea in sistem real sau pe baza normelor pe ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozitarea in sistem real sau pe baza normelor pe venit

Buna ziua,
Tocmai am citit intrun ziar (nu stiu daca am voie sa pun link) ca s-au produs reglementari noi in privinta inchirierii camerelor in zone turistice.
Din cate am citit nu mai trebuie PFA nici firma , proprietarul putand sa inchirieze platind TVA in una din cele doua posibilitati:
- impozitare pe sistem real
- impozitare pe baza normelor de venit

Poate cineva sa ma ajute sa inteleg cele doua actiuni ?Cum se procedeaza si eventual si un sfat care ar fii mai usoara si mai convenabila din cele doua ?

Multumesc !

Cel mai recent răspuns: Carmen Jurubita , Contabil 18:11, 10 Decembrie 2011
Norma de venit reprezintă o sumă fixă stabilită anual de către direcţia generală ale finanţelor publice judeţeană, în funcţie de specificul activităţii şi de zona în care vă desfăşuraţi activitatea.

Venitul net în sistem real (adică pe baza datelor contabile),

Este o propunere de modificare a Codului Fiscal -am inteles ca pentru cei care inchiriaza camere la negru .
Norma de venit -functie de cat se stabileste-ca va fi norma -este o suma stabilita la care veti plati impozit de 16% indiferent ca realizati sau nu realizati norma de venit.
Avantajos fara prea multe declaratii, iar venitul realizat poate fi si mai mare decat norma-se plateste la nivelul normei, dar poate fi si dejavantajos-daca nu realizati macar norma.

Venitul in sistem real-trebuie sa tineti evidenta cat ati incasat, cat ati cheltuit pentru a realiza acel venit -diferenta se impoziteaza.Avantaje- platiti in funcie de cat ati realizat, dezavantaje -trebuie sa faceti dovada prin tinerea evidentei si mai multe declaratii.
Multumesc pentru raspuns !

O singura nelamurire...pentru sistem real trebuie PFA si casa de marcat ?
da

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Camere de inchiriat in locuinta personala in scop turistic teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua. Spuneti-mi va rog,daca eu am disponibile 2 sau 3 camere pe care vreau sa le inchiriez in scop turistic ocazional ,in medie 3 luni ,cum ... (vezi toată discuția)
Inchiriere de camere in scop turistic carmensss carmensss Va rog sa-mi explicati utmatoarea situatie: as vrea sa inchiriez 4 camere in locuinta personala, in scop turistic pe perioada verii. Mentionez ca nu am ... (vezi toată discuția)
Inchiriere camere in scop turistic documente si certificat de clasificare turistica ardeleanadina ardeleanadina pentru act de inchiriere camere din locuinta in scop turistic este nevoie ca unitatea sa aiba certificat de clasificare emis de Min Turismului sau nu ? ... (vezi toată discuția)