maite21 a scris:
Am cateva intrebari din domeniul penalului general-an 2.
1. Este posibila tentativa la infractiunile savarsite cu intentie repentina?
2. Tentativa nu se pedepseste daca autorul a curmat neconstrans executarea inceputa a actiunii sau inactiunii ce constituie el mat al lat ob din continutul respectivei infractiuni? ( am o nelamurire in privinta sintagmei executarea inceputa....aceasta trebuie sa fie inceputa sau trebuie sa nu fi fost inceputa)
Va multumesc anticipat!!
Pt 1, vezi faptele penale ce nu pot avea tentativa din cauza elementului subiectiv, sunt enumerate limitativ si nu lasa loc de interpretare.
Pt 2, scrie clar executare inceputa, adica, spre exepmlu daca faptuitorul sparge un geam pt a fura un bun, si apoi ia hotararea sa nu mai savarseasca infractiunea de furt pt ca in mod miraculos se gandeste la consecinte si pleaca, adica exista un inceput de executare a elementului material, dar infractiunea nu s-a consumat din cazua vointei libere a faptuitorului.
Daca se vorbea despre o executare neinceputa, adica omul nostru doar se uita la geam fara sa savarseasca niciun act, atunci mai avem vreo infractiune, sub forma tentativei, se pedepsesc gandurile infractionale? Pt a te lamuri citeste desistarea.
De asemenea, fii atent/a daca acel act de executare inceput constituie prin el insusi o alta infractiune, (ex: distrugerea in speta data).
Toate raspunsurile le gasesti in cursul de Drept penal-partea generala. Mult spor la invatat.