avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale actionar minoritar care nu vrea sa vanda actiunile
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

actionar minoritar care nu vrea sa vanda actiunile

intr o societate pe actiuni cu 7 actionari, 6 au vandut unui tert, care a devenit actionar majoritar (89%). desi cel de al saptelea a primit o oferta imbunatatita nu este interesat. mentionam ca nu sunt sanse sa obtina dividende in urmatorii ani. exista vreo modalitate legala ca actionarul majoritar sa ramana actionar unic daca actionarul minoritar refuza sa vanda?
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 19:57, 6 Decembrie 2011
Nu vad nici o posibilitate. Acele actiuni sunt proprietatea lui si face cam ce vrea cu ele.

Puteti incerca o crestere a capitalului social, astfel ii puteti scade cota.
Retragerea actionarilor din societatea cotata este permisa de Legea pietei de capital in mod indirect, in procedurile de oferta publica de cumparare. « Retragerea » are loc la initiativa ofertantului sau la initiativa actionarului minoritar. Actiunile celor care « se retrag » sunt dobindite in cazul sau cu ocazia ofertei publice de cumparare. se numeste procedura de squeeze out

in rest, ptr firmele necotate, nu se poate obliga minoritarul sa vinda actiunile detinute.
Nu exista nici o posibilitate. Cesiunea partilor sociale se poate face numai din initiativa asociatului care le detine, acesta neputand fi obligat sa le cesioneze daca nu doreste. Societatea este constituita in baza actului constitutiv care este compus din contract de societate si statut (sau amandoua cumulate, tot una este).
@lucian: nu este vorba de Srl si parti sociale ci de actionari si actiuni. sunt alte reguli aplicabile in privinta vinzarilor de actiuni raportat la cesiunea partilor sociale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl - asociat minoritar: capital social, majorare capital social, divizare askator askator Societate comerciala: Istoric: 1. Infiintare: Societatea se infiinteaza ca S.A. prin divizare dintr-un S.A. mai mare (fost de stat). Cu ocazia divizarii ... (vezi toată discuția)
Rascumparare actiuni irina s irina s Fiind actionar minoritar la o societate comerciala pe actiuni, am cerut societatii rascumpararea actiunilor mele. Pina in prezent nu am primit banii pentru ... (vezi toată discuția)
Aport in natura dupa cesiune dana_toader dana_toader Buna ziua O societate pe actiuni nelistata la bursa are capitalul social format din atat din aport in natura cat si in numerar, sub forma de actiuni. Aportul ... (vezi toată discuția)