avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Studenta, asigurata conform art. 257, alin. (1) din ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Studenta, asigurata conform art. 257, alin. (1) din Legea nr. 95/2006, datorez CASS pentru venitul din inchirierea unui apartament?

Buna ziua!
Sunt studenta, deci asigurata conf. art. 257, alin 1 al legii 95/2006 privind reforma in sanatate, doresc sa stiu daca datorez contributie la CAS pentru venitul castigat din inchirierea unui apartament?
Cel mai recent răspuns: maramara11 , utilizator 13:43, 8 Decembrie 2011
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;



Dv. fiind studenta este adevarat ca beneficiati de asigurare conform art.257 , alin 1din legea 95/2006 numai ca dv. beneficiati de un venit din inchiriere care se supune impozitarii dar si asigurarii de sanatate conform literei b .
maramara11 a scris:

Buna ziua!
Sunt studenta, deci asigurata conf. art. 257, alin 1 al legii 95/2006 privind reforma in sanatate, doresc sa stiu daca datorez contributie la CAS pentru venitul castigat din inchirierea unui apartament?


Statutul de student nu confera automat statutul de asigurat la sanatate,fara plata contributiei.Astfel,trebuie sa aveti pana la 26 de ani si sa nu obtineti venituri ,pt. a putea sa fiti asigurata fara contributie.
Dar,cum dvs. realizati venit impozabil din cedarea folosintei bunurilor, chiar fiind studenta, pt. acest tip de venit trebuie sa platiti contributie.
Mergeti la Casa de Sanatate sa vi se stabileasca valoarea contributiei pe care o aveti de achitat.
Am recitit legea si totusi, sunt putin confuza. Legea spune clar: "(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1)." ( cazul meu este alin. 1, litera a): toti copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca",).
Daca eu ma incadrez in situatia persoanelor de la alin. 1, fiind studenta, am 23 de ani şi nu lucrez, deci nu obtin venituri din munca, consider ca exceptia mentionata ma vizeaza si pe mine. Chiar mai trebuie sa platesc acea contributie? Ce rost ar avea acea exceptie?
Si inca o intrebare. Legea spune ca "daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar". Contributia pe care eu as datora-o, stabilita pe baza chiriei (6,5%) ar fi mai mica decat cea calculata la un salariu minim. In acest caz, desi sunt asigurata fara contributie,pentru ca sunt studenta, nu am 26 de ani si nu sunt angajata, trebuie sa platesc o contributie egala cu cea a unui salariu minim pe tara? Mi se pare exagerat.

Va multumesc pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2011
maramara11, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoanele care exercita profesii liberale platesc cass 5,5% sau 6,5% Georgeta U.A. Georgeta U.A. Buna ziua Potrivit art. 257 alin.2 lit.a din legea 95/2006 Începând cu 1 iulie 2008, cotele prevazute la art. 257 vor fi urmatoarele: ART. 257 ... (vezi toată discuția)
Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)
Cass nacolob1966 nacolob1966 Student care a obtinut singurele sale venituri la referendum (in 2012 in valoare de 255 lei cu 41 lei impozit), trebuie sa plateasca CASS ? I s-a comunicat ... (vezi toată discuția)