avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contractul de locaþiune. Înscriere în Cartea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contractul de locaþiune. Înscriere în Cartea funciarã

Buna seara,

Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil a abrogat art. 21 din Legea nr. 7/1996 privind cadastrul si publicitatea imobiliara unde se prevedea ca acele contracte de locatiune (inchiriere) incheiate pe o perioada mai mare de 3 ani trebuie inscrise in Cartea Funciara a imobilului.

In aceste conditii imi puteti spune va rog care act normativ mentine aceasta obligativitate. Eu unul in Noul Cod Civil nu am gasit nimic in acest sens la sectiunea dedicata contractului de locatiune. Poate nu m-am uitat eu atent.

Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Decembrie 2011
zaganescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: zaganescu , utilizator 20:17, 8 Decembrie 2011
In noul cod civil la art. 902 alin. 2 pct 6 avem reglemntat posibilitatea notarii locatiunii (si cesiunii de venituri).
Foarte important: acum nu se mai prevede ca se noteaza locatiunea pe o perioada mai mare de 3 ani, deci se poate nota locatiunea indiferent de perioada pe care s-a incheiat contractul. De asemenea, ceea ce spuneti dvs ca ar fi o obligativitate acesta notare sa stiti ca este eronat. Inscrierea in cartea funciara a locatiunii nu este o obligatie ci un drept de care este bine sa profitati si sa-l exercitati in interesul dvs intrucat face opozabil tertilor situatia dvs de detentor precar si titlar al posesiei si nu in ultimul rand, si cred ca este cel mai important, va apara oarecum sederea in imobil de o eventuala instrainare sau executare a proprietarului imobilului.
Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra. Aveti dreptate opozabilitatea prin inscrierea locatiunii in CF este un drept si nu o obligativitate. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscriere ctr. inchiriere in cartea funciara Dimaelena Dimaelena Ce documente imi trebuie ca sa inscriu un contract de inchiriere in cartes funciara? (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere asupra unei proprietati imobiliare Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Se poate afla daca asupra unui imobil exista un contract de inchiriere... si cam unde se poate verifica acest lucru? In extrasul de carte funciara ... (vezi toată discuția)
Carte funciara cherim cherim contractul de comodat se inscrie in cartea funciara?multumesc (vezi toată discuția)