avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Incadrare in grad de handicap, insuficienta cardiaca ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Incadrare in grad de handicap, insuficienta cardiaca clasa III NYHA

Buna seara.

Tatal meu este bolnav cardiac de peste 10 ani si il cheama Nichita Fedot, Sarichioi, jud. Tulcea. In ultimii ani boala a avansat pana la insuficienta cardiaca clasa III NYHA. I-am depus dosarul la comisia de handicap cu toate actele medicale de acum 10 ani si i-au dat grad mediu. Este posibil asa ceva, legal vorbind, cand ordinul 762/1.992/2007 care reglementeaza incadrarea persoanelor cu handicap in grade spune clar ca la cardiaci pentru clasa III NYHA se acorda grad accentuat (II)? Am depus si contestatie la comisia superioara, iar la comisia judeteana mi s-a spus ca s-a inregistrat contestatia sub nr. 36075/17.11.2011 .

As dori parerea cuiva de specialitate, in special daca este cineva pe aici care a lucrat in comisia superioara de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Bucuresti, v-as fi recunoscator.

Cu mii de multumiri.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Decembrie 2011
eagle_free, utilizator
Cel mai recent răspuns: eagle_free , utilizator 20:07, 8 Decembrie 2011
In lipsa documentelor medicale ,nimeni nu va poate da un raspuns competent
Daca ati sesizat autoritatea nationala pentru persoane cu handicap comisia superioara de expertiza medicala a persoanelor cu handicap pentru adulti din capitala,se impune sa asteptati concluziile acestia autoritati
Nu mai exista autoritatea nationala pentru persoane cu handicap. A devenit Direcţia Generală Protecţia Persoanelor cu Handicap (DGPPH) si este direcţie de specialitate în cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale
NU are importanta cum se numeste in prezent aceasta comisie superioara. contestatia fost depusa la sediu, unde trebuie. Intrebarea mea era insa, este posibil d.p.d.v. legal sa fie incadrat in grad mediu, doar pentru ca dosarul este la prima evaluarea, sau ca are si pensie de boala pentru aceeasi boala.

Actele medicale sunt foarte clare, diagnosticul principal este insuficienta cardiaca clasa III NYHA (New York Heart Association).

In conformitate cu capitolul 4 – „FUNCŢIILE SISTEMULUI CARDIOVASCULAR, HEMATOLOGIC, IMUNITAR ªI RESPIRATOR”, lit. A. – „FUNCŢIILE SISTEMULUI CARDIOVASCULAR”, punctul I. – „EVALUAREA GRADULUI DE HANDICAP ÎN AFECTAREA FUNCŢIILOR INIMII” din criteriul medico-psihosocial de incadrare in grad de handicap din 31 august 2008 (publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 885bis din 27 decembrie 2007), aprobat prin Ordinul comun al ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse şi al ministrului sănătăţii publice nr. 762/1.992/2007, diagnosticul IC Nyha III (Insuficienta cardiaca clasa functionala III New York Heart Association)se incadreaza la deficienta accentuata/handicap accentuat.

Handicapul accentuat sau gradul accentuat este cu o treapta mai superioara celui mediu, si este echivalent cu grad II, pe cand cel mediu este echivalent cu gradul III de handicap si se aplica la insuficienta cardiaca clasa II NYHA.

Boala tatalui meu a avansat la insuficienta cardiaca clasa III NYHA de cel putin 2 ani, iar la dosar am depus acte medicale de la comisia de expertizare a locurilor de munca dar si de scrisoari medicale de la cardiolog de unde rezulta aceasta boala. Am depus si acte medicale de internari de urgenta la spital cu vreo 2 ani in urma din care rezulta alte probeleme grave de sanatate cu insuficienta respiratorie.

De aceea, as dori o parere de specialitate de la cineva care a avut de-a face cu aceste incadrari in grade de handicap. Exista cumva vreo derogare de la ordinul de mai sus?
Mie mi se pare strigator la cer din moment ce ordinul 62/1.992/2007 este clar cu privire la incadrarile in grade de handicap, sa il incadreze in grad mediu.

Intreb asta pt ca am fost al directoarea de la directia generala de asistenta sociala care ne-a zis ca "pai asteptau bani", de aia nu i-a dat gradul corect. Si mai intreb asta pentru ca nu am incredere nici de la cei de la comisia superioara.
De aceea vreau sa fiu cu un pas inainte si sa stiu daca au dreptate in cazul respingerii contestatiei, pentr a putea chema in judecata, daca va fi cazul, pe cei vinovati de incalcarea drepturilor civile.
Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2011
eagle_free, utilizator
Alex_Munteanu a scris:

Nu mai exista autoritatea nationala pentru persoane cu handicap.


Exista , functioneaza si reprezinta departament in cadrul Guvernului Romaniei
Are adresa Bucuresti ,sector 1,calea Victoriei nr 194
tel 021-2225438,
fax 021-2125443,
web : www.anph.ro
[Editat - ordine fac moderatorii]

Sa stiti ca acordarea gradului are in vedere nu numai afectiunea, dar un rol important il joaca : alte venituri de care dispune persoana in cauza, daca este proprietar, ce bunuri detine
Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Handicap accentuat aureliagorgan1943 aureliagorgan1943 Ma numesc Aurelia Gorgan din Arad , as dori un raspuns la intrebarea: cu urmatoarele diagnostice pot beneficia de handicap accentuat? 1 ) purtatoare de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua .deranjez cu o intrebare, am depus actele pentru indemnizatia ... mishu04 mishu04 Buna ziua .Deranjez cu o intrebare,am depus actele pentru indemnizatia de handicap,iar raspunsul comisiei a fost negativ. Codul asociat de comisia de evaluare ... (vezi toată discuția)