avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CASS
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CASS

Student care a obtinut singurele sale venituri la referendum (in 2012 in valoare de 255 lei cu 41 lei impozit), trebuie sa plateasca CASS ?
I s-a comunicat ca trebuie sa plateasca CASS in valoare de 468 lei adica 39 lei x 12 luni.
Cel mai recent răspuns: alexandra133 , utilizator 12:39, 23 Iulie 2014
Art. 213 alin. (1) din Legea 95/2006: Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
a) toţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă;

Art. 257. - (1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5% [acum este 5.5%], care se aplică asupra:
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;

problema este ca raportul de munca materializat prin statul de plata semnat impunea ca angajatorul sa plateasca contributia la sanatate asa cum i s-a retinut si impozitul pe venit. Sau avea obligatia de a instiinta in vreun fel despre plata acestei contributii, ceea ce nu s-a intamplat. Pe de alta parte este normal ca in lege sa nu existe anumite exceptii in acest sens, avand in vedere ca pentru acest raport de munca in folosul statului pentru care s-a primit un venit brut de 200 lei (activitate ce a durat 3 zile), urmeaza a plati o contributie la sanatate pentru un an intreg de 468 lei?
Contributia se stabileste pe intreg anul sau doar pt luna in care ai lucrat? Ai mai aflat detalii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit cas oanafusaru oanafusaru Buna ziua am si eu nevoie de o informatie,daca in anul 2006 am terminat facultatea si icepand cu anul 2007 m-am constituit in PFA inregistrandu-ma atat la ... (vezi toată discuția)
Studenta, asigurata conform art. 257, alin. (1) din legea nr. 95/2006, datorez cass pentru venitul din inchirierea unui apartament? maramara11 maramara11 Buna ziua! Sunt studenta, deci asigurata conf. art. 257, alin 1 al legii 95/2006 privind reforma in sanatate, doresc sa stiu daca datorez contributie la CAS ... (vezi toată discuția)
Contributie sanatate pfa/pfi RominaDavid RominaDavid Buna! Am obtinut venituri din activitati independente inceptand cu luna septembrie 2009 pana in martie 2010 ca PFI. Din aprilie 2010 am PFA. Va rog sa imi ... (vezi toată discuția)