avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Lucrez in Anglia o parte din an, pentru cealalta parte ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Lucrez in Anglia o parte din an, pentru cealalta parte as putea beneficia de somaj in Romania?

buna seara!lucrez in anglia de 4 ani,doar 6 luni pe an(pentru ca atat imi permite contractul)pana anul acesta am fost studenta,iar intrebarea mea este daca de acum incolo pot benefecia de ajutorul de somaj si in ce situatie?eu as vrea sa stiu daca as putea primi somaj in perioada in care sunt in Romania(noiembrie-aprilie)iar apoi in perioada mai-octombrie sa ma pot intoarce din nou la munca in Anglia.multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:33, 5 Decembrie 2011
Pentru a beneficia de somaj trebuie ca in ultimile 24 de luni d ela concediere sa aveti realizat un stagiu de cotizare de 12 luni. Daca indepliniti aceasta cerinta veti beneficia de somaj care, in cazul angajarii cu CIM pe durata determinata se va suspenda urmand sa fie reluat dupa incetarea duratei contractului. Alegerea perioadei pentru care se doreste somajul (somaj alternativ cum reiese din cele scrise ) inca nu s-a legiferat.
1. Legea76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art. 18.
(1) În sistemul asigurãrilor pentru şomaj sunt asigurate, în condiţiile prezentei legi, persoanele fizice, denumite în continuare asiguraţi.

(2) Asiguraţii pot fi:
a) cetãţenii români care sunt încadraţi în muncã sau realizeazã venituri în România, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;
b) cetãţeni români care lucreazã în strãinãtate, în condiţiile legii;
c) cetãţeni strãini sau apatrizi care, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa în România, sunt încadraţi în muncã sau realizeazã venituri, în condiţiile legii.

(3) Asiguraţii au obligaţia sã plãteascã contribuţiile de asigurãri pentru şomaj şi au dreptul sã beneficieze de indemnizaţie de şomaj, conform prezentei legi.

2. Luati legatura cu ANOFM (www.anofm.ro) si prezentati situatia dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj daca am lucrat afara nicul nicul buna ziua, de o saptamana ne-am intors din uk si suntem interesati, eu si sotia, daca putem beneficia de somaj si daca da, ce acte ne sunt necesare. va ... (vezi toată discuția)
Contributie somaj anamaria81 anamaria81 Un pensionar militar este angajat ca functionar public. i se retine contributie pentru somaj? (vezi toată discuția)
Somaj DRAGO64 DRAGO64 conform prezentelor legi, nu poti primi in demnizatie de somaj daca ai si alte venituri, din orice sursa, ca nu se face o diferentiere. atunci de ce se mai ... (vezi toată discuția)