avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data iesirii la pensie, stagiul de cotizare si stagiul ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data iesirii la pensie, stagiul de cotizare si stagiul asimilat acestuia

Buna seara,
Sunt nascuta pe 2.06.1954.
Am o vechime in munca de 36 ani si 11 luni (m-am angajat in data de 29.06.1974.
Incepand cu data de 1.04 2011 sunt in somaj.
Ma pot pensiona anticipat (fara penalizare ) la sfarsitul lunii decembrie cand voi avea o vechime de 37ani si 6 luni ?
Cu tot respectul va intreb:exista la casa de pensii cineva care ma poate indruma in legatura cu dosarul afara de persoana de la ghiseu care-l primeste ?
Mai bine zis un consultant....................la cine pot apela tinand cont ca voi renunta la somaj inainte de termen si as vrea sa stiu ca vechimea este O.K.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:36, 6 Decembrie 2011
Retractare. Va puteti pensiona anticipat in decembrie, cand impliniti stagiul de cotizare complet pentru pensie anticipata fara penalizare.

Dosarul va cuprinde:
Cererea TIP
Carnetul de munca (original si copie);
Carnetul de asigurari sociale (original si copie);
Alte acte prevazute de lege privind vechimea în munca
Adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul Colectiv/individual de munca pentru perioada 01.04.1992-01.04.2001, in situatia in care Acestea nu sunt inregistrate in carnetul de munca;
Adeverinta privind incadrarea activitatii in fostele grupe I si/sau II de munca (unde este cazul);
Procura speciala pentru mandatar (unde este cazul);
Adeverinta din care sa rezulte data încetarii calitatii de asigurat;
Alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie.

Cererea, impreuna cu actele doveditoare, se depune de catre solicitant, in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor.


Ultima modificare: Luni, 5 Decembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat

Cand indepliniti conditia de stagiu de 37 de ani si 6 luni fara stagiu asimilat,va puteti deschide dreptul la pensie anticipata fara penalizare.Conditia de varsta(54 de ani si 9 luni)este indeplinita.
Da, perioada de somaj este considerat stagiu asimilat, deci nu veti indeplini conditiile in decembrie. Puteti incheia un contract cu CNPAS si sa platiti lunar o suma de bani pana la acoperirea stagiului.
Pot merge in paralel cu somajul si cu plata la CNPAS ?
Eu am intrat in somaj special pentru acumularea celor 6 luni pentru vechime, nimeni nu mi-a spus ca aceste luni sunt considerate stagiu acumulat.
Tinind cont ca somajul este mic, mai ,platesc si la CNPAS poate ar fi mai bine sa cer pensie anticipata partial

Dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 76/2002, perioada in care o persoana a primit indemnizatie de somaj se ia in calcul pentru stabilirea drepturilor la pensie, NU si pentru acordarea sporului de vechime.


Somajul este asimilat ca vechime in munca numai in momentul calcularii pensiei.

Art. 6 - Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

1 In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri.


Contributia de asigurari sociale pentru someri se suporta integral din bugetul asigurarilor pentru somaj la nivelul cotei stabilite pentru conditii normale de munca,

Deci perioada de somaj este perioada contributiva.

Parerea mea este:Daca in cei 37 de ani si 6 luni nu aveti stagiu asimilat potrivit art.49,atunci inepliniti conditiile pentru pensie anticipata fara penalizare.

Alte discuții în legătură

Buna ziua , perioadele necontributive asimilate stagiului de ... gica.contra gica.contra Buna ziua , perioadele necontributive asimilate stagiului de cotizare (stagiu militar obligatoriu , somaj) se vor lua in calcul pentru a iesi la pensie ... (vezi toată discuția)
Perioade asimilate ContSters278009 ContSters278009 Perioada in care am beneficiat de indemnizatie de somaj(2004-2005)nu se considera perioada asimilata conf.art.49 lit.d,din legea 263/2010 ? (vezi toată discuția)
Perioada de somaj este stagiu pentru pensie? luxa.roman luxa.roman As vrea sa stiu si eu daca somajul de drept se considera vechime in campul muncii (vezi toată discuția)