avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale plata impozit pe cladire si teren
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

plata impozit pe cladire si teren

Detin o societate comerciala infiintata in 2004,pe cand eram student,societate care are in activ un spatiu comercial cumparat pe firma,societate care de 2 ani are suspendata activitatea deoarece sant medic si mai am o societate prin care prestez servicii medicale, legea interzicindu-mi sa desfasor si alte activitati.As vrea sa desfiintez societatea respectiva si sa vind spatiul respectiv.Cum e legal,ce pasi trebuie sa fac,ce trebuie sa platesc la stat,societatea fiind platitoare de TVA. Mentionez ca societatea nu are datorii; Deasemeni as vrea sa mai stiu cum se plateste impozitul pe cladire la primarie si care este cota parte respectiv daca se impun penalitati pentru anii anteriori ,cladirea aflindu-se in degradare fizica datorita stricarii acoperisului.Mentionez ca , cladirea este cumparata pe societate,iar societatea este cu activitatea economica suspendata de 2 ani.As vrea sa stiu cum se calculeaza impozitul pe cldire si daca beneficiez de o scadere datorita degradarii sau amortismentului. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 15:48, 6 Decembrie 2011
In cazul cladirilor detinute de persoane juridice impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote (stabilita prin Hotarare de Consiliu Local) la valoarea impozabila. Valoarea impozabila este valoarea de inventar(asa cum este inregistrata in evidentele contabile).
Cota care se aplica este diferita in functie de data utimei reevaluari a cladirii(mai mare pentru cele care nu au fost reevaluate in ultimii 3 ani si mai mica daca a fost reevaluata in ultimii trei ani. Incepand cu 01.1.2012 se vor aplica 3 cote in functie de data ultimei reevaluari).
In cazul in care cladirea este amortizata integral, impozitul se calculeaza aplicand cota cea mai mica la valoarea impozabila. Valoarea impozabila in cazul cladirilor amortizate este egala cu valoarea de inventar diminuata cu 15 %.
Pentru sumele datorate si neachitate se calculeaza si sume accesorii - majorari si penalitati.

Daca platiti toate sumele datorate pana la data de 31.12.2011 beneficiati de reducerea sumelor accesorii (pentru debitele cu scadenta pana la data de 31.08.2011) cu 50%. ( conform OG 30/2011si Ordinului ministrului administratiei si internelor si al ministrului finantelor publice 259/2.842 din 22.11.2011 publicat in M.O. 838/25.11.2011)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avantaje reevaluare mihaela_maria mihaela_maria Cum societate comerciala poate opta pentru a efectua sau nu reevaluare (reevaluare cladiri, terenuri, etc.), care ar fi avantajele in cazul reevaluarii? Exista ... (vezi toată discuția)
Amortizare geo123 geo123 Pentru un imobil amortizat integral se face reevaluare. Diferenta pozitiva din reevaluare se inregistreaza in ct.105. Ce se intampla cu amortizarea? Multumesc. (vezi toată discuția)
Reevaluare beebalint beebalint Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: O cladire este reevaluata cu minus la 31.12.2013. Valoare de inreg. este 60.000 lei, iar acum comisia a ... (vezi toată discuția)