avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Modalitate calcul CAS
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Modalitate calcul CAS

In decembrie 2010 am infiintat un PFA,iar in momentul cand am mers la CAS sa ma interesez ce si cum treb sa platesc mi-au comunicat in mai multe randuri ca e obligatoriu sa platesc pt intreg anul 2010,legea prevanzand ca daca s-au realiz venit pe anul acela voi plati pt intreg anul- e adevarat o suma mai mica pt 3 luni in care am avut somaj.
Este normal sa platesc tot2010???mie imi pare ABERANT! Acesta fiind si motivul pt care nu am platit nimic pana acum. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Popu , utilizator 18:56, 13 Decembrie 2011
Inteleg ca in lunile ian, febr, martie ai beneficiat de indemnizatie de somaj,
iar incepand cu luna dec ai infiintat PFA.
In perioada dintre somaj si PFA (aprilie - nov) ai lucrat, cumva, cu conventie
civila/contract civil de prestari servicii, iar pentru venitul brut realizat ti s-a
retinut doar impozit 10% sau 16% ?
Daca ai lucrat, va trebui sa platesti CASS.
Gandeste-te bine, bine.
Iti spun sigur , sigur ca nu am beneficiat de nicio forma de venit in per apr- nov 2010(contract civil de prestari servicii etc) tocmai de aceea nu inteleg de ce mi-au spus la CASS ca treb sa platesc contributia pt tot anul,
Asadar cum prevede legea?
Marius Legea sanatatii, 2006 poate o gasesti actualizata pe undeva link-ul de mai jos e legea cum a fost trimisa spre aprobare

[ link extern ]

Art. 257. – (1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru
asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
...
d) indemnizaţiilor de şomaj;
Deci daca ai fost in somaj legea zice ca trebuie sa dai 6.5% din indemnizatia de somaj celor de la sanatate...Pe de alta parte

Art. 259. – (1) Pentru beneficiarii indemnizaţiei de şomaj, contribuţia se calculează şi se
virează, o dată cu plata drepturilor băneşti asupra cărora se calculează, de către cei care efectuează plata acestor drepturi.

In mod normal trebuia sa ti se plateasca sanatatea cat timp ai fost in somaj.
...
(9) Persoanele care au obligaţia să se asigure, altele decât cele prevăzute la alin. (7) şi art.257 şi care nu se încadrează în categoriile de persoane care beneficiază de asigurarea de sănătate fără plata contribuţiei, plătesc contribuţia lunară de asigurări sociale de sănătate calculată prin aplicarea cotei de 6,5% la salariul de bază minim brut pe ţară.

Din asta eu inteleg ca desi nu ai avut venituri trebuia sa cotizezi la salariul de baza minim brut pe tara.
In mod normal cat ai fost in somaj nu ar trebui sa platesti nimic, ai fost asigurat prin faptul ca erai somer si cel ce ti-a platit somajul trebuia sa plateasca si sanatatea;

pentru lunile cat nu ai fost insa asigurat se aplica Art. 259 (9)

Ti-am dat articolele, daca nu esti multumit cauta pe net legea sanatatii actualizata, du-te la articolele astea in lege si vezi cum suna ...
Fie legea cum o fi, cand e sa fie aplicata conteaza cine o aplica. De aia ti-am zis "tot ce se poate sa te puna sa acoperi perioadele in care...". Intr-un judet risti sa ramii in pielea goala, in altul nu-ti zice nimeni nimic.
Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2011
Popu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa - contributii obligatorii atepelus atepelus Ce contributii sunt obligatorii?-sanatate/somaj/pensie/etc Multumesc! (vezi toată discuția)
Plata contributiilor realplayer realplayer va rog sa imi spuneti cat trebuie sa platesc pe luna daca nu sunt angajat si vreau sa platesc direct la c.a.s ? cineva spune aca undeva la 33 de lei pe luna si ... (vezi toată discuția)
Plata contributiilor la pensii si sanatate dupa terminarea somajului, pfa doinadavidescu doinadavidescu Buna ziua ! Perioada de somaj platit a incetat si as dori sa platesc in continuare contributiile pt pensie si sanatate. Am un pfa inregistrat care din ... (vezi toată discuția)